Η φασολάδα και οι πάσης φύσεως σούπες είναι τρόφιμα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ‘επιστράτευσης’, όταν πέφτει η θερμοκρασία και επιζητούμε να νιώσουμε ζεστασιά στα εντός μας.
Το ίδιο ισχύει και για τα ζεστά ροφήματα (π.χ. κακάο).
Όπως διαβεβαιώνουν οι μάστερ του κρύου (βλ. κάτοικοι της Βόρειας Ευρώπης) το βασικό ζητούμενο για να ανταπεξέλθουμε στο κρύο, κρατώντας το σώμα μας ζεστό είναι η πρόσληψη περισσότερων θερμίδων. Οι περισσότερες θερμίδες αποτελούν το καύσιμο που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμείνει ζεστός.
Δεν είναι αυτή η ώρα να αποφύγουμε λιπαρές τροφές, εφόσον φυσικά δεν υπάρχει κάποιο θέμα υγείας που τις απαγορεύει.
Επιπροσθέτως, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στο κρύο, για λόγους όπως η ποιότητα της κυκλοφορίας του αίματος (έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση).
Προφανώς ωστόσο, υπάρχουν και κάποια τρόφιμα που κάνουν για όλους, ως προς την προστασία της υγείας μας τις κρύες ημέρες του χειμώνα. Είναι τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟ
Σε άρθρα που έχουν γράψει διατροφολόγοι (χαρακτηριστικά αναφέρουμε αυτό του Stamford Health) αποκαλύπτουν συμμάχους μας, στην προσπάθεια μας να νιώθουμε ζεστοί και να παραμένουμε υγιείς.
α) τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά: «Το κατεψυγμένο σπανάκι και το λάχανο είναι το ίδιο καλά με τα φρέσκα. Πρόκειται για εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. βιταμίνη Κ, η οποία βοηθά στην πήξη του αίματος. Έχουν και βιταμίνη Α, σημαντική για την όραση. Φυσικά, τα καταναλώνετε ζεστά».
β) τα ριζώδη λαχανικά: «Τα παντζάρια, τα καρότα και τα γογγύλια είναι άφθονα κατά τους χειμερινούς μήνες και γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βήτα-καροτίνη και βιταμίνες C και A, που δίνουν στο ανοσοποιητικό σας σύστημα την ώθηση που χρειάζεται για να σας προστατεύσει από το κρυολόγημα και τη γρίπη».
γ) δημητριακά ολικής αλέσεως: «Το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη, το κριθάρι, το φαγόπυρο κ.λπ. σας προσφέρουν άμεση ζεστασιά μαζί με σύνθετους υδατάνθρακες. για να δώσετε στο σώμα σας την ενέργεια και τα καύσιμα που χρειάζεται για να ζεσταθεί.
Είναι επίσης, καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και μαγνησίου, ενώ έχουν και λίγο σελήνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και των επινεφριδίων σας. Οι αδένες βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και τείνουν να επιβραδύνουν τον κρύο καιρό».
δ) κανέλα: «Ενισχύει το μεταβολισμό, ο οποίος παράγει θερμότητα στο σώμα. Το αυτό κάνουν και άλλα μπαχαρικά, όπως ο κόλιανδρος, ο κουρκουμάς, το γαρύφαλλο, η πάπρικα, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο. Αρκεί να μην το παρακάνουμε».
ε) αποξηραμένα φρούτα: «Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φιστίκια και τα cashews έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Πρέπει να τα αγοράζουμε ωμά, χωρίς αλάτι (ή με το λιγότερο δυνατό αλάτι).
στ) το ελληνικό γιαούρτι: «Σε σύγκριση με άλλα γιαούρτια, έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β-12, ασβεστίου και προβιοτικών (κρατούν το μικροβίωμα του εντέρου σας σε ισορροπία). Αποφύγετε τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά».
Η ΣΟΥΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΑΤΙ
Η ειδικός εξηγεί πως ναι μεν, η σούπα είναι το τέλειο φαγητό για το χειμώνα «αρκεί όμως, να είναι σπιτική ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Οι σούπες χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο περιέχουν 140 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο νάτριο ανά μερίδα. «Μειωμένο» νάτριο σημαίνει ότι έχει αφαιρεθεί μόνο το 25% του νατρίου μιας σούπας. Αποφύγετε τις συνταγές που απαιτούν κρέμα, βόειο κρέας και αλάτι και χρησιμοποιήστε αυτές που χρησιμοποιούν ζωμό κοτόπουλου, ζωμό λαχανικών ή νερό ως βάση και απαιτούν πολλά λαχανικά».
πηγή: news247.gr