Ολική αναμόρφωση του συστήματος προσδιορισμού φορολογητέας ύλης μέσα από τα τεκμήρια διαβίωσης προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Έτσι ανέθεσε τη σχετική μελέτη σε ειδική επιτροπή, με στόχο να ετοιμάσει σχετικό πόρισμα μέχρι τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί κατεύθυνση ώστε οι όποιες επεξεργασίες του νέου πλαισίου να οδηγούν σε ποσά φόρου, που θα είναι μειωμένα μεσοσταθμικά κατά 30% σε σύγκριση με τα ισχύοντα σήμερα. Παράλληλα, επιδιώκεται να γίνει μια πιο ορθολογική αποτύπωση των κριτηρίων προσδιορισμού των ποσών των τεκμηρίων, ώστε να γίνουν δικαιότερα και να αποτυπώνουν πιο αντιπροσωπευτικά για τα εισοδήματα των πολιτών, καθώς σήμερα καταγράφονται, σε πολλές περιπτώσεις, αδικίες.
Δηλαδή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα αναγκάζονται να πληρώνουν δυσανάλογα υψηλούς φόρους καθώς ο υπολογισμός των πραγματικών εισοδημάτων από την Εφορία γίνεται με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες που εφαρμόζονται για την διαβίωση, τα αυτοκίνητα, τις κατοικίες, τις αγορές αγαθών, τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, τα σκάφη αναψυχής, κ.ά.
Με βάση, άλλωστε τα δεδομένα, που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση οι πιο πολλοί φορολογούμενοι που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι κυρίως με χαμηλά εισοδήματα που πληρώνουν έξτρα φόρους επειδή διαμένουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν ένα αυτοκίνητο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων 547.827 μισθωτοί που δήλωσαν εισοδήματα 1,46 δισ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,84 δισ. καθώς με την εφαρμογή των τεκμηρίων προστέθηκε έξτρα πλούτος 1,38 δισ. ευρώ. Επίσης, 465.238 συνταξιούχοι που δήλωσαν εισοδήματα 992 εκατ. ευρώ φορολογήθηκαν για 2,29 δισ. ευρώ με τα τεκμήρια καταβάλλοντας σημαντικά αυξημένους φόρους. Υψηλό εκκαθαριστικό παρέλαβαν επίσης 377.292 εισοδηματίες και 91.045 αγρότες που φορολογήθηκαν για 1,78 δισ. ευρώ και 328 εκατ. ευρώ αντίστοιχα παραπάνω εισοδήματα με βάση τα τεκμήρια.
Να σημειωθεί ότι στο “τραπέζι” είναι σχέδιο για αλλαγές και στον τρόπο κάλυψης των τεκμηρίων. Πάντως, η όποια μεταρρύθμιση προωθηθεί θα συνδυαστεί με τη μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων, όπως προαναφέρθηκε, κατά 30%.
Πρακτικά δηλαδή, το ελάχιστο ποσό διαβίωσης θα μειωθεί:
- Από 3.000 ευρώ σε 2.100 ευρώ για τον άγαμο ή έγγαμο ή μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.
- Από 2.500 ευρώ σε 1.750 ευρώ αν είναι έγγαμος ή έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο ή με το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.
Επισημαίνεται ότι με βάση τη φορολογική νομοθεσία:
- Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ειδικότερα για μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώρους 40 ευρώ ανά τ.μ., από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριους χώρους 65 ευρώ ανά τ.μ., από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. με 110 ευρώ ανά τ.μ., από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. με 200 ευρώ ανά τ.μ. και για πάνω από 301 τ.μ. κύριους χώρους με 400 ευρώ ανά τ.μ.
- Το τεκμήριο διαβίωσης για τα επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα καθορίζεται σε 4.000 ευρώ για αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., για μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. και για αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
- Τα δίδακτρα που καταβάλλονται για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
- Η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.
- Τα σκάφη αναψυχής. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση τα μέτρα.
- Οι πισίνες. Το τεκμήριο υπολογίζεται με βάση την επιφάνειά τους και διαμορφώνεται ανάλογα με το αν είναι εξωτερική ή εσωτερική.
πηγή: news247.gr