Σε εξέλιξη είναι η νέα συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τον χρόνο και το είδος της απάντησης του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση κατά ισραηλινών στόχων αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Η προηγούμενη συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο συμμετέχουν εκτός από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο πρώην υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς και καθώς και σύμβουλοι όπως και παρατηρητές, έγινε το βράδυ της Κυριακής χωρίς να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Σε εκείνη τη συνάντηση αποφασίσθηκε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με τον τρόπο και κατά τη χρονική στιγμή που θα επιλέξει.
Οι δηλώσεις των Γκαλαντ και Γκαντς το απόγευμα της Κυριακής, μετά την επιτυχή αναχαίτιση περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν για πρώτη φορά απευθείας από το ιρανικό έδαφος, έδειξαν ότι μια άμεση ισραηλινή απάντηση στην Τεχεράνη δεν ήταν άμεσα στο προσκήνιο.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν έχει ακόμη δηλώσει επίσημη απόφαση και ο υπόλοιπος κόσμος παραμένει σε εγρήγορση για πιθανή κλιμάκωση που θα προκαλέσει ο εξάμηνος πόλεμος στη Γάζα.
Αμερικανικά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αργά το Σάββατο, όταν κατέστη σαφές ότι είχε εξαπολυθεί ιρανική επίθεση, το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να αντεπιτεθεί, αλλά μεταπείστηκε από τον Τζο Μπάιντεν σε μια 25λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού ηγέτη και του Νετανιάχου τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.
Ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Νετανιάχου ότι δεδομένου ότι η επίθεση προκάλεσε ελάχιστες ζημιές, το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρήσει το περιστατικό “νίκη” και να μην απαντήσει στρατιωτικά.
Ρωσία: “εξαιρετικά ανήσυχη για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή
“Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. “Καλούμε όλες τις χώρες της περιοχής να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση”.
“Η περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Ως εκ τούτου, φυσικά, υποστηρίζουμε ότι όλες οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται αποκλειστικά με πολιτικές και διπλωματικές μεθόδους”, αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με τον Πεσκόφ. Η Ρωσία εξαπέλυσε μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη γειτονική Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Την Κυριακή η Μόσχα σημείωσε ότι η Τεχεράνη δήλωσε ότι η επίθεση έγινε στο πλαίσιο του δικαιώματος της αυτοάμυνας μετά το χτύπημα του Ισραήλ σε ιρανικό διπλωματικό κτίριο στη Δαμασκό. Το Ισραήλ δεν έχει αναγνωρίσει ότι πραγματοποίησε το χτύπημα και σπάνια σχολιάζει τις επιθέσεις που εξαπολύει στο εσωτερικό του Λιβάνου ή της Συρίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας μίλησε με τον Ιρανό ομόλογό του το βράδυ της Κυριακής.
Τεχεράνη: Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν»
Οι δυτικές χώρες «όφειλαν να εκτιμήσουν την αυτοσυγκράτηση του Ιράν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών», «αντί να εξακοντίζουν κατηγορίες», δήλωσε ο Νασέρ Καναανί σε συνέντευξη Τύπου στη Τεχεράνη.
Οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) καταδίκασαν «ομόφωνα» χθες, Κυριακή, τη στρατιωτική επίθεση του Ιράν, το οποίο «με τις ενέργειές του», «κινδυνεύει να προκαλέσει ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση».
«Η συμβουλή μας προς όλους τους υποστηρικτές του σιωνιστικού καθεστώτος είναι να εκτιμήσουν την υπεύθυνη ενέργεια του Ιράν και, αντί να επιλέγουν δυσανάλογα λόγια εναντίον του Ιράν, να προειδοποιήσουν το σιωνιστικό καθεστώς εναντίον άλλων δεινών που θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.
Είπε πως η Τεχεράνη είχε αποφασίσει να «τιμωρήσει» το Ισραήλ αφού «το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιτέλεσε τις ευθύνες του», να καταδικάσει την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, «λόγω ενεργειών της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής», που αντιτέθηκαν.
