Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Μουσική

Συναυλία στη μνήμη του Λεωνίδα Τριβυζά με τα Κουαρτέτα του Μίκη Θεοδωράκη

από Ιωάννα Ρούσσου
Πριν 3 εβδομάδες
σε Μουσική
Συναυλία στη μνήμη του Λεωνίδα Τριβυζά με τα Κουαρτέτα του Μίκη Θεοδωράκη
Share on FacebookShare on Twitter

Συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του θεατρικού σκηνοθέτη Λεωνίδα Τριβυζά (φωτογραφία) θα δοθεί τη Δευτέρα 12 Μαΐου, στις 20:30 το βράδυ με τα Κουαρτέτα του Μίκη Θεοδωράκη, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής. Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο του έτους Θεοδωράκη (100 χρόνια από τη γέννησή του) από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής». Τα κουαρτέτα του Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνευτούν από τον Γιώργο Δεμερτζή επικεφαλής, ενώ μαζί του θα συμπράξουν τρεις νεότεροι, ταλαντούχοι μουσικοί, ο Γιώργος Δασκαλάκης και ο Γιάννης Μαγειρόπουλος στο βιολί και την βιόλα (μαθητές και οι δύο του Γιώργου Δεμερτζή) και ο Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας στο βιολοντσέλο.

Ο «τραγουδιστής» Μίκης Θεοδωράκης συναντά τον «τραγουδιστή» Φραντς Σούμπερτ μέσα από τα κουαρτέτα τους για έγχορδα. Ο ποιητής Ματτίας Κλάουντιους με το ποίημα «Ο θάνατος και η κόρη» συναντά τον Διονύσιο Σολωμό με την «Τρελή μάνα». Το γνωστό κουαρτέτο «Ο θάνατος και η κόρη» του Σούμπερτ, συναντά τα λιγότερο γνωστά κουαρτέτα του Θεοδωράκη. Έργα της δημιουργικής νιότης του Έλληνα συνθέτη, που βρέθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στο αρχείο του που φυλάσσεται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, σιγά σιγά βρίσκουν τη θέση τους στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, ενώ ταυτόχρονα φωτίζουν την περίοδο πριν τον Επιτάφιο, αλλά και ένα σημαντικό κομμάτι της δημιουργίας για το ιδιαίτερο σχήμα του κουαρτέτου εγχόρδων. Η συναυλία πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη που δημιουργήθηκε με τη διαθήκη του εκδότη Άρη Βουδούρη το 1989, στη μνήμη της γυναίκας του Λίλιαν.

Το πρόγραμμα

Franz Schubert
Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 14 σε ρε ελάσσονα, D. 810, «Ο θάνατος και η κόρη»
Μίκης Θεοδωράκης
-Κουαρτέτο αρ. 1, «Στροφή»
-Κουαρτέτο αρ. 2, «Το κοιμητήριο»
-Κουαρτέτο αρ. 3, «Epoca nocturna»
-Κουαρτέτο αρ. 4, «Μάζα»
-Μικρή σουίτα για κουαρτέτο εγχόρδων
Βιολί, βιόλα: Γιώργος Δεμερτζής,Γιώργος Δασκαλάκης, Γιάννης Μαγειρόπουλος. Βιολοντσέλο Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας
Εισιτήρια: https://www.megaron.gr/event/ta-kouarteta-tou-miki-theodoraki/

