Το έχουμε γράψει αναρίθμητες φορές. Το υποστηρίζουμε έμπρακτα, επίμονα και διαρκώς. Το θέατρο για παιδιά και εφήβους είναι πυλώνας θεατρικής δημιουργίας, επιτελεστικής δραστηριότητας, δημιουργικής αναζήτησης, πρωτοτυπίας. Αποτελεί βασικό εργαλείο πολιτισμικής πολιτικής, εκπαιδευτικής πολιτικής και ανάπτυξης. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι το μελλοντικό ενήλικο κοινό, και επομένως η προσοχή τόσο του αμιγώς θεατρικού κομματιού σε επίπεδο παραγωγών, όσο και της δουλειάς που γίνεται στην τάξη από τους ειδικευμένους εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής χρειάζεται να συναντιούνται.
Στο σύμπλοκο πεδίο της θεατρικής παραγωγής για παιδιά και εφήβους δεν μπορεί παρά να βρίσκει εύφορο τόπο έκφρασης η αντίστοιχη λογοτεχνική και δραματουργική παραγωγή. Αν μιλήσουμε και με όρους επιδραστικότητας, οι εν λόγω κατηγορίες θεάτρου «αγγίζουν» όχι μόνο το ανήλικο κοινό, αλλά και τους γονείς, κηδεμόνες, την εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς οργανισμούς κ.λπ. Συγκροτείται λοιπόν ένα πλούσιο πολιτισμικό περιβάλλον και ένα πολυπληθές κοινό που κάθε χρόνο αναμένει το νέο ρεπερτόριο.
Φέτος η παραστασιακή ποικιλία είναι μεγάλη. Νέες παραστάσεις ανεβαίνουν, ενώ παλαιότερες που έχουν επιτυχημένη πορεία, θα συνεχιστούν. Η ανοδική πορεία που κατέγραψε το θέατρο σε όλες τις ηλικίες φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, ενώ ήδη οι προπωλήσεις εισιτηρίων και οι προκρατήσεις έχουν κυριολεκτικά απογειωθεί.
Τι θα δούμε λοιπόν τη νέα θεατρική περίοδο 2023-24; Αν και ακόμα αρκετά θέατρα βρίσκονται σε διαδικασία προγραμματισμού, ο χάρτης που ήδη συγκροτείται εγγυάται τον πλουραλισμό και η ακόλουθη λίστα δίνει μια καλή πρώτη γεύση για όσα πρόκειται να δούμε:
Τι θα δούμε στις σκηνές της Αθήνας
1) Στο Εθνικό θέατρο, από τις 21 Οκτωβρίου ανεβαίνει στην Εφηβική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Σοφίας Βγενοπούλου, το έργο του Κρις Κούπερ Στα όρια. Το νέο έργο του συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού Κρις Κούπερ που έχει μακρά θητεία στο θέατρο και στην εκπαίδευση για εφηβικό κοινό παρουσιάζεται ως επιστέγασμα της νέας συνεργασίας του Εθνικού Θεάτρου και της Unicef στο πρόγραμμα «Κάνουμε θέατρο για την ειρήνη». Νεαροί πρόσφυγες από χώρες εμπόλεμης ζώνης δούλεψαν με Έλληνες-ίδες συνομήλικούς-ες τους αλλά και με θεατρο-παιδαγωγούς και ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου, μετασχηματίζοντας εμπειρίες και βιώματα, μετατρέποντας το προσωπικό σε συλλογικό, προσφέροντας παράλληλα βιωμένο υλικό για τη δημιουργία του έργου και της παράστασης. Η παράσταση είναι φτιαγμένη από το υλικό της ζωής και τα όνειρα των νέων ανθρώπων και διαχειρίζεται σκηνικά το θέμα των ορίων σε υπαρκτικό, κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό πλαίσιο.