Το πλήγμα της 1ης Απριλίου κατέστρεψε το ιρανικό προξενείο και προκάλεσε 16 θανάτους, μεταξύ των οποίων επτά μέλη του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με μία μκο.
«Είμαστε σθεναρά πεπεισμένοι πως χωρίς το πράσινο φως των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ισραήλ δεν θα είχε τολμήσει να επιτεθεί στη διπλωματική αντιπροσωπεία του Ιράν», επανέλαβε σήμερα ο Καναανί, ενώ η Ουάσινγκτον έχει πει κατ΄επανάληψη πως δεν αναμίχθηκε στην επιχείρηση αυτή.
Ντέιβιντ Κάμερον: Η “απερίσκεπτη και επικίνδυνη” επίθεση στο Ισραήλ ήταν “διπλή ήττα” για το Ιράν
Χαρακτηρίζοντας “απερίσκεπτη και επικίνδυνη ενέργεια του Ιράν”, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η επίθεση της Τεχεράνης ήταν μια “διπλή ήττα”, καθώς απέτυχε να προκαλέσει ζημιά στο Ισραήλ και ότι “αποκάλυψαν στον κόσμο ότι είναι η κακόβουλη επιρροή στην περιοχή”.
Μιλώντας στο Sky News ο κ. Κάμερον τόνισε πόσο μεγάλη ήταν η επίθεση αφού χρησιμοποιήθηκαν “301 οπλικά συστήματα – 110 βαλλιστικοί πύραυλοι και 40 πύραυλοι Κρουζ”. Εάν είσαστε στο Ισραήλ, πρόσθεσε, θα σκεφτόσαστε πολύ σωστά ότι έχετε κάθε δικαίωμα να απαντήσετε στην επίθεση, αλλά σας προτρέπουμε να μην κλιμακώσετε “.
“Νομίζω ότι το έξυπνο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι η επίθεση του Ιράν ήταν μια αποτυχία. Και θέλουμε να διατηρήσουμε την εστίαση σε αυτό, στην κακόβουλη επιρροή του Ιράν, και να στραφούμε στην πραγματικότητα στην εξέταση του τι συμβαίνει στη Γάζα και στην απελευθέρωση αυτών των ομήρων”.
Τα τρία σενάρια και η απάντηση εντός 48 ωρών
Το Ισραήλ ζυγίζει την απάντηση του στην ιρανική επίθεση κάτω από την ασφυκτική διεθνή πίεση να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση της σύγκρουσης . Ήδη, το Τελ Αβιβ κατέστησε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι θα δράσει άμεσα μόνο του, επιμενει ωστόσο ότι οι δυνάμεις του παραμένουν σε υψηλή επιφυλακή και ότι η ηγεσία έχει εγκρίνει τόσο “επιθετική όσο και αμυντική δράση”. Το Politico επικαλείται επίσης Ισραηλινό αξιωματούχο σύμφωνα με τον οποίο θα υπάρξει απάντηση στο Ιράν που δεν θα οδηγήσει σε συνολικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Δύο μέλη του τριμελούς πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ προέβησαν σε δηλώσεις που υποδηλώνουν ότι εξετάζουν μακροπρόθεσμα την απάντηση στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος. Αλλά ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεν έχει ακόμη εκφράσει την άποψη του . Από την πλευρά του Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκαλάντ, δήλωσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση κατά της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν μια ευκαιρία για μια νέα “στρατηγική συμμαχία” κατά του Ιράν.
Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ διατηρεί τις επιλογές του ανοιχτές. “Τις τελευταίες ώρες εγκρίναμε επιχειρησιακά σχέδια τόσο για επιθετική όσο και για αμυντική δράση”, δήλωσε ο Χαγκάρι και πρόσθεσε «Η Χαμάς και το Ιράν θέλουν να πυροδοτήσουν τη Μέση Ανατολή και να κλιμακώσουν οι IDF παραμένουν «σε υψηλή επιφυλακή».
Αρκετά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πάντως ότι η αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν θα είναι εντός των επόμενων 48 ωρών. Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέστησε σαφές στην Αμερική ότι δεν επιδιώκει μια μεγάλη κλιμάκωση με το Ιράν.
