Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψε στις 15:14 σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,7 Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο 19 χλμ. Ν της Αρκεσίνης Αμοργού. Στις 15:31 σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ με επίκεντρο 20 Χλμ. νότια και νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 5 χλμ.
Νωρίτερα, στις 13:23 καταγράφηκε ισχυρός σεισμός 4,9 Ρίχτερ στα ανοικτά της Αμοργού. Μέσα σε 4 λεπτά σημειώθηκε και ακόμα ένας σεισμός 3,9 Ρίχτερ, 12 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης, ενώ 20 λεπτά μετά καταγράφηκε ακόμα μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 Ρίχτερ.
Στις 12:27 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ακόμη μία σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.1 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού.
Νωρίτερα, δύο νέες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,1 και 4,2 βαθμών σημειώθηκαν σε διάστημα 14 λεπτών λίγο μετά τις 10 το πρωί με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και τον θαλάσσιο χώρο 25 χιλιόμετρα ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας, αντίστοιχα.
Πρόκειται για τις πρώτες δονήσεις άνω των 4 βαθμών μετά τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στις 21:05 στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 21 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό του βάθος στα 11,2 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης, έγινε αισθητός και στην Αθήνα.
Λίγο νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 20:53, προηγήθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 Ρίχτερ με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 21χλμ ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού, σε απόσταση 230 χλμ. ΝΑ των Αθηνών.
Τα σχολεία σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ενώ στη Νάξο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Κίμωλο η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται σήμερα Δευτέρα 10 και αύριο Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Στη Σίφνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά πλην του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου “Νικόλαος Προμπονάς” του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου.
Εν τω μεταξύ αύριο στις 18:00 θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου.
Οι Επιτροπές υπενθυμίζουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
Οι πολίτες θα πρέπει:
– Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κ.λπ.) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία όπου υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