Χορευτικός Όμιλος Ειρήνη
Με το νου και την καρδιά στραμμένα στη φετινή 25η Μαρτίου, επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τιμούμε την ιερή μνήμη όλων εκείνων, που πολέμησαν γενναία για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και όλων εκείνων, διαφωτιστών, κληρικών, δασκάλων, εμπόρων, ναυτικών, πολιτικών κλπ., που συνέβαλαν, ο καθένας με τον τρόπο του, στην επιτυχία του αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Τα επιτεύγματά τους, διαποτισμένα από τη φιλοπατρία αλλά και τη βαθιά πίστη τους, άρρηκτα συνδεδεμένη με τον πόθο της Ελευθερίας, αποτέλεσαν τους άξονες της Εθνεγερσίας και για εμάς τους νεότερους, είναι οι φωτεινοί φάροι, τόσο για τη συντήρηση της ιστορικής μας μνήμης και τη διάσωση της συλλογικής μας κληρονομιάς, όσο και για το μέλλον εκείνων που θα κατοικήσουν τα ιερά χώματα της Ελλάδας. Υπερήφανοι, ως απόγονοι των λαμπρών προγόνων μας, χαιρετίζουμε την 200η επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, μνημονεύοντας τους στίχους του Παλαμά: ”Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα έρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί…”
«Άλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού»
1821-2021
1821: Στην Ευρώπη κυριαρχεί η Ιερά Συμμαχία. Στόχος της, να εξαλείψει τις ιδέες του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης που είχαν εξαπλώσει με τον τρόπο τους οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι. Τότε, όταν ωρίμαζαν σχεδόν παντού οι πολύπτυχες διαδικασίες της εθνογένεσης, η Ελληνική Επανάσταση διέρρηξε σκλαβιά και φοβέρα κηρύσσοντας «Ελευθερία ή Θάνατος». Φλογίζοντας την προοδευτική ανθρωπότητα. Καταλύοντας το μεγάλο διεθνές κίνημα του φιλελληνισμού. Όλα με το γιαταγάνι, το καριοφίλι και το προσκυνητάρι. Με τη Χάρτα του Ρήγα και τις ιδέες των Φιλικών. Με καραβοκύρηδες να συντρέχουν. Με χρήματα εμπόρων και διπλωματία Φαναριωτών… Η ναυμαχία του Ναυαρίνου επέβαλε την ανεξαρτησία ενός εδάφους συρρικνωμένου σε σχέση με τα επαναστατικά αιτούμενα. Νίκη. Γιατί απέτρεψε την επιστροφή στη σκλαβιά. Αλλά με ανεξαρτησία λειψή από την αρχή. Οι μεγάλες δυνάμεις, νικητές της ναυμαχίας, έκριναν ότι η χώρα χρειαζόταν κηδεμόνα…
2021: Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με πολλαπλές και συνεχόμενες κρίσεις, εορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και την αρχή της γέννησης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Είναι ανάγκη οι εορτασμοί να μην εξαντληθούν σε ανακύκλωση στερεοτύπων, αλλά να συμβάλλουν στην αναζήτηση του ιστορικού στίγματος της επετείου και τη σημασία του σήμερα.
Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού – Τοπικό Τμήμα Ηρακλείου Αττικής
Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα μνήμης της Ελληνικής Επανάστασης καθώς και των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Ο φετινός εορτασμός είναι ακόμα πιο σπουδαίος γιατί μετρά 200 χρόνια από το μεγάλο εκείνο γεγονός και μας καλεί να θυμηθούμε πόσο σημαντική είναι η ελευθερία ενός έθνους, πώς είναι να κοπιάζουμε για πράγματα που μας αφορούν και για καταστάσεις που θέλουμε να καλυτερεύσουμε. Και ακόμα, μας υπενθυμίζει την έννοια της ενότητας και πως όταν όλοι συνεργαζόμαστε μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Το νόημα του 1821 είναι μια λέξη: Ελευθερία. Είναι αυτό που κατάφερε να πετύχει ένα μικρό έθνος από απλούς ανθρώπους και που εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε.