Οι αναλυτές τόσο στο Τελ Αβιβ οσο και στις δυτικές πρωτεύουσες κάνουν λόγο για τρία σενάρια:
Το πρώτο σενάριο θέλει μία πολύ ισχυρή αντίδραση η οποία θα πλήξει μεγάλες υποδομές του Ιράν
Το δεύτερο σενάριο αφορά πλήγματα στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων
Το τρίτο σενάριο είναι εκείνο των “ήπιων” οι οποίοι προκρίνουν την τήρηση μιας ουδέτερης ή μιας ήπιας στάσης έναντι της Τεχεράνης για να μην κλιμακωθεί η ένταση.
Αλλαγή ισορροπίων μετά από τα ιρανικά πλήγματα
Ο Μπάιντεν και οι αξιωματούχοι του προσπάθησαν να πείσουν τον Νετανιάχου και το υπουργικό του συμβούλιο ότι η επιτυχία της πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων συμμάχων, στην παρεμπόδιση της επίθεσης αντιπροσώπευε μια νίκη από μόνη της, αποδεικνύοντας την αδιαμφισβήτητη στρατιωτική υπεροχή του Ισραήλ και των συμμάχων του, και ότι μια αντεπίθεση κατά του Ιράν θα ήταν στρατηγικά απερίσκεπτη.
Ωστόσο, ακόμη κι αν σχεδόν το σύνολο των ιρανικών drones και πυραύλων αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις του Ισραήλ και των συμμάχων του, η πρωτοφανής επίθεση «επανακαθορίζει τις ισορροπίες» μεταξύ των δύο αντιπάλων, δηλώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σύμβουλος ασφαλείας Στεφάν Οντράντ.
Ήδη, την 1η Απριλίου, ξεπεράστηκε μια κόκκινη γραμμή, με την αποδιδόμενη στο Ισραήλ επίθεση κατά του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.
«Η ισραηλινή απάντηση θα δοθεί επί του ιρανικού εδάφους», γράφει στο Χ ο Ταμίρ Χάιμαν, πρώην αρχηγός των ισραηλινών στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών που διευθύνει το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ (INSS).
Ενα κρίσιμο ερώτημα με βάση το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Βένιαμιν Νετανιάχου αφορα το εάν θα πλήξει το Ισραήλ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν;
«Αν το Ισραήλ απαντήσει, αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις ίδιες παραμέτρους: με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, όχι κατά του πληθυσμού, όχι κατά οικονομικών στόχων», λέει η αναλύτρια Σίμα Σάιν, πρώην πράκτορας της Μοσάντ και διευθύντρια του προγράμματος του INSS για το Ιράν.
Για τον έλεγχο του κινδύνου κλιμάκωσης, «θα έπρεπε οι Ισραηλινοί να αρκεστούν σε πλήγματα κατά συμβατικών στρατιωτικών στόχων, κατά των βάσεων από όπου εκτοξεύθηκαν οι πύραυλοι, κατά των εργοστασίων όπου κατασκευάζουν τα drones»
Άλλωστε, η ιρανική επίθεση φαίνεται ότι ήταν υπολογισμένη για την «αποφυγή πρόκλησης μεγάλου αριθμού θυμάτων στην ισραηλινή πλευρά», εκτιμά ο Μεναχέμ Μερχάβι, ειδικός για το Ιράν στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Το Ιράν από την πλευρά του, δήλωσε – μέσω του πρεσβευτή του ΟΗΕ Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί- ότι «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά του στη νόμιμη άμυνα».
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας παρέλειψε το καθήκον του να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» όταν δεν καταδίκασε τον βομβαρδισμό της 1ης Απριλίου εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό και «σε αυτές τις συνθήκες, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα», είπε ο ιρανός διπλωμάτης, διαβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν επιδιώκει επ’ ουδενί την κλιμάκωση αλλά θα αντιδράσει δυναμικά σε «οποιαδήποτε απειλή ή επίθεση».
ΠΗΓΗ:Αθήνα984