Ο κόουτς Θόδωρος Ροδόπουλος γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε Έλληνα ίσως τον Ρικ Πιτίνο και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Επικοινωνία 94FM και την εκπομπή “MVP στους 94”, με τον Αντώνη Καλκαβούρα μιλάει για τις ικανότητές του, αλλά και για τις πιθανότητες που έχει να πετύχει στον Παναθηναϊκό.
Αναλυτικότερα τα όσα είπε:
Για το πώς ένιωσε όταν έμαθε για την πρόταση του ΠΑΟ στον Ρικ Πιτίνο:
«Ήταν ένα ξαφνικό γεγονός! Για μένα, δεν μπορούσα να φανταστώ τον κόουτς Πιτίνο, ότι θα σταματούσε να ασχολείται με το μπάσκετ. Τα μέσα όμως δείχνανε αυτό όμως, ότι θα σταματούσε να ασχολείται γενικά σαν προπονητής, αλλά μου φαινόταν λίγο δύσκολο όλη του η ζωή ήταν το μπάσκετ και σαν προπονητής και όταν το άκουσα, το πρώτο ήταν έκπληξη, δεύτερο λογική αντίδραση, γιατί δεν μπορούσε να έχει αυτή τη στιγμή κάτι ανάλογο για την ικανότητά του στην Αμερική και γι’ αυτό ουσιαστικά ενέδωσε ή θα ενδώσει σε μια πρόταση από πλευράς του Παναθηναϊκού»
Για το τι άνθρωπος είναι ο Ρικ Πιτίνο:
«Είναι δύσκολος άνθρωπος, όπως όλοι που φτάνουν σ’ αυτό το επίπεδο! Είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι Νεοϋορκέζος, οι Νεοϋορκέζοι είναι πιο δύσκολοι άνθρωποι από τους άλλους Αμερικάνους, γιατί πρέπει να επιβιώνουν σε μια πιο δύσκολη κατάσταση, απ’ αυτή που ζούνε στην Περιφέρεια. Είναι πολύ δυνατός άνθρωπος, με πολύ μεγάλο ταλέντο για προπονητική. Ήταν μέτριος σαν παίχτης, αλλά ήταν μέτριος και πολύ γρήγορα να γίνει μεγάλος προπονητής, που έγινε. Μαθήτευσε δίπλα σε έναν πολύ δυνατό άνθρωπο τον Χιούμπι Μπράουν, τον μεγαλύτερο δάσκαλο εκείνης της εποχής, για τους προπονητές, ο οποίος είναι χρόνια τηλεσχολιαστής. Ο Ρικ Πιτίνο ήταν ένας από τους πολλούς βοηθούς του, που άφησαν ιστορία.»
Γιατί θεωρείται ξεχωριστός
«Ο Ρικ Πιτίνο μαθεύτηκε περισσότερο για το πρέσινγκ στην άμυνα. Αυτό το πράγμα δείχνει ανθρώπους, οι οποίοι είναι ζωντανοί πραγματικά και στον πάγκο και στα μυαλά τους. Δηλαδή, πρέσινγκ σημαίνει ένας άνθρωπος που δεν στέκεται στην καρέκλα του σαν προπονητής, που τρέχει και δουλεύει όλη την ώρα. Σήμερα λέμε ότι το μπάσκετ άλλαξε δραστικά. Το μπάσκετ με τα 24 δευτερόλεπτα έγινε πιο γρήγορο και η διαφορά του είναι ότι πρέπει να κάνεις τα βασικά πράγματα του μπάσκετ με ταχύτητα πλέον, κάτι που είχε μεγάλο ταλέντο ο Ρικ Πιτίνο».
