Στη σύνοδο της ομάδας των χώρων της G20 που διεξάγεται στη Βραζιλία, οι υπουργοί Εξωτερικών σχεδόν ομόφωνα υποστήριξαν τη λύση δύο κρατών ως τη μόνη οδό προς την ειρήνη στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, δήλωσε χθες Πέμπτη ο Βραζιλιάνος υπουργός Μάουρο Βιέιρα στο κλείσιμο της διήμερης συνάντησης.
Ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας είπε ότι όλα τα μέλη της ομάδας των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου τόνισαν τις ανησυχίες τους για τον πόλεμο στη Γάζα και τον κίνδυνο επέκτασης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
Παρότι η ατζέντα της συνάντησης επικεντρώθηκε κυρίως στις μάχες στη Γάζα και την Ουκρανία, ο Βραζιλιάνος υπουργός είπε ότι όλες οι χώρες της G20 υποστήριξαν άλλες προτεραιότητες που έθεσε η Βραζιλία για την ομάδα το 2024: μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών και άλλων πολυμερών οργανισμών, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και μείωση της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο.
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει συναίνεση για την ανάγκη να υπάρξει μια λύση δύο κρατών στο Ισραήλ. «Δεν πρόκειται να υπάρξει ειρήνη… δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη ασφάλεια για το Ισραήλ εκτός εάν οι Παλαιστίνιοι έχουν μια ξεκάθαρη πολιτική προοπτική να οικοδομήσουν το δικό τους κράτος», είπε.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ εξέφρασε το φόβο ότι η κρίση στη Γάζα επεκτείνεται στη Δυτική Όχθη, η οποία “βράζει απολύτως” καθώς οι Ισραηλινοί έποικοι επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.
Σχετικά με την Ουκρανία, ο Μπορέλ είπε ότι δεν είδε κανένα σημάδι ότι η Ρωσία αποδέχεται εκεχειρία.
Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση της G20, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι ο τερματισμός της σύγκρουσης στη Γάζα είναι ένας κοινός στόχος και ο τρόπος για να επιτευχθεί αυτός είναι μέσω μιας συμφωνίας που οι ΗΠΑ βοηθούν στη διαμεσολάβηση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Μπορεί να υπάρχουν διαφορές ως προς τις τακτικές και μπορεί να υπάρχουν διαφορές σχετικά με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο να έχουμε πραγματικά αποτελέσματα», τόνισε ο Μπλίνκεν.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι δυτικές χώρες «δρουν ως εισαγγελείς, δημόσιοι κατήγοροι, δικαστές και δήμιοι. Όλη αυτή η υστερία που προκάλεσε ο θάνατος του Ναβάλνι το έδειξε με πειστικό τρόπο».
πηγή: ertnews.gr