Σύλλογος Μεσσηνίων Ηρακλείου Αττικής «Ο Παπαφλέσσας»
Το έτος 2021 είναι ένα έτος επετειακό για την Πατρίδα μας ,επειδή συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό. Ο Σύλλογός μας όρισε ως αφετηρία των επετειακών εκδηλώσεων την 20 Μαΐου, ημέρα μνήμης της ιστορικής μάχης του Μανιακίου, όπου έπεσε ηρωικώς μαχόμενος ό ήρωας της Ελλ. Επανάστασης Δικαίος Παπαφλέσσας.
Η ιστορική μνήμη δεν είναι μια απλή ανάμνηση αλλά μια ένωση του παρόντος και του μέλλοντος .Ο λαός που ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον . Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν μια εξέγερση απέναντι στον Τούρκο κατακτητή με μοναδική διεκδίκηση την αποτίναξη του υπόδουλου ζυγού των 400 χρόνων, την απόκτηση της ελευθερίας του για αυτοδιάθεση , αυτονομία , χωρίς κανένα ταξικό υπόβαθρο.
Οι αγωνιστές του 1821 ήξεραν ότι πολεμούν σαν μικροί και λίγοι έναντι των πολλών και των ισχυρών .Πολέμησαν με αυτοθυσία ,ηρωικά ,διεκδίκησαν το δίκαιο ,υπερασπίσθηκαν την αξιοπρέπεια και την Ελληνικότητά τους.
Σήμερα 200 χρόνια μετά είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να θυμόμαστε αυτήν την προσφορά , αλλά να τιμούμε τα πρόσωπα, τούς τόπους ,τις αρχές τους ,τον δίκαιο αγώνα τους για πραγματική ελευθερία, την προσφορά της θυσίας τους χωρίς ατομικό αντάλλαγμα.
Ο εορτασμός των 200 χρόνων υπενθυμίζει στον Ελληνικό λαό με την μεγάλη ιστορική δόξα και εμπειρία ,την πολιτισμική αξία, το χρέος, τη αποστολή του ,να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις του για να φέρει στο προσκήνιο τις εθνικές του αξίες.
Σύλλογος Απανταχού Πελεκαναδαίων
Ο Κολοκοτρώνης είπε: «Ο κόσμος μάς έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον διά πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυριτοθήκες μας, τα μαγαζιά μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη. Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα». Οι απλοί πολεμιστές τού ’21 κατάλαβαν ότι το ένδοξο παρελθόν τούς δημιουργούσε υποχρεώσεις για το μέλλον τού τόπου τους και μόνοι τους αποφάσισαν «να γυρίσουν τον ήλιο», και αυτό «θέλει δουλειά πολλή».
Σώμα Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου Αττικής
Το Σώμα Εθελοντών του Δήμου μας συμμετέχει στον εορτασμό της εμβληματικής επετείου των διακοσίων ετών από την εθνεγερσία του 1821, τιμώντας αυτό το καθοριστικό ιστορικό γεγονός και αναγνωρίζοντας τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας.
Επειδή η ιστορία θα πρέπει να αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για το μέλλον, θα πρέπει εδώ να τονιστεί η αποτελεσματική συμμετοχή των Εθελοντών Αγωνιστών που κατέφθασαν από όλη την Ευρώπη να βοηθήσουν και να συμβάλουν με τον αγώνα τους στην επιτυχή έκβαση του αγώνα των Ελλήνων
Οι πρόγονοι μας πέτυχαν το ακατόρθωτο , να αποτινάξουν τον ζυγό μίας αυτοκρατορίας και να ιδρύσουν το πρώτο ελεύθερο εθνικό κράτος . Έτσι και εμείς όλοι οι Έλληνες καλούμαστε με εθνική ενότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για δημιουργία και ευημερία. Παραμένουμε πάντα πιστοί στα ιδανικά και τις επιταγές των αγωνιστών του 21 για ελευθερία , εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατία και αλληλεγγύη- αξίες διαχρονικές και πάντα επίκαιρες στις σύγχρονες κοινωνίες.
Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας απογόνων και φίλων – Παράρτημα Ηρακλείου Αττικής
Η Επανάσταση του 1821, υπήρξε αποτέλεσμα της ανάπτυξης των νέων καπιταλιστικών σχέσεων, των νέων σχέσεων παραγωγής. Μέρος του κύματος των επαναστάσεων που κατακλύσαν όλο τον κόσμο, με το νέο καπιταλιστικό κοινωνικοοικονομικό σχηματισμό, που αντικατέστησε τον παλιό της φεουδαρχίας.