Τιμές εισιτηρίων
€18.00, €12.00, €8.00 Εκπτωτικό

Βιογραφικά σημειώματα

Γιώργος Δεμερτζής

Γεννημένος στη Χαλκίδα, σπούδασε βιολί με τον Στέλιο Καφαντάρη και τον Max Rostal. Έχει συμπράξει ως σολίστ με μεγάλες ορχήστρες και γνωστούς μαέστρους, καθώς και σε σχήματα μουσικής δωματίου, σε φεστιβάλ σε όλες τις Ηπείρους. Ίδρυσε το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, το οποίο στην εικοσαετή δράση του συνδέθηκε με την καταγραφή και διάδοση της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Ένα μεγάλο μέρος της συνολικής του δράσης ως σολίστ ή συμμετέχοντας σε σύνολα δωματίου είναι ηχογραφημένο και κυκλοφορεί παγκοσμίως, προβάλλοντας το έργο του Σκαλκώτα, του Θεοδωράκη, του Σισιλιάνου ή των Respighi και Nielsen, ανάμεσα σε άλλους. Κορυφαίοι έλληνες συνθέτες, όπως ο Δραγατάκης, ο Σισιλιάνος ή ο Αντωνίου του αφιέρωσαν κάποια από τα τελευταία τους έργα. Ασχολήθηκε επίσης με την παιδαγωγική πλευρά του βιολιού, δραστηριότητα που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί, τόσο στην Ελλάδα όσο και στον διεθνή χώρο, με τακτικά μαθήματα αλλά και σεμινάρια από την Βραζιλία μέχρι την Κίνα. Υπήρξε καθηγητής στο Lawrence University στο Wisconsin των ΗΠΑ. Σήμερα, διδάσκει στην Αθήνα, αλλά και στο Δημοτικό Ωδείο του Ηρακλείου Κρήτης, όπου είναι πλέον και καλλιτεχνικός διευθυντής.

Γιώργος Δασκαλάκης

Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα και ξεκίνησε βιολί το 2009 στο Ωδείο του Αγίου Δημητρίου. Το 2017 συνέχισε τις σπουδές του µε καθηγητή τον Γεράσιμο Νάσο. Από το 2021 δάσκαλός του είναι ο καταξιωμένος βιολιστής Γιώργος Δεμερτζής. Το ίδιο έτος εντάχθηκε στην Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες, ως σολίστ ή ως μέλος συνόλου δωματίου ή ορχήστρας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Από το 2022 σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Χορού της Κολωνίας στη Γερμανία, στην τάξη βιολιού της Αριάδνης Δασκαλάκη. Είναι προσωρινό μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου από το 2025.

Γιάννης Μαγειρόπουλος

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 2005. Ξεκίνησε μαθήματα βιολιού το 2014 με τον Ηρακλή Θανάση και από το 2020 με τον διαπρεπή Έλληνα βιολονίστα Γιώργο Δεμερτζή. Το 2019 έλαβε το Πτυχίο Αρμονίας και το 2021 το Δίπλωμα Βιολιού. Το διάστημα 2019-2024 ήταν μέλος του Νέου Κρητικού Κουαρτέτου, με το οποίο έχει εμφανιστεί στα Χανιά στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου “Up to 8”, στο Μικρό Θέατρο Κατουνίων Εύβοιας, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κύπρου, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου και στο Ωδείο Athenaeum και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ενώ έχει επίσης εμφανιστεί στο εξωτερικό στο πλαίσιο δράσεων της Ευρωπαϊκής πλατφόρμας «MERITA». Επίσης συμμετείχε στο CMF Chania 2022. Το 2023 συστήθηκε ως σολίστ για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια στο Ωδείο Αθηνών και στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Από το 2023 συνεχίζει τις σπουδές του στη μουσική στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Χορού της Κολωνίας στη Γερμανία, στην τάξη βιολιού της Αριάδνης Δασκαλάκη.

