Δευτέρα, 11 Αυγούστου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Διεθνή

Συρία: Υποχωρεί η Δαμασκός – Υπεύθυνοι οι Δρούζοι για την ασφάλειά τους

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 4 εβδομάδες
σε Διεθνή, Επικαιρότητα
Συρία: Υποχωρεί η Δαμασκός – Υπεύθυνοι οι Δρούζοι για την ασφάλειά τους
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Σύρος μεταβατικός πρόεδρος Άχμεντ αλ Σάρα ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη (17/7), πως “μεταβιβάζεται σε τοπικές παρατάξεις και Δρούζους σεΐχηδες” με απόφασή του η ευθύνη για την ασφάλεια στη Σουάιντα, την περιοχή της μειονότητας των Δρούζων, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις από την Κυριακή (13/7, στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 350 άνθρωποι, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά, του ο de facto αρχηγός του συριακού κράτους υποσχέθηκε πως θα «λογοδοτήσουν» οι δράστες εγκλημάτων εναντίον Δρούζων, καταδίκασε “τη στοχοποίηση μεγάλης κλίμακας πολιτικών και κυβερνητικών υποδομών” στη Συρία από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ εξήρε τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, της Τουρκίας και αραβικών κρατών, που κατ’ αυτόν “έσωσε την περιοχή από άδηλη τύχη”.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης (16/7) το Ισραήλ πραγματοποίησε φονικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην καρδιά της Δαμασκού, πλήττοντας συγκρότημα κτιρίων, όπου στεγάζεται το υπουργείο Άμυνας και περιοχές κοντά στο προεδρικό μέγαρο, όπως ανέφεραν επίσημες πηγές και από τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε, εξάλλου, απευθύνει σαφές προειδοποιητικό μήνυμα προς τη Δαμασκό, ζητώντας την άμεση αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από την επαρχία Σουάιντα -μιας που οι Δρούζοι στηρίζονται από το Ισραήλ-, διαφορετικά -όπως και έγινε- θα εντείνει τις επιθέσεις.

Το Τελ Αβίβ δηλώνει αποφασισμένο να αποτρέψει την εγκατάσταση εχθρικών δυνάμεων κοντά στα σύνορά του, τη στιγμή που η Συρία προσπαθεί να ανακτήσει την ισορροπία της μετά την πτώση του Άσαντ.

Θέατρο συγκρούσεων η Σουάιντα – Εκατοντάδες νεκροί

Οι μάχες στη Σουέιντα εξελίχθηκαν σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Η κατάσταση στο πεδίο είναι δραματική: γενικευμένες διακοπές ρεύματος και διαδικτύου, ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και εκατοντάδες άμαχοι παγιδευμένοι στα σπίτια τους, χωρίς δυνατότητα διαφυγής.

Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή (13/7), όταν ένοπλοι από φυλή Βεδουίνων φέρονται να λήστεψαν και να επιτέθηκαν σε Δρούζο πολίτη. Η νέα κυβέρνηση απάντησε στέλνοντας στρατό στην περιοχή, όμως πολλοί Δρούζοι το εξέλαβαν ως εχθρική ενέργεια.

Λίγες ώρες μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, ανακοινώθηκε κατάπαυση του πυρός στη Σουάιντα, με τη μεσολάβηση τοπικών ηγετών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ανέφερε ότι επετεύχθη συμφωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλώνοντας ότι «η φρίκη αυτή πρέπει να λάβει τέλος απόψε».

Το συριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν ήδη την αποχώρησή τους από την περιοχή, στο πλαίσιο της εκεχειρίας.

Αβέβαιο το μέλλον της Συρίας

Η νέα κυβέρνηση του Αχμέντ αλ-Σάρα προσπαθεί να επιβάλει τάξη σε μια χώρα που παραμένει κατακερματισμένη μετά από 14 χρόνια εμφυλίου, αναφέρουν οι ΝΥΤ σε δημοσίευμά τους. Παρά τις προσπάθειες για ενότητα, η δυσπιστία απέναντι στο νέο καθεστώς είναι διάχυτη, ιδιαίτερα μεταξύ θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων. Ο ίδιος άλλωστε προέρχεται από οργάνωση που στο παρελθόν είχε δηλώσει πίστη στην Αλ Κάιντα.

Η Σουάιντα είναι η τρίτη περιοχή που βιώνει ξέσπασμα βίας μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Τον Μάρτιο, πρώην μελή των δυνάμεων του Άσαντ επιτέθηκαν σε κυβερνητικές μονάδες στη Συριακή ακτογραμμή, προκαλώντας θρησκευτικές συγκρούσεις με περισσότερους από 1.600 νεκρούς. Τον Μάιο, πάνω από 39 άνθρωποι –στην πλειονότητά τους Δρούζοι– σκοτώθηκαν σε δύο ημέρες βίας κοντά στη Δαμασκό.

Η επιστροφή στην κανονικότητα φαντάζει ακόμα μακρινή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: news247.gr

Προηγ.

Δήμος Γλυφάδας: Ανοιχτά προαύλια σχολείων όλα τα απογεύματα του Ιουλίου

Επόμ.

Πανελλήνιες 2025: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό

Επόμ.
Πανελλήνιες 2025: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό

Πανελλήνιες 2025: Κλείνει σήμερα η πλατφόρμα για το Μηχανογραφικό

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 08:00

Ροή ειδήσεων

Νέα Στύρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο καπετάνιος που έριξε σε ξέρα το φέρι μποτ

Νέα Στύρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο καπετάνιος που έριξε σε ξέρα το φέρι μποτ

08/08/2025
Φωτιά στην Κερατέα – Ήχησε το 112 για απομάκρυνση από Χάρβαλο και Δροσιά

Φωτιά στην Κερατέα – Ήχησε το 112 για απομάκρυνση από Χάρβαλο και Δροσιά

08/08/2025
Τη Δευτέρα η κηδεία της Λένας Σαμαρά

Τη Δευτέρα η κηδεία της Λένας Σαμαρά

08/08/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result