Την πλήρη επαναφορά του πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις, την επαναχορήγηση ων Δώρων, την ενίσχυση του ρόλου των εκπροσώπων των εργαζομένων στις διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς και την κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ζητούν με πρόταση νόμου 16 άρθρων που έδωσαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα 30 Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες από ολόκληρη τη χώρα.
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, η πρόταση νόμου αποτελεί και το αντικείμενο διεκδίκησης των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθούν με την Γενική Απεργία της 20ης Νοεμβρίου.
Τα συνδικάτα, διαψεύδουν τις καθησυχαστικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περί μη μείωσης του κατώτατου μισθού με το νέο σύστημα καθορισμού του, τονίζοντας ότι “η προπαγάνδα της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο δεν αναιρεί την αθλιότητα του αντεργατικού οπλοστασίου, που κρατά τους μισθούς καθηλωμένους μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά εδραιώνει και ενισχύει τη βασική γραμμή και απαίτηση του κεφαλαίου, να πληρώνει τα ελάχιστα, να συμπιέζει όλους τους μισθούς προς τα κάτω και να έχει στα χέρια του τα εργαλεία ώστε να «κατεβάζει το διακόπτη» μέσα σε μια νύχτα, όπως συνέβη το 2012.”
Ειδικά για τις ευέλικτες μορφές εργασιας,η πρόταση νόμου περιλαμβάνει ολόκληρο άρθρο (αρθ. 14), το οποίο προβλέπει την κατάργηση της μερικής και της εκ περιτροπής εργασιας, της ενοικίασης εργαζομένων και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και την παράλληλη μετατροπή των συμβάσεων αυτών, σε πλήρους απασχόλησης, με την επισήμανση ότι η επέκταση των ελαστικών σχέσεων απασχόλησης, έχουν αποκλείσει από τις συλλογικές συμβάσεις τουλάχιστον 1.500.000 εργαζόμενους τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια.
Οι συνδικαλιστές, περιγράφουν εργασιακή και οικονομική δυστοπία, υπογραμμίζοντας ότι:
– Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια οι εισηγμένες εταιρίες στο Χρηματιστήριο Αθηνών συγκέντρωσαν περισσότερα από 22 δισ. ευρώ καθαρά κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν Γολγοθά προβλημάτων με τη μεγάλη ακρίβεια, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, την ακριβοπληρωμένη υγεία και στέγη, τις ληστρικές τιμές σε βασικά αγαθά, την υπέρογκη φορολογία, που εξαϋλώνουν το ήδη πενιχρό εισόδημα.
– Τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνθηκαν με το μεγαλύτερο μέρος των φόρων ύψους 116,8 δισ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού.
– Οι πραγματικοί μισθοί είναι μειωμένοι κατά 14% σε σχέση με το 2011.
– Την τριετία 2021 – 2023 υπεγράφησαν μόλις 74 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, από τις οποίες η κυβέρνηση αρνήθηκε κηρύξει υποχρεωτικές τις 49, ενώ την ίδια περίοδο υπεγράφησαν μόλις 133 επιχειρησιακές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, ενώ λειτουργούν 5.277 επιχειρήσεις (άνω των 50 εργαζομένων), οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον 1.100.000 εργαζόμενους.
– Το 2024 αποτελεί χρονιά αρνητικού ρεκόρ αφού έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν υπογραφεί μόλις 8 εθνικές κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις εκ των οποίων υποχρεωτικές κηρύχθηκαν μόλις οι 2.
ΑΘΗΝΑ 984