Μια από τις ‘μαγείες’ της ζωής υποτίθεται πως είναι ότι ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το πότε θα κάνουμε τη μεγάλη έξοδο. Αυτή η άγνωστη λεπτομέρεια είναι και ο λόγος που προτείνεται να απολαμβάνουμε κάθε ημέρα, σαν να είναι η τελευταία και να μη θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο.
Από την άλλη, άνθρωποι είμαστε, ξεχνιόμαστε και επιτρέπουμε στη ρουτίνα να ‘κλέψει’ το νόημα της ύπαρξής μας, έως ότου τεθούμε αντιμέτωποι με κάτι από τα πραγματικά σοβαρά αυτής της ζωής.
Αν υπήρχε τώρα, τρόπος να μάθετε πότε θα πεθάνετε, θα τον επιστρατεύατε;
Όσοι απαντήσατε ‘ναι’ δεν έχετε παρά να αγοράσετε το τεστ που μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, περιστρέφοντας μια μπατονέτα στο εσωτερικό του μάγουλου.
Είναι η τελευταία ανακάλυψη που έχει ως στόχο να προσδιορίσει πόσο κοντά είμαστε στον κίνδυνο να πεθάνουμε από φυσικά αίτια, με βάση τους ‘βιολογικούς δείκτες της ηλικίας’.
Το τεστ αποκαλύπτει ό,τι υπάρχει στο ‘βιολογικό ρολόι’
Η εταιρεία που το δημιούργησε έκανε λόγο για μια «λιγότερο επεμβατική έκδοση της τεχνολογίας που είναι γνωστή ως ‘επιγενετικό ρολόι’». Είναι αυτό που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες εδώ και μια δεκαετία για να καθορίσουν πόσο γρήγορα γερνούν οι άνθρωποι και απαιτεί λήψη δείγματος ιστού αίματος ή σειρά πολλών εξετάσεων.
O ρυθμός γήρανσης κάθε ανθρώπου ακολουθεί γενικά, γενετικές τάσεις και τους παράγοντες τρόπου ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ, διατροφή, στρες, ύπνος). Περιβαλλοντικές επιρροές όπως αυτές αφήνουν το σημάδι τους στο γονιδίωμά μας μέσω επιγενετικών αλλαγών. Με την ανάλυση του επιγονιδιώματος σε βασικές γονιδιωματικές τοποθεσίες, είναι δυνατό να μετρηθεί η μοριακή γήρανση.
Έτσι οι επιστήμονες κατάφεραν να καθορίσουν πόσο γρήγορα θα γεράσουμε, με αρκετά υψηλό ποσοστό βεβαιότητας.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging αναλύεται το ‘ρολόι δεύτερης γενιάς’ που μπορεί να ανιχνεύσει τη μεθυλίωση του DNA που σχετίζεται περισσότερο με τη θνησιμότητα στα κύτταρα, που λαμβάνονται μέσω της μπατονέτας από το εσωτερικό του μάγουλου.
Οι ερευνητές ‘πάτησαν’ στα δεδομένα διαχρονικής μελέτης γήρανσης που γίνεται στην Σκωτία και μετρά την έκφραση του DNA των ηλικιωμένων ασθενών (αλλιώς γνωστή ως “μεθυλίωση”) με την πάροδο του χρόνου.
Το ‘εργαλείο’ που ανέπτυξαν, εκπαιδεύτηκε συσχετίζοντας το κλάσμα της μεθυλίωσης σε περίπου 200.000 περιοχές με μια συνολική βαθμολογία για την υγεία και τον τρόπο ζωής, αντανακλώντας τις εικαζόμενες διαφορές στη φυσιολογική γήρανση.
«Έτσι, ανταγωνίζεται τα ρολόγια πρώτης γενιάς που έχουν εκπαιδευτεί σε σύνολα δεδομένων που περιέχουν δεδομένα από τη λήψη δείγματος αίματος», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Το γεγονός ότι το επιγενετικό μας ρολόι που εκπαιδεύεται στα κύτταρα των μάγουλων προβλέπει τη θνησιμότητα κατά τη μέτρηση του μεθυλώματος στα κύτταρα του αίματος, υποδηλώνει ότι υπάρχουν κοινά σήματα θνησιμότητας στους ιστούς
Αυτό σημαίνει ότι ένα απλό, μη επεμβατικό swab μάγουλου μπορεί να είναι μια πολύτιμη εναλλακτική λύση για τη μελέτη και την παρακολούθηση της βιολογίας της γήρανσης».
πηγή: news247.gr