Ήταν Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση, όμως είχε έντονα ταξικά χαρακτηριστικά και στο εσωτερικό του λαού, με αποτέλεσμα τους εμφύλιους.
Η στάση των «σύμμαχων» μεγάλων δυνάμεων απέναντι στην επανάσταση σχετιζόταν με την αποδυνάμωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και τη νομή της.
Στη σημερινή εποχή η σοσιαλιστική επανάσταση για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας είναι η μοναδική προοδευτική απάντηση απέναντι στο γερασμένο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.
Εμπορικός σύλλογος Ηρακλείου Αττικής
O ΕΕΣΗΑ γιορτάζει με όλο τον ελληνικό λαό την επέτειο των 200 χρόνων από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων για ελευθερία και ανεξαρτησία, που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες και θυσίες κατά των Οθωμανών και οδήγησαν στη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους. Τιμή και δόξα στους ήρωες του Αγώνα που με τη θυσία τους σφράγισαν την εποποιία του ’21.
Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου Αττικής (Ε.ΠΟ.Σ.Η.Α.)
1821 – 2021, 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 1821, μετά από 400 χρόνια τουρκοκρατίας.-
Το 1821, σηματοδότησε την αναγέννηση του Ελληνικού Έθνους, την αφετηρία της δημιουργίας ενός σύγχρονου κράτους και αποτελεί μια κορυφαία στιγμή στη μακραίωνη πορεία αυτού του τόπου, που έζησε όμως πάντα με το όραμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Θέλει όμως αρετή και τόλμη η Ελευθερία, όπως λέει και ο ποιητής. Οι λέξεις αυτές, αρετή και τόλμη, περιγράφουν όλο το μεγαλείο του αγώνα της ανεξαρτησίας μας. Οι λέξεις αυτές είναι συνάμα και η παρακαταθήκη, το μήνυμα των αγωνιστών του ’21, στις μελλοντικές γενιές. Είναι και σήμερα οδηγός για την προάσπιση της συνώνυμης με την Ελευθερία, Δημοκρατίας.
Η Ελευθερία θέλει αρετή, φρόνημα υψηλό, απαλλαγμένο από μικροσκοπιμότητες, παραγοντισμούς, καιροσκοπισμούς, ιδιοτέλειες. Η Ελευθερία θέλει και τόλμη.-
Να βάζεις το ΕΜΕΙΣ πάνω από το ΕΓΩ.-
Το κοινό καλό, πάνω από το ιδιωτικό συμφέρον.-
Τη συλλογικότητα πάνω από την ατομικότητα.-
Και το μήνυμα αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ άλλοτε.-
Θεατρική Σκηνή Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Βάσω Παπαθεοδώρου»
Οι ιστορικές επέτειοι έχουν μόνο λόγο ύπαρξης μόνο εάν εκτός και το από τον πανηγυρικό αυτών χαρακτήρα-και το 1821 έχει δεινοπαθήσει και το νόημα του διαστρεβλωθεί από εορτάς και πανηγύρεις-αποτελούν ένα ακόμα λόγο για την κριτική αποτίμηση και ερμηνεία του εορταζόμενου ιστορικού γεγονότος. Πολύ περισσότερο δε για την Ελληνική εξέγερση του 1821 που εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα μια σειρά από ερωτήματα για τον χαρακτήρα της, το τι αντιπροσωπεύει και ποια η σημασία της στην ιστορική εξέλιξη, πολιτική και κοινωνική του ελλαδικού χώρου δεδομένου ότι οι επ’ αυτών απαντήσεις εκκινούνται κατά κανόνα η από την πρόθεση εργαλειοποίησης αυτής για την υποστήριξη πολιτικοκοινωνικών θεωριών και συστημάτων η-και αυτό που πράγματι συμβαίνει – της εξυπηρέτησης της άρχουσας ιδεολογίας Και τούτο λόγω του δισυπόστατου χαρακτήρα της εξέγερσης. Είναι αγώνας εθνικοαπελευθερωτικός υπό την έννοια του πολέμου ανεξαρτησίας από την ξένη, Οθωμανική, κυριαρχία. Συγχρόνως όμως είναι και επανάσταση λόγω της εμπλοκής εις αυτόν και του κοινωνικού στοιχείου Η εθνική ανεξαρτησία σκοπεί στο να κατακυρώσει τις ελευθερίες των πολιτών γράφει ο Κοραής και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης στην προκήρυξη του της 6/18 -10-1821 τονίζει Ο αγών διεξάγεται υπέρ της ελευθερώσεως του λαού από πάσης καταπίεσης και τυραννίας όχι μόνο των Τούρκων αλλά και των οικονομικώς ισχυρών Χριστιανών δηλ. των κοτζαμπάσηδων. Αυτό είναι και το πνεύμα που διαπερνά και τα επαναστατικά Συντάγματα της Επιδαύρου και, ιδίως, της Τροιζήνας. Γι’ αυτό ίσως και ουδέποτε εφαρμόστηκαν.
