Άλλες τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Στη Σαντορίνη έχει μεταφερθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο “Όλυμπος”, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν ενισχυθεί. Παράλληλα, η 8η ΕΜΑΚ βρίσκεται σε επιφυλακή.
Η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ ανακοίνωσε ότι μέχρι την 1η Φεβρουαρίου είχαν καταγραφεί πάνω από 2.500 σεισμοί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να αποτελεί προσεισμική ακολουθία.
Μιλώντας χθες στο δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα για κύριο σεισμό». «Δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε σε ποιο σενάριο θα πάμε. Η φύση λειτουργεί με διαφορετικούς νόμους, διαφορετικές συνθήκες. Έτσι λοιπόν διατυπώνουμε σενάρια για να προετοιμάσουμε επιχειρησιακά ουσιαστικά την αντίδραση μας και τις δράσεις μας, για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις» ανέφερε. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το φαινόμενο μπορεί να διαρκέσει «κάποιους μήνες» ενώ ανέφερε ότι οι πιθανότητες για ένα ακραίο σενάριο είναι «εξαιρετικά μικρές». «Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε να υπάρχει σύνδεση με την ηφαιστειακή δραστηριότητα», συμπλήρωσε.
Για την αξιολόγηση της κατάστασης, το πρωί θα συνεδριάσει η Διεπιστημονική Επιτροπή, ενώ θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, όπου θα γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις.
Ο φόβος για νέα ισχυρότερη δόνηση έχει οδηγήσει πολλούς κατοίκους και επισκέπτες στην απόφαση να εγκαταλείψουν τα νησιά. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αποχώρησαν από τη Σαντορίνη πάνω από 10.000 κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες.
Παράλληλα, τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Ίο, την Ανάφη, την Αμοργό, την Πάτμο και τη Λέρο θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων.
Ο δήμαρχος Σαντορίνης, Νίκος Ζώρζος, δήλωσε ότι η κατάσταση αξιολογείται διαρκώς, ενώ οι αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. «Η σεισμική ακολουθία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες, όμως την αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και υπομονή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αθήνα 9.84/ ΑΠΕ-ΜΠΕ