Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες της Θεσσαλίας ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας ξεκίνησε με παρουσίαση της μελέτης από τον εκπρόσωπο της ολλανδικής εταιρίας που τη συνέταξε.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια εισήγηση του ανέδειξε το ζήτημα των υδάτινων πόρων στην Θεσσαλία και παρουσίασε τη συνολική μελέτη της ολλανδικής εταιρείας για την ανασυγκρότηση της περιοχής.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον «Ντάνιελ» για να δούμε ότι οι υδάτινοι πόροι βαίνουν προς εξάντληση στη Θεσσαλία. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν τίθεται θέμα εγκατάλειψης αύριο της καλλιέργειας βαμβακιού, σημειώνοντας ότι δεν προτείνει κάτι τέτοιο ούτε η μελέτη. Τόνισε ωστόσο ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να μη βρεθούμε να είναι η ζημιά μη αναστρέψιμη .
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη για την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνησης, Αυτοδιοίκησης και εμπλεκόμενων φορέων για να έχουμε μια δραστική επέμβαση στη Θεσσαλία
Τόνισε παράλληλα ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι ένα θέσφατο αλλά δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και εκτίμησε ότι αποτελεί έναν οδικό χάρτη στον οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε. Όπως είπε, η σημερινή είναι η πρώτη από πολλές άλλες συναντήσεις που θα έχουμε και πρόσθεσε ότι “η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά.”
Η μελέτη ξεπερνά τις 400 σελίδες και εργάστηκαν γι’ αυτή στο πεδίο πάνω από 40 επιστήμονες σε 8 ειδικότητες. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης των υδάτινων πόρων στην Θεσσαλία.
Οι παραγωγοί εκφράζουν την αγωνία τους για την επιβίωσή τους και χαρακτηρίζουν επικοινωνιακές τις λύσεις που δίνει έως τώρα η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνουν ότι υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για την στήριξη της Θεσσαλίας. Βέβαια, στη σημερινή τους συνάντηση με τον πρωθυπουργό θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με το master plan της ολλανδικής εταιρείας HVA International. Θεωρούν επιτακτικής σημασίας και περιμένουν να τους κοινοποιηθεί χρονοδιάγραμμα της αποστράγγισης των παρακάρλιων πλημμυρισμένων χωριών και χωραφιών, καθώς και χρονοδιάγραμμα της κατασκευής σήραγγας που είναι απαραίτητη για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής.
Παράλληλα, μεταξύ των αιτημάτων είναι να δοθούν νωρίτερα οι αποζημιώσεις των πλημμυρισμένων εκτάσεων και των κτημάτων που δεν θα καλλιεργηθούν, και μέχρι ότου γίνουν παραγωγικά, με ποσά που θα καλύπτουν τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες. Επίσης, ζητούν να δοθεί από την κρατική αρωγή άμεσα μία προκαταβολή της τάξεως του 50% για τον πάγιο εξοπλισμό και οι τελικές αποζημιώσεις να είναι στο 100% της αξίας του παγίου κεφαλαίου που καταστράφηκε. Ανάμεσα στα αιτήματά τους είναι και το επίδομα ενοικίου σε αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να νοικιάσουν άλλη κατοικία, καθώς και να καταβληθεί το έκτακτο βοήθημα των 6.600 ευρώ στους δικαιούχους που δε δόθηκε.
Η επιτροπή των Θεσσαλών αγροτών αποτελείται από τους Σωκράτη Αλειφτήρα, Σωτήρη Αντωνίου, Δημήτρη Γαλάνη, Σωτήρη Γιαννακό, Γιάννη Καλογιαντσίδη, Γιάννη Κουκούτση, Αριστείδη Κωστόπουλο, Ρίζο Μαρούδα, Χρήστο Πάντζιο, Θανάση Πρασσά, Γαρύφαλλο Σβερονόπουλο, Γιάννη Σδράλη, Παύλο Σπυρόπουλο, Στέλιο Τσικριτσή, Γιάννη Τσιούτρα.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984