Καθολικοί Ηρακλείου Αττικής
Το ιδανικό του Έλληνα « ΠΑΤΡΙΔΑ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ». Με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση, ας συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Έλληνες ότι έχουμε ψυχή και αγάπη και ότι καταφέρνουμε πολλά, μόνο εάν είμαστε ενωμένοι στα δύσκολα.
Ο στρατηγός Μακρυγιάννης τόνιζε σχετικά: «τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι…Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Επομένως για να είμαστε πάντα νικητές και ελεύθεροι κάνοντας και μια αναδρομή στην Ιστορία θα μάθουμε να στηρίζουμε αυτούς που βοηθούν την Πατρίδα και επιζητούν το Καλό της. Τιμή και δόξα στους προγόνους μας που έπεσαν για την Ελευθερία!
Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής
Ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου τιμά την εξέγερση του 1821 και μεταφέρει από τη Μεγαλονησο τον αέρα της Λευτεριάς και της Λεβεντιάς. Αυτό το πνεύμα πηγάζει από την παράδοση μας και αναδείχθηκε και το 1821, που οι Πρόγονοι μας ξεσηκώθηκαν απέναντι σε Τούρκους και Αιγυπτίους με οδηγούς μόνο την “κουζουλάδα τους” και την περιφρόνηση προς το θάνατο. Παρά τον ασύγκριτο ηρωισμό τους και το αθώο αίμα, που άφθονο πότισε τη γη της Κρήτης, οι Μεγάλες Δυνάμεις “έπνιξαν” τότε τις ελπίδες τους και για να ατενίσουν την αυγή της Ελευθερίας πολεμούσαν όλο τον 19ο αιώνα. Γι αυτό είμαστε περήφανοι σαν Κρητικοί γιατί η Κρήτη είναι στις καρδιές μας σύμβολο Αγώνα και Ελευθερίας.
Παμπελοποννησιακός Σύλλογος Ν. Αττικής «Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ»
Σαν σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ιστορική ημέρα της Ελληνικής Επανάστασης, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα εθνικής υπερηφάνειας για τη δύναμη ψυχής του Ελληνισμού, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για κάθε λαό που μάχεται για τα δικαιώματα και την ανεξαρτησία του. Η 25η Μαρτίου είναι και μέρα περισυλλογής, αφύπνισης και ευθύνης για όλους εμάς που καλούμαστε να υπερασπιστούμε την εθνική μας κληρονομιά και το έπος των προγόνων μας. Τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη δεν είναι απλώς συγκλονιστικά αλλά και επίκαιρα, όσο ποτέ άλλοτε: «δεν εσυλογισθήκαμε, ούτε πόσοι είμεθα, ούτε πως δεν έχομε άρματα … ως μία βροχή, έπεσε σε όλους μας η επιθυμία της ελευθερίας μας, και όλοι, και οι κληρικοί, και οι προεστοί, και οι καπεταναίοι, και οι πεπαιδευμένοι, και οι έμποροι, μικροί και μεγάλοι, όλοι εσυμφωνήσαμε εις αυτό το σκοπό και εκάμαμε την Επανάσταση». Ο Παμπελοποννησιακός Σύλλογος εύχεται σε όλους τους Έλληνες να κρατήσουν τη φλόγα ζωντανή και με ομοψυχία, ενότητα και πίστη να συνεχίσουμε με σθένος να αντιμετωπίζουμε τις σύγχρονες προκλήσεις των καιρών.