Γιατί δεν πέτυχε στο NBA:
«Ο λόγος ήταν ότι οι ιδέες του ήταν ομαδικής αντίδρασης, ενώ το NBA είναι πιο πολύ ατομική αντίδραση! Και τώρα είναι πιο πολύ ομαδικό από ότι ήταν στον παρελθόν το παιχνίδι στο NBA, αλλά συνεχίζει να είναι η έκφραση των μεγάλων ταλέντων που βρίσκονται εκεί. Γι’ αυτό τα όποια συστήματα Πιτίνο δεν πέρασαν πολύ στη Βοστώνη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, που βρέθηκα στην Αμερική για πρώτη φορά, τότε ήταν η λίγκα των παιχτών, με τον Τσάμπερλειν και μετέπειτα με Τζόρνταν, αλλά σήμερα είναι πιο οργανωμένο το παιχνίδι, ακόμα και στο NBA. Είναι πιο ομαδικό με διάφορες εκφράσεις, αλλά εντούτοις δεν ήταν για το στυλ του Πιτίνο, γιατί τα πρες που έφερε ήταν ομαδικές αντιδράσεις, που και ένας παίχτης ακόμα του ταλέντου του Τζόρνταν μπορεί να σπάσει τέτοιες καταστάσεις».
Για τα προβλήματα προσαρμογής στο Ευρωπαϊκό στυλ μπάσκετ:
«Εγώ πιστεύω πως οποιονδήποτε προπονητή και να φέρναμε θα είχε προβλήματα, γιατί το στυλ του μπάσκετ στην Ευρώπη είναι κάτι μεταξύ του στυλ του NBA και του κολλεγίου. Αν δούμε τα κολλέγια, τα τελευταία χρόνια, 6-7 κολλέγια της Αμερικής παίζουν πλέον στυλ NBA. Γι’ αυτό οι παίχτες λένε πως είναι για ένα χρόνο στα κολλέγια και μετά φεύγουν στο NBA. Πιστεύω, ότι το τρανζίσιον του Ρικ Πιτίνο θα είναι καλό για την Ευρώπη, γιατί το έχω πει και στο παρελθόν, ο Πιτίνο ήταν Νεοϋρκέζος και μάγκας Νεοϋρκέζος. Πέρασε δύσκολες στιγμές στη Νέα Υόρκη και επιβίωσε δύσκολες καταστάσεις, άρα είναι έτοιμος πιο εύκολα από οποιονδήποτε Αμερικάνο θα ερχόταν στην Ευρώπη και μάλιστα στη μέση της σεζόν. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, ότι έρχεται στη μέση της σεζόν. Αν ήταν Μάης, Ιούνιος δεν θα μιλούσαμε για τρανζίσιον, γιατί θα ήταν πάρα πολύ εύκολη προσαρμογή ».
Πώς μπορεί να αλλάξει την εικόνα του ΠΑΟ:
«Νομίζω ότι η χημεία της ομάδας του Παναθηναϊκού δεν είναι καλή, γι’ αυτό θεωρείται αποτυχημένος ο Πασκουάλ, ο οποίος είναι καλός προπονητής. Είναι πολύ χειρότερο το υλικό της ομάδας, απ’ ότι ήταν πέρυσι και στηρίζεται σε ανθρώπους, οι οποίοι ήταν καλύτεροι πέρυσι απ’ ότι είναι φέτος. Γι’ αυτό ουσιαστικά χρειάζεται και λίγο αναδόμηση του υλικού, για να μπορέσει να εκφράσει και ο κόουτς Πιτίνο ανάλογη δουλειά».
Για τις «μάχες» Πιτίνο-Μπλατ που έρχονται:
Αυτό είναι το συν του ελληνικού μπάσκετ, γιατί κι εγώ ήμουν πάντοτε υπέρ αυτού του γεγονότος. Κάποτε όταν ήμουν προπονητής στον Ηρακλή είχα φέρει ασίσταντ έναν Αμερικάνο κόουτς, όχι για τίποτα άλλο αλλά για να δώσω την Αμερικάνικη νοοτροπία, που την έδινα εγώ, αλλά ακόμα καλύτερα και με τον ασίσταντ κόουτς. Οι μάχες τους αποκτούν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεοδωρή Ροδόπουλου στο παρακάτω link: