Παρασκευή, 23 Μαΐου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Διεθνή

Τι συζητήθηκε μεταξύ Τραμπ και Μακρόν – Γρίφος η αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία

από Εύα Λευκοπούλου
Πριν 3 μήνες
σε Διεθνή
Τι συζητήθηκε μεταξύ Τραμπ και Μακρόν – Γρίφος η αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν αποκάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα» ωστόσο  αρνήθηκε να αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν . Οι Τραμπ και Μακρόν αστειεύτηκαν, κράτησαν το χέρι ο ένας του άλλου, αγκαλιάστηκαν – αλλά δεν τα βρήκαν πλήρως για την Ουκρανία γράφει το politico.eu.

 

Η στενή σχέση μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ ήταν εμφανής στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, με τους δύο ηγέτες να θυμούνται νοσταλγικά  την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων και τα κοινά δείπνα στον Πύργο του Άιφελ.

Ο Μακρόν περιέλουσε τον Τραμπ με φιλοφρονήσεις, αποκαλώντας τον «έναν παίκτη που αλλάζει το παιχνίδι» και «αγαπητό Ντόναλντ», ενώ ο Αμερικανός χαιρέτισε την «πολύ ιδιαίτερη σχέση» τους.

Αλλά οι ευγένειες δύσκολα κάλυψαν το χάσμα που χωρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο από τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο Τραμπ δεν αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψη-αστραπή του Μακρόν στην Ουάσινγκτον – αλλά αρνήθηκε επίσης να αποκαλέσει «δικτάτορα» τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ενώ ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε την ανάγκη για στέρεες εγγυήσεις ασφαλείας που θα στηρίξουν οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ο Τραμπ είπε ότι η Ευρώπη «δεν θα χρειαστεί μεγάλη υποστήριξη» για την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, γράφτηκαν πολλά για τη χημεία  μεταξύ των δύο προέδρων, τις μακροσκελείς χειραψίες με αρθρώσεις αλλά και τις αιχμές του Μακρόν προς τον Αμερικανό ομόλογό του σχετικά με την κλιματική αλλαγή και το εμπόριο.

Ωστοσο από τοτες πολλά εχουν αλλάξει και η  η στροφή του Τραμπ προς τη Ρωσία είναι μια πρόκληση που δεν μοιάζει με καμία άλλη, καθώς η Ευρώπη ξυπνάει στην πραγματικότητα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να απεμπλακεί από την ήπειρο.

Τη Δευτέρα, ο Μακρόν κατάφερε να μεταφέρει τις προειδοποιήσεις της Ευρώπης για τον Πούτιν και να εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του στην Ουκρανία χωρίς να προσβάλει τον Τραμπ, κερδίζοντας τα εύσημα των παρατηρητών.

Ο κορυφαίος Βρετανός spin doctor ο Αλαστερ Κάμπελ έγραψε στο Χ ότι η εμφάνιση του Μακρόν ήταν «πολύ καλά εκτελεσμένη », διατηρώντας μια «εξισορροπητική στάση» μεταξύ του «εγωισμού» και της «σοβαρής πολιτικής». Ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στις ΗΠΑ Ζεράρ Αρό, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον Μακρόν, δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος «επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις του με τον Τραμπ».

Η επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μπορεί να εμφυσήσει κάποια ελπίδα ότι η διατλαντική σχέση έχει ακόμη λίγη ζωή, με τον Τραμπ να λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι «ένα καλό πράγμα αν χρησιμοποιείται σωστά».

Αλλά είναι απίθανο τέτοιες κοινοτοπίες  με μισή καρδιά να καθησυχάσουν του Ευρωπαίους οπως ο επόμενος καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η «απόλυτη προτεραιότητά» του θα είναι να «ενισχύσει την Ευρώπη» και να «επιτύχει την ανεξαρτησία» από τις ΗΠΑ.

Συμφωνία για την Ουκρανία;

Όταν κατακάτσει η σκόνη από το ταξίδι του Μακρόν στην Ουάσινγκτον, το οποίο θα ακολουθήσει η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Κίρ Στάρμερ την Πέμπτη, θα υπάρχει μόνο ένα κριτήριο επιτυχίας για τις επισκέψεις αυτές  – το κριτήριο θα είναι τι πέτυχαν για την Ουκρανία.
Προς το παρόν, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Τραμπ και ο Μακρόν σημείωσαν πρόοδο, σκιαγραφώντας μια πορεία προς μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία μέσω διαπραγματεύσεων, η οποία θα περιλαμβάνει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας με τη μορφή ευρωπαϊκών ειρηνευτικών δυνάμεων στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία, με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να λειτουργούν αποτρεπτικά.

Αλλά το πώς ακριβώς θα εμπλακούν οι ΗΠΑ είναι αβέβαιο. Σε συνέντευξή του στο Fox News μετά τη συνάντησή τους, ο Μακρόν δήλωσε ότι ο Τραμπ «μίλησε ξεκάθαρα» για αμερικανική υποστήριξη. Νωρίτερα, ο Τραμπ ακουγόταν πολύ λιγότερο δεσμευμένος, μιλώντας αόριστα για «κάποιο είδος στήριξης».

Για τον Μακρόν, το κλειδί για να ξεκλειδώσουν οι αμερικανικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία είναι η Ουάσινγκτον να έχει συμμετοχή στο παιχνίδι – βλέπε  απαιτήσεις του Τραμπ για μια συμφωνία για τα ορυκτά σπάνιων γαιών.

«Πρώτα πρέπει να έχουμε εκεχειρία … και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούμε να διαπραγματευτούμε εγγυήσεις ασφαλείας και οι ΗΠΑ θα έχουν μια συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δεσμευτούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Μακρόν στο Fox News.

Το ερώτημα είναι αν αυτό θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δεδομένης της στροφής του Τραμπ προς τον Πούτιν.

Αυτή την ώρα οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να  σώσουν ότι έχει απομείνει από μια καταρρέουσα διατλαντική συμμαχία . Ο Μακρόν πέρασε τρεις ώρες με τον Αμερικανό πρόεδρο, ισχυριζόμενος στη συνέχεια ότι έγιναν «ουσιαστικά βήματα» προς τα εμπρός.

