Την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος πρότειναν οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην προανακριτική προς την Ολομέλεια της Βουλής με το 23 σελίδων πόρισμα που κατέθεσαν.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η άσκηση ποινικής δίωξης προτείνεται προκειμένου να ελεγχθεί εάν κατά το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2021 έως και 28/2/2023, τη βραδιά δηλαδή της σιδηροδρομικής τραγωδίας, ο Κώστας Καραμανλής «κατά παράβαση του άρθρου 40 παρ. 3 του νόμου 4974/2022 εκ προθέσεως και με σκοπό να βλάψει οικονομικά την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος ΑΕ» παρέλειψε να καθορίσει ένα επαρκές πλαίσιο χρηματοδότησης για τον τομέα των σιδηροδρόμων».
Ακόμη αναφέρεται πως θα ελεγχθεί για το εάν παρέλειψε «να μεριμνήσει για τη διασφάλιση διάθεσης προς τον ΟΣΕ των δημόσιων πόρων που ήταν απαραίτητοι για τη συντήρηση, επισκευή, επέκταση και ανακαίνιση του σιδηροδρομικού δικτύου και την ορθή κατάρτιση του προϋπολογισμού με βάση ένα πολυετές Στρατηγικό Πρόγραμμα Σιδηροδρομικών Επενδύσεων που χρηματοδοτείται από το συγχρηματοδοτούμενο ή το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χάριν και της στελέχωσης της εταιρείας ΟΣΕ ΑΕ με το αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία του προσωπικό».
Την επόμενη Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει για την τελική ποινική μεταχείριση του πρώην υπουργου Υποδομών.
ΠΗΓΗ: Αθήνα 9.84