Σύλλογος παραδοσιακών χορών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων «Ο Μόλυβος»
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ο Ελληνισμός δεν έχασε την ιδιαιτερότητά του. Ο σκλαβωμένος ελληνικός πληθυσμός λάμπει με τη λαϊκή του φορεσιά, το δημοτικό τραγούδι και τη λαϊκή σοφία συνεχίζοντας να μιλάει, να χορεύει και να βιώνει ελληνικά. Η Επανάσταση του ’21 είναι κοινωνικό, πολεμικό, πολιτικό και πνευματικό γεγονός. Ο Οδυσσέας Ελύτης γράφει «καμιά επανάσταση, ούτε στην τέχνη, ούτε στην ζωή, δεν έχει περισσότερες ελπίδες επιτυχίας, από ΄κείνη που χρησιμοποιεί για ορμητήριό της την παράδοση». Το τραγούδι της Επανάστασης του ΄21 σκαρώθηκε στα κλέφτικα λημέρια. Τραγουδήθηκε και χορεύτηκε εκεί. Έδωσε χαρά και δύναμη σε όσους το άκουσαν, το χάρηκαν και πολέμησαν. Υμνεί τον άνδρα, τον ήρωα, την γυναίκα, την μάνα, το χωριό, την φύση. Αυτή η διαδικασία καταγράφεται, αναπαριστάται και συμβολίζεται μέσα από την ελληνική παράδοση. Καλύπτει την ανάγκη του ανθρώπου για διαχρονικότητα και τον πόθο του να μείνει γραμμένο με ανεξίτηλους χαρακτήρες στη ψυχή του. Η ελληνική παράδοση, κειμήλιο του παρελθόντος, έφθασε ως το 2021 και μπλέκεται αρμονικά με τη νέα ζωή, τη διευρύνει, τη θεμελιώνει στέρεα, εξασφαλίζοντας την ομαλή διαδοχή από το παλιό στο καινούργιο.
Αδελφότητα Προκοπιέων ο «Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος»
Φέτος όλος ο Ελληνισμός γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821. Ένα ιστορικό γεγονός παγκόσμιας σημασίας. Το ελληνικό έθνος ήταν το πρώτο που κατάφερε να αντιμετωπίσει ένα οργανωμένο στρατό και να πετύχει την ανεξαρτησία του. Η επανάσταση ήταν ένας πανεθνικός ξεσηκωμός όλου του μείζονος ελληνισμού και από αυτόν δεν ήταν δυνατόν να λείψουν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Πολύ λίγοι γνωρίζουν την εθελοντική στράτευση χιλιάδων Μικρασιατών που συμμετείχαν στις μάχες, την συμμετοχή τους στην συγκρότηση της Ιωνικής Φάλαγγας, καθώς και την μύηση πολλών στη Φιλική εταιρεία.Σήμερα που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη στιγμή είναι ανάγκη να διδαχούμε από την ιστορία και να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Είναι σημαντικό το Πολιτικό Σύστημα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων έτσι ώστε να διατηρηθεί η συνοχή του Ελληνικού λαού.
Σύλλογος Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής «ο Καραϊσκάκης»
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό των Ελλήνων για τη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους. Γιορτάζουμε έναν ευγενή και άσπιλο αγώνα, ως μνεία στην ελεύθερη βούληση και το αδούλωτο πνεύμα, που οδήγησε στη δόμηση του νέου ελληνικού κράτους. Πέρα από τις μάχες, ωστόσο, και τους αγώνες θα πρέπει να σταθούμε στα στοιχεία που οδήγησαν στην ανεξαρτησία των Ελλήνων, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την κοινή ιστορική μνήμη. Στοιχεία αναλλοίωτα στο χρόνο που καμία μορφή δουλείας δεν κατάφερε να απαλείψει. Από την αρχαιότητα στην ελληνιστική εποχή και από τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο στην νεότερη, η καρδιά του ελληνισμού χτυπά μέσα από τον λόγο την ιστορία και τον πολιτισμό. Αναρίθμητα επαναστατικά κινήματα από την επομένη της Άλωσης μέχρι και τις παραμονές του 1821 απέδειξαν το φρόνιμα και το πνεύμα του Έλληνα που στάθηκε η «ἀσπίς» της Ευρώπης για χιλιάδες χρόνια. Η ιστορία δεν ξεχνά, εμείς πίνουμε αχόρταγα το νερό της λησμονιάς σε μια τεχνοκρατική κοινωνία γεμάτη παθογένειες. Ας γίνουμε επιτέλους αντάξιοι αυτών που έζησαν πριν από εμάς για μας.