Στην Παιδική Σκηνή του Εθνικού ανεβαίνει από τις 10 Νοεμβρίου ο Πινόκιο. Πρόκειται για τη διασκευή του γνωστού έργου του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου. Η μετάφραση και οι στίχοι είναι της Τζούλιας Διαμαντοπούλου. Η ιστορία παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη εκδοχή της, που αφουγκράζεται τις ανησυχίες των σημερινών παιδιών.
2) Στην Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), η παράσταση Το Ερωτευμένο Σύννεφο της Σοφίας Καμαγιάννη επανέρχεται στις 25 Νοεμβρίου και για έξι παραστάσεις στην Εναλλακτική Σκηνή. Η παράσταση, που ενθουσίασε το κοινό στο πρώτο της ανέβασμα, τον Ιανουάριο του 2022, ταξιδεύει τους θεατές σε τόπους και χρόνους μακρινούς μέσα από τη δύναμη της μουσικής και της ποίησης. Υψηλοί συμβολισμοί και συναισθηματικός πλούτος αναδεικνύονται στην οπερατική εκδοχή. Το λιμπρέτο είναι της Ελένης Ζαφειρίου, βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του Ναζίμ Χικμέτ.
Συμπράττει η παιδική και νεανική χορωδία Rosarte, σε διδασκαλία της Ρόζης Μαστροσάββα. Η μουσική διεύθυνση είναι της Σοφίας Καμαγιάννη καιη σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.
3) Η ομάδα Συντεχνία του Γέλιου με επικεφαλής τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι επανέρχεται φέτος με τρεις παραγωγές.
Η παράσταση Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και … ο Κλεομένης του Φόλκερ Λούντβιχ, ανεβαίνει ξανά, αυτή τη φορά στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 14 Οκτωβρίου και απευθύνεται σε θεατές από 6 ετών.
Η μουσική είναι του Φοίβου Δεληβοριά, που έρχεται να εμπλουτίσει με επιτυχία μια παράσταση-χαιρετισμό στην παντοδυναμία της παρέας, τη σημασία του παιχνιδιού, και την οικειοποίηση του αστικού χώρου προς όφελος των παιδιών.
Στην ίδια στέγη και από την ίδια ομάδα ανεβαίνουν και φέτος ακόμα δύο παραστάσεις:
Η περυσινή επιτυχία Eίμαστε Πάτσι επίσης του Φόλκερ Λούντβιχ, θα παρουσιάζεται από τις 5 Νοεμβρίου. H ξέφρενη κωμωδία καταστάσεων παραμένει επίκαιρη καθώς πραγματεύεται το κοινωνικό θέμα της ισότητας των φύλων και των έμφυλων διακρίσεων σε σκηνοθεσία Βασίλης Κουκαλάνι.
Ακολούθως ο θρυλικός Μορμόλης του Ράινερ Χάχφελντ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό πριν 50 χρόνια, το 1973, από την Ξένια Καλογεροπούλου, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, θα είναι πάλι στη σκηνή από τον Δεκέμβριο (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και Βασίλη Κουκαλάνι, με τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού).
4) Ο Ηλίας Καρελλάς και ο θίασός του «χτυπούν» τρεις φορές:
Η παράσταση του Μάικ Κένι Ραπουνζέλ χωρίς Παραμύθι, επιστρέφει δυναμική και ανανεωμένη στο θέατρο ΚΑΠΠΑ, συνδυάζοντας την υποκριτική, το θέατρο σκιών, τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 15 Οκτωβρίου και προτείνεται για παιδιά από 6 ετών, ενώ απευθύνεται άνετα και στο εφηβικό κοινό των γυμνασιακών τάξεων.
Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η παράσταση Σκιές στο Πεντάγραμμο, έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα και βασίζεται σε πέντε θεματικές: την όπερα, την κλασική μουσική, την παραδοσιακή μουσική, τον ελληνικό Καραγκιόζη και το σύγχρονο θέατρο σκιών. Ο Καρελλάς δημιουργεί έναν δισδιάστατο κόσμο φιλόξενο στη μαγεία και το παραμύθι. Ταξιδεύει παρέα με τον Καραγκιόζη από την Δύση ως την Ανατολή, με πυξίδα τη μουσική σε μια περιπέτεια που αρθρώνεται σε τρία μέρη. Συμπράτουν η Αρετή Κετιμέ και η Αγγελική-Ζωή Καραγκούνη. Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 23 Οκτωβρίου και αφορούν θεατές από 4 ετών, χωρίς ανώτατο ηλικιακό όριο.
Στο Μέγαρο πάλι, η τρίτη παραγωγή του ιδίου, είναι χριστουγεννιάτικη και τιτλοφορείται ως Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στη Νέα Υόρκη. Μουσική συνοδοιπόρος του δημοφιλούς ήρωα του θεάτρου σκιών θα είναι η μοναδική τραγουδίστρια και ηθοποιός Idra Kayne. Για παιδιά από 4 έως 104 ετών.
5) Η καλλιτεχνική ομάδα Κοπέρνικος διαμορφώνει για την φετινή χρονιά ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε δύο θέατρα της Αθήνας: το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ) και το θέατρο OLVIO.
Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων θα κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου στο Θέατρο OLVIO, συνεχίζοντας την απίστευτη θεατρική πορεία του για 11η συνεχόμενη χρονιά. Η ιστορία αποτελεί ένα σύγχρονο, πρωτότυπο παραμύθι και αποδίδεται μέσα από έναν εντυπωσιακό συνδυασμό θεατρικής αφήγησης, σωματικού θεάτρου και προηχογραφημένων ήχων, που διεγείρει τη δημιουργική φαντασία των παιδιών – θεατών.
Το Απαγορεύεται η μουσική ανεβαίνει για 2η συνεχόμενη χρονιά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, κάνοντας πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για ένα έργο γεμάτο μουσική, ανατροπές, φαντασία, χιούμορ και κέφι που αποδεικνύει, με τον πιο όμορφο και ευρηματικό τρόπο, ότι «όλα είναι μουσική».
Η ίδια ομάδα ανεβάζει από τις 12 Νοεμβρίου, πάλι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το καινούριο έργο ΠΟΥΠΟΥΛΑpp. Στο επίκεντρο της ιστορίας του, οι ανθρώπινες σχέσεις στη σύγχρονη εποχή, η δυσκολία συνεννόησης και κατανόησης ανάμεσα στους ενήλικες και τα παιδιά, μέσα σε μια καθημερινότητα με οθόνες που πρέπει να κλείσουν, όρια που πρέπει να μπουν, αλλά και αυτιά, που πρέπει να ακούσουν και να καταλάβουν!
Το πρόγραμμα της ομάδας ολοκληρώνεται, στις 26 Νοεμβρίου, με το Χριστουγεννιάτικο έργο: Ένα ξωτικό στην πόρτα μου, που για 6η συνεχόμενη χρονιά, θα παρουσιαστεί στο θέατρο OLVIO.
Πρόκειται για μια εορταστική χειμωνιάτικη περιπέτεια με δράση, μουσική, τραγούδι, κωμικές καταστάσεις, συγκινητικές στιγμές, η οποία επιδιώκει να αποδώσει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων. Τα κείμενα των παραστάσεων συνυπογράφουν οι Άγγελος Αγγέλου και Έμη Σίνη.
6) Μια ομάδα με συνεχή παρουσία τόσο σε επίπεδο θεατρικών παραγωγών όσο και σε επίπεδο συγγραφής βιβλίων και εκμάθησης καινοτόμων μεθόδων υποκριτικής είναι η Hippo Theatre Group.
Συνεχίζοντας με το ιδιαίτερο είδος σωματικού θεάτρου που η ίδια έχει επινοήσει (kinemo), επιστρέφει στο Θέατρο Σταθμός με τη νέα, διαδραστική παράστασή της Αδέσποτα, από 1 Οκτωβρίου. Το θεατρικό έργο είναι γραμμένο από τους Φώτη Δούσο, Αλέξανδρο Ράπτη και Καλλιόπη Φύκαρη με βασικό θέμα την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών απέναντι στα αδέσποτα ζώα.