Economist:  Πολυ διαφορετικές οι αφετηρίες των δύο προεδρων 

Οι αφετηρίες των δύο προέδρων δύσκολα όμως θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές, σχολιάζει ο Economist. Ο Μακρόν, μαζί με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, θεωρεί ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας μπροστά στον ρωσικό επεκτατισμό είναι πρωταρχικής σημασίας. «Η ειρήνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, στεκόμενος στον Λευκό Οίκο δίπλα στον Αμερικανό οικοδεσπότη του, «δεν πρέπει να σημαίνει παράδοση της Ουκρανίας». Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε πριν από λίγες ημέρες τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι «δικτάτορα». Καθισμένος όμως δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο, ο Τραμπ αρνήθηκε επισήμως να αποκαλέσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν δικτάτορα, λέγοντας «δεν χρησιμοποιώ αυτές τις λέξεις επιπόλαια». Επιπλέον, ο Τραμπ οργάνωσε απευθείας συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα με τους Ρώσους αφήνοντας εκτός Ζελένσκι και Ευρωπαίους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν φαινόταν από την αρχή συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίσκεψή του αυτή στον Λευκό Οίκο. Ένας λόγος είναι ότι, στην ομιλία του, ο Τραμπ συμφώνησε σε κάποιας μορφής αμερικανική «υποστήριξη» για οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική ανάπτυξη ευρωπαϊκών δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης στην Ουκρανία. Δεν υπήρξε διευκρίνηση ωστόσο, για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Για αρκετές εβδομάδες η Γαλλία και η Βρετανία συζητούν τρόπους για να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ευρωπαϊκών και συμμαχικών ειρηνευτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να αποσταλούν σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας που είναι αποδεκτή από την Ουκρανία. Αυτό θα αποτελούσε μέρος μιας ευρωπαϊκής εγγύησης ασφάλειας έναντι της μελλοντικής ρωσικής επιθετικότητας, αλλά θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο μόνο με αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη. Ίσως, αυτό να είναι κάτι που θα μπορούσε να σκεφτεί ο Τραμπ, ιδιαίτερα εάν θέλει να πετύχει μια συμφωνία με την Ουκρανία για τα ορυκτά.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Τραμπ, αντίθετα με τα δημόσια σχόλιά του, υποστηρίζει τώρα ότι ο Πούτιν δεν θα είχε αντίρρηση να υπάρξουν Ευρωπαίοι ειρηνευτές σε ουκρανικό έδαφος. «Θα το δεχτεί. Του έκανα αυτή την ερώτηση», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από τις συνομιλίες του με τον Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά στρατεύματα δεν θα σταλούν στην πρώτη γραμμή, ούτε απευθείας στη μάχη. Μια τέτοια στρατιωτική δύναμη, ωστόσο, θα ήταν απαραίτητη για να προσφέρει «διαβεβαίωση» στην Ουκρανία και να διασφαλίσει ότι «η ειρήνη γίνεται σεβαστή».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πει κανείς εάν τα μικρά βήματα προς τα εμπρός που ισχυρίζεται ότι έκανε ο Μακρόν κατά τη συνάντηση θα αποδειχθούν σημαντικά. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε με σχετική αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου συμπληρώνοντας τον Γάλλο ομόλογό του. Ο Μακρόν από την πλευρά του φρόντισε να ευχαριστήσει και να κολακεύσει τον οικοδεσπότη του. Ωστόσο, νωρίτερα την ίδια μέρα, προς έκπληξη των συμμάχων της, η Αμερική ψήφισε μαζί με τη Ρωσία κατά ενός ψηφίσματος του ΟΗΕ που καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως και να έχει όμως, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να παίρνουν πλέον πιο σοβαρά την κατάσταση και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις εξελίξεις. Πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον ο Μακρόν μίλησε με 30 Ευρωπαίους και συμμάχους ηγέτες και συνεργάστηκε στενά με τη Βρετανία για ζητήματα ασφαλείας.

«Ακόμα κι αν η ιδέα της αμερικανικής υποστήριξης για μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη είναι μόνο σιωπηρή, ο Μακρόν μπόρεσε να προωθήσει τη συζήτηση με αρκετά παραγωγικό τρόπο» σχολίασε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στο Eurasia Group.

Η επίσκεψη του Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον θα είναι η επόμενη δοκιμασία για να διαπιστωθεί αν μπορεί να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συζήτηση.

Πηγή:  Αθήνα984

Προηγ.

Τέμπη: Αίτημα εξαίρεσης των δύο πραγματογνωμόνων για τα βίντεο ζητά πατέρας θύματος

Επόμ.

Μέσω gov.gr wallet η ταυτοποίηση ταυτότητας, τέλος στις φωτοτυπίες – Έρχεται ο προσωπικός αριθμός

Επόμ.
Μέσω gov.gr wallet η ταυτοποίηση ταυτότητας, τέλος στις φωτοτυπίες – Έρχεται ο προσωπικός αριθμός

Μέσω gov.gr wallet η ταυτοποίηση ταυτότητας, τέλος στις φωτοτυπίες – Έρχεται ο προσωπικός αριθμός

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • Βιβλιοθήκες στα FM
    17:00 - 18:00

Ροή ειδήσεων

Επεκτείνεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η δυνατότητα consent μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

Επεκτείνεται και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές η δυνατότητα consent μέσω gov.gr και Gov.gr Wallet

23/05/2025
Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Αυλώνα

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στον Αυλώνα

23/05/2025
Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 10.000 έχουν βρει εργασία μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 10.000 έχουν βρει εργασία μέσα από τις «Ημέρες Καριέρας»

23/05/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result