Αριστείδης Λύκος-Δεσύλλας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το1999. Ξεκίνησε βιολοντσέλο µε τον πατέρα του Βασίλη Λύκο και σπούδασε µε τον Ρενάτο Ρίπο στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε µε δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί (2020). Παράλληλα µε το βιολοντσέλο, σπούδασε κρουστά µε τον Δημήτρη Δεσύλλα (2005-2018) στο Ωδείο Athenaeum και στο Ωδείο Αθηνών, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Jugend Musiziert στο Αμβούργο. Έχει επίσης διακριθεί ως µέλος των συνόλων Equinox Quartet και Echo Ensemble.
Ποιος ήταν ο Λεωνίδας Τριβυζάς

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1929. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Δραματική Σχολή

του θεάτρου Τέχνης και εξελίχτηκε σε έναν από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες της γενιάς του. Ξεκίνησε το σκηνοθετικό του έργο με το Ελεύθερο Θέατρο , ενώ ακολούθησε συνεργασία του με ‘όλα σχεδόν τα θεατρικά σχήματα της εποχής. Την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών αυτοεξορίστηκε στο Παρίσι, όπου μεταξύ άλλων παρακολούθησε μαθήματα στην Εcole Pratique des hautes etudes. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία του Λαικού Πειραματικού Θεάτρου και της ομώνυμης Θεατρικής Σχολής. Το 1961 δημιούργησε το Κυκλικό θέατρο, για τις παραστάσεις του οποίου συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως οι συνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Γιάννης Μαρκόπουλος, ο σκηνοθέτης Γιάννης Καρύδης, οι ηθοποιοί Νελλη Αγγελίδου, Αλέκα Παίζη, Τίτος Βανδής κ.ά.

Μετά το κλείσιμο του κυκλικού θεάτρου και μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών, σκηνοθέτησε σειρά παραστάσεων για θιάσους του Ελεύθερου θεάτρου, αλλά και για το Εθνικό, που πάντα είχαν τη σφραγίδα του νέου και αποτελούσαν ρήξη με τις μέχρι τότε παγιωμένες αντιλήψεις για το θέατρο στη χώρα μας, Το 1962 άρχισε μια στενή και μακροχρόνια συνεργασία με το θέατρο του Αλέκου Αλεξανδράκη, η οποία αποδείχτηκε ιδιαίτερα γόνιμη για τα θεατρικά πράγματα της χώρας.

Η μεταπολίτευση υπήρξε αφετηρία μιάς ιδιαίτερα γόνιμης καλλιτεχνικής περιόδου για τον Λεωνίδα Τριβυζά, που τον οδήγησε στη δημιουργία του Λαικού Πειραματικού θεάτρου και της ομώνυμης Δραματικής Σχολής και ανέβασε 28 θεατρικά έργα, τα περισσότερα κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού. Την ίδια περίοδο ο Τριβυζας ασχολήθηκε και με την αναβίωση του αρχαίου δράματος και παρουσίασε Ευριπίδη, Αισχύλο, Αριστοφάνη, με εμφανή την προσπάθεια να αναβιώσει το αρχαίο δράμα, αλλά με «αντικλασική» αισθητική και την ανάδειξη του πολιτικού και ιδεολογικού στοιχείου των έργων. Παράλληλα, είχε ασχοληθεί και με τη σκηνοθεσία θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο.

Ο Λεωνίδας Τριβυζάς απεβίωσε τον Νοέμβριο του 2022.

Πηγή:https://www.ogdoo.gr/epikairotita/mousika-nea/synavlia-sti-mnimi-tou-leonida-trivyza-me-ta-kouarteta-tou-miki-theodoraki

Προηγ.

Έρευνα: Αυτό είναι το πρωινό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου έως και 18%

Επόμ.

Το “X” μπλόκαρε τον λογαριασμό του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία

Επόμ.
Το “X” μπλόκαρε τον λογαριασμό του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία

Το “X” μπλόκαρε τον λογαριασμό του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

no events found

Ροή ειδήσεων

ΣτΕ: Συνταγματικός ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

ΣτΕ: Συνταγματικός ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

30/05/2025
Ν. Ανδρουλάκης: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τη σφραγίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ν. Ανδρουλάκης: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σκάνδαλο βαθιάς διαφθοράς με τη σφραγίδα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

30/05/2025
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κρήτη

30/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result