Σύλλογος Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης»
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για εμάς τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή.
Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία. Μια επανάσταση με ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα καθώς εξασφάλισε στο έθνος, ύστερα από πολλούς αιώνες υποταγής στην τουρκική σκλαβιά, ανεξάρτητη εθνική εστία.
Ως πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων η φετινή 25η Μαρτίου είναι ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική για εμάς, διότι σηματοδοτεί όχι μόνο τα 200 χρόνια από την επανάσταση για την ελευθερία μας αλλά γιατί είναι μια μέρα περηφάνειας και ομόνοιας για όλους εμάς τους Έλληνες που βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο χρόνο δοκιμάζοντας την υπομονή και τα όρια μας ως ανθρώπους αλλά και ως κοινωνία.
Η Αρκαδία μας, υπήρξε η πατρίδα του μυθικού θεού Πάνα όμως, δεν είναι συνδεδεμένη μόνο με τη μυθολογία, αλλά και με την ιστορία. Γιατί εκτός από τόπος θεών, υπήρξε και γη ηρώων κι ένδοξων μαχών, κυρίως, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Μάλιστα, τα περισσότερα χωριά της, είχαν ενεργό και σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, ενώ είναι το μέρος που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δράση και τον αγώνα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
Όπως είπε και ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης “Το Γένος μας και άλλες φορές σταυρώθηκε, αλλά ιδού ζώμεν.”
Σωματείο ΑμΕΑ “ΑΛΚΥΟΝΗ”
Κάθε χρόνο στις 25 Μάρτη ζούμε ένα διπλό γιορταστικό πανηγύρι: της σωτηρίας της ψυχής από τη μια με τον Ευαγγελισμό της Παναγιάς και της λευτεριάς του Έθνους που αναστήθηκε απ΄ την άλλη! Στη γεμάτη θύμησες αυτή γιορτή ας νιώσουμε ευγνωμοσύνη προς τους ήρωες του ΄21, ας καλλιεργήσουμε τις αρετές τους, ας διασώσουμε δυο σπουδαίες αξίες: τη φιλοτιμία και την παλικαριά! Ας φωτίσουμε και πάλι τον δρόμο της δόξας, όπως λέει ο Άγγελος Σικελιανός στο “Πανανθρώπινο Εμβατήριο της Ελλάδας” “ Ομπρός! Με ορθή, μεσούρανη της Λευτεριάς τη δάδα ανοίγεις δρόμο ,Ελλάδα, στον Άνθρωπον…! Ομπρός!
Κίμων Σακελλαρίου – Καθηγητής Αθλητικής παιδαγωγικής στο Παν. Θεσσαλίας
Γιορτάζουμε σήμερα, αγαπητοί μου την ιερή μέρα της 25ης Μαρτίου. Τα σήμαντρα ηχούν χαρμόσυνα για να χαιρετίσουν και ν αναγγείλουν την πιο βαρυσήμαντη διπλή γιορτή της Χριστιανοσύνης: τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τη μεγάλη επέτειο της Εθνικής μας παλιγγενεσίας. Η θεία βούληση και η ψυχή των Ελλήνων, βάζουν τα γεγονότα μαζί για να δηλώσουν την απελευθέρωση του ανθρώπου από τον ζυγό της αμαρτίας και την απελευθέρωση του Ελληνισμού από το ζυγό της Τουρκοκρατίας. Και ήταν τόσο σημαντική και μεγαλειώδης αυτή η σύνδεση αφού με την πίστη στο Θεό και τον όρκο στην Αγία Τριάδα ξεκίνησαν οι αγωνιστές του ΄21 την μεγάλη ιδέα και τον αγώνα για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.