Ζούμε που ζούμε εν μέσω καύσωνα διαρκείας, ας δούμε κάποιους τρόπους που μπορούν να μας δροσίσουν άμεσα, όταν νιώθουμε πως ‘βράζουμε’ από τη ζέστη.
Σε αυτήν τη συνθήκη, συνηθίζουμε να κάνουμε πολλά λάθος πράγματα, με πρώτο το κρύο ντους. Mελέτες έχουν καταστήσει σαφές πως αυτή η μέθοδος μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι αρχικά, ωστόσο δεν εξυπηρετεί στην ουσία το ζητούμενο μας.
Αυτό συμβαίνει γιατί με το κρύο ντους, το σώμα συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στο δέρμα για να εξοικονομήσει θερμότητα, κάτι που μειώνει την ποσότητα της θερμότητας που απομακρύνεται από τον πυρήνα σας, καθιστώντας δύσκολη την αποτελεσματική ψύξη.
Έτσι, όταν βγαίνουμε από το ντους ζεσταινόμαστε ξανά πολύ γρήγορα. Ίσως και περισσότερο.
Για αυτό και προτείνεται το χλιαρό ντους, με την εξάτμιση του ιδρώτα μας να κάνει τη δουλειά που θέλουμε. Επίσης, βοηθάει να πίνουμε πολύ νερό ώστε να παραμένουμε ενυδατωμένοι και να αναπληρώνουμε τα υγρά που χάνονται με τον ιδρώτα (γνωστός και ως φυσικό κλιματιστικό του σώματος μας).
Υπάρχουν ωστόσο, κι άλλες μέθοδοι που μπορούν να μας βοηθήσουν να γλιτώσουμε τη θερμοπληξία και δεν τις γνωρίζουμε.
Πώς θα λυτρωθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά από τη ζέστη
«Ως θηλαστικά, ζούμε κοντά στο θερμικό άκρο της ζωής και του θανάτου», είπε στο TIME ο Craig Heller, φυσιολόγος και καθηγητής βιολογίας στο Stanford University, «λειτουργούμε στους 37°C (βλ. μέση θερμοκρασία σώματος) και μόνο μερικοί βαθμοί πάνω από αυτό μας φέρνει σε θερμική ασθένεια και θερμοπληξία. Δεν έχουν όλα τα μέρη του σώματος την ίδια θερμοκρασία, με τη ροή του αίματος να καθορίζει πού κατανέμεται η θερμότητα».
Η τελευταία πληροφορία επιτρέπει στους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς μπορούμε να δροσιστούμε πιο γρήγορα, όταν κάνει ζέστη.
Ακολουθούν οι περιοχές στις οποίες είναι χρήσιμο να εστιάζουμε για να λυτρωθούμε.
#1 Το στήθος
Όταν το σώμα ζεσταίνεται, προσπαθεί να απαλλαγεί από τη θερμότητα, ανοίγοντας τα αιμοφόρα αγγεία πιο κοντά στο δέρμα και στέλνοντας περισσότερο αίμα σε αυτές τις περιοχές. Αυτό απομακρύνει τη θερμότητα από τον πυρήνα προς την επιφάνεια του δέρματος, όπου μπορεί να ‘διαλυθεί’ από το σώμα.
Άρα βοηθάει η τοποθέτηση κρύου νερού ή πάγου στο δέρμα.
Για την ακρίβεια, επιταχύνει τη διαδικασία που οδηγεί στο να δροσιστεί το σώμα πιο γρήγορα, μέσω της εξάτμισης του νερού από το δέρμα.
Προτείνεται η τοποθέτηση μιας κρύας πετσέτας στο στήθος για ένα ή δύο λεπτά, επαναλαμβάνοντας τακτικά έως ένα δεκάλεπτο -όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αισθανθούμε πιο άνετα.
#2 Τα πέλματα και οι παλάμες
Στην περίπτωση που δεν αισθανθούμε καλύτερα με την τοποθέτηση κρύας πετσέτας στο στήθος, μπορούμε να ασχοληθούμε με την ψύξη ενός άκρου (χεριού ή ποδιού). Βάσει της φυσικής, κάθε αντικείμενο έχει αυτό που ονομάζεται ειδική θερμότητα (προσδιορίζει πόση ενέργεια απαιτείται για να θερμανθεί ή να ψυχθεί κατά 1°C).
Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια και μικρότερη η μάζα, υπάρχει χαμηλότερη ειδική θερμότητα. Ως εκ τούτου, η ψύξη των άκρων μας λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Μπορούμε να την επιτύχουμε με κρύο νερό.
Έχει επίσης, διαπιστωθεί πως όσες λιγότερες τρίχες υπάρχουν σε μια περιοχή τόσο πιο γρήγορα ζεσταίνονται και κρυώνουν. Έτσι οι παλάμες και τα πέλματα, όπου υπάρχουν μεγάλα δίκτυα αιμοφόρων αγγείων που μπορούν να ανταλλάξουν γρήγορα θερμότητα μέσω του αίματος, γίνονται προορισμός.
#3 Ο λαιμός και το πρόσωπο
Το πόσο ζεσταινόμαστε δεν συνδέεται πάντα με το πόσο έχει θερμανθεί ο πυρήνας. Βιώνουμε θερμοπληξία (τα συμπτώματα είναι η ναυτία, οι κράμπες, η ζάλη και ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός), όταν η θερμοκρασία στον πυρήνα μας φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα ή όταν η ζέστη έχει ασκήσει υπερβολική πίεση στην καρδιά.
Η εφαρμογή κρύας πετσέτας στο λαιμό και το πρόσωπο, μπορεί να κρυώσει τις αρτηρίες που κατευθύνονται προς τον εγκέφαλο.
Με αυτόν τον τρόπο το σώμα στέλνει μήνυμα στον εγκέφαλο πως η θερμοκρασία μας είναι χαμηλότερη, από αυτήν που πραγματικά είναι. Υπάρχουν περιοχές όπως είναι το πρόσωπο (τα χείλη, η μύτη, τα αυτιά και γύρω από τα μάτια), που έχουν πολλούς υποδοχείς που ανιχνεύουν τη θερμοκρασία, κατά συνέπεια η ψύξη τους μπορεί να κάνει κάποιον άνθρωπο να νιώθει ότι δροσίζεται, χωρίς απαραίτητα να συμβαίνει αυτό.