Χρησιμοποιώντας την έντονη σωματικότητα, την υψηλή ενέργεια, την ιδιαίτερη κινησιολογία και την διαρκή διάδραση με το κοινό, η παράσταση προσφέρει στους μικρούς θεατές ένα θέαμα γεμάτο εκπλήξεις, ανατροπές, χιούμορ και συγκίνηση.
7) Επίσης στο θέατρο Σταθμός, από 21 Οκτωβρίου, η ομάδα Ονειρόδραμα, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη διαδραστική παράσταση – εργαστήρι Μια τελεία… είναι μόνο η αρχή́! εμπνευσμένη από το γνωστό βιβλίο Η Τελεία του Πίτερ Ρέινολντς, για τα μικρότερα παιδιά (3-8 ετών) σε διασκευή του Βασίλη Παπαλαζάρου. Στο πρώτο μέρος τα παιδιά́ παρακολουθούν τη διαδραστική θεατρική́ παράσταση, ενώ στο δεύτερο μέρος, με την καθοδήγηση των έμπειρων ηθοποιών, τα παιδιά συμμετέχουν σε μια μεγάλη ομαδική ζωγραφιά με ελεύθερα σχέδια και χρώματα, η οποία γίνεται αφορμή να δημιουργήσουν όλα μαζί μια καινούργια ιστορία (επιμέλεια εργαστηρίου: Χριστίνα Μουδάτσου).
8) Το Φάντασμα του Κάντερβιλ του Όσκαρ Ουάιλντ σε μετάφραση-διασκευή Άνδρης Θεοδότου και σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη, επιστρέφει στην Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Βεάκη σχεδόν δέκα χρόνια μετά το πρώτο πολύ επιτυχημένο ανέβασμά του.
Μια ιστορία με μυστήριο και φαντάσματα γράφει ο Όσκαρ Ουάιλντ, που όμως είναι μια ευφυής αλληγορία. Ακροβατώντας στα όρια του παραμυθιού έγραψε ένα εκπληκτικό χιουμοριστικό διήγημα για τη σύγκρουση δύο κόσμων, του παλιού και του νέου, αυτόν του συντηρητισμού και των μύθων και εκείνον της ελεύθερης σκέψης και της λογικής. Μαζί με τους ηθοποιούς μια τζαζ ορχήστρα θα βρίσκεται επί σκηνής, ενώ οι τεχνικές του αυτοσχεδιασμού και του βωβού κινηματογράφου εμπλουτίζουν την σκηνική επιτέλεση. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και η πρεμιέρα είναι στις 22 Οκτωβρίου.
9) Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην Πλάκα, παρουσιάζει από 22 Οκτωβρίου το νέο ελληνικό έργο για παιδιά (ιδανικά 5-12 ετών) Η ιστορία του σπασμένου καθρέφτη του Ανδρέα Φλουράκη, σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη. Το έργο είναι εμπνευσμένο από τη Βασίλισσα του Χιονιού του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.
Πρόκειται για μια συναρπαστική παραμυθένια περιπέτεια που με σύγχρονη γλώσσα και αναφορές, γρήγορους ρυθμούς, χιούμορ και φαντασία, επιθυμεί να μιλήσει στις καρδιές των παιδιών τόσο για τις διαχρονικές αξίες της αγάπης και της φιλίας, όσο και για φλέγοντα περιβαλλοντικά αλλά και κοινωνικά ζητήματα που μας απασχολούν σήμερα.
10) Τι γίνεται όταν δυο αδέρφια μαλώνουν για μια κούκλα και ο παππούς τους αποφασίζει να τους πει μια ιστορία; Κάπως έτσι αρχίζει Η Σολομώντεια Λύση, του Γιάννη Καλατζόπουλου που ανεβαίνει από τις 22 Οκτωβρίου στο θέατρο Άβατον, από το Θίασο Λαϊκού Θεάτρου MATICAPI (για παιδιά από 5 ετών).
Το κείμενο είναι βασισμένο στο κινέζικο έργο του Λι Ξινγκντάο (13ος αι. μ.Χ.) Ο Κύκλος με την Κιμωλία, από το οποίο εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Τσαγκαράκη. Τα σκηνικά και τα κοστούμια της παράστασης είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα υλικά που βρίσκει κανείς σε αφθονία στο σπίτι και συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια, ενώ ο βασικό στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία σύγχρονου λαϊκού θεάτρου, καθώς και οι παιδαγωγικές παρεμβάσεις με σκοπό τη διάδοση του είδους σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
11) Η καλλιτεχνική εταιρία CALD και η σκηνοθέτις Αθηνά Χατζηαθανασίου ετοιμάζουν μια «πράσινη» ιστορία για παιδιά που θα παρουσιαστεί από 22 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στο θέατρο Altera Pars.
Στην παράσταση Το σκοτάδι είναι πράσινο, ο Τάκης ο Ανακυκλωτάκης και η Μίνα η Εξοικονομίνα μπαίνουν σε περιπέτειες, όταν το Μ.Ε.Τ.Ρ.Ο., το Μηχάνημα Εκτίμησης Της Ρύπανσης Όλων ξεκινά τη λειτουργία του. Αντιμέτωποι με τον κ. Σπαταλόπουλο και τον Πύρρο τον Εμπρηστίδη, το περιβάλλον και η ζωή τους είναι στα όρια της απόλυτης καταστροφής. Πώς θα ξεπεράσουν, άραγε, τις δυσκολίες; Μήπως το κλειδί είναι τα παιδιά; Με κοστούμια και σκηνικά από ανακυκλώσιμα υλικά, η παράσταση ανοίγει το δρόμο για την επαναχρησιμοποίηση.
12) Η Κλειώ, μια καλόκαρδη γαϊδούρα κλείνει φέτος ραντεβού, για δεύτερη χρονιά, με τα παιδιά επίσης στο Θέατρο Άβατον, από τις 15 Οκτωβρίου.
Πρόκειται για μια ιστορία με επίκεντρο τη φιλία, τις προκαταλήψεις, τα στερεότυπα και την αποδοχή, χρησιμοποιώντας αλληγορικά τον κόσμο των ζώων. Απευθύνεται σε μικρά παιδιά, από 3 μέχρι 9 ετών. Το κείμενο είναι του Στέφανου Παπατρέχα, ενώ η σύλληψη και η σκηνοθεσία των Νάντια Δαλκυριάδου και Στέφανου Παπατρέχα.
13) Στο θέατρο Άβατον, επίσης θα ανέβει και η παράσταση Ηλίας, ο πρώτος γάτος χορευτής της γατοϊστορίας, μια παράσταση με πρωταγωνιστή έναν επίμονο γάτο. Η παράσταση είναι για παιδιά από 2 έως 7 ετών, ενώ και εδώ το κείμενο είναι του Στέφανου Παπατρέχα, η σύλληψη και η σκηνοθεσία των Νάντια Δαλκυριάδου και Στέφανου Παπατρέχα.
14) Στη θεματική του κόσμου των ζώων που λειτουργεί ως αλληγορία για την κοινωνία των ανθρώπων εντάσσεται η παράσταση Νίκι Ποντίκι-Ο εφευρέτης που ανεβαίνει στο θέατρο Πρόβα. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Ζιώγα.
15) Η ομάδα θεάτρου Artika δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία στο θέατρο για βρέφη, νήπια και πολύ μικρά παιδιά. Η ομάδα κάθε χρόνο παρουσιάζει σειρά από παραστάσεις προσαρμοσμένες στο ειδικό κοινό, ενώ η παρουσία της στο εξωτερικό και τα διεθνή fora είναι σταθερή και αξιόλογη. Οι παραστάσεις για φέτος και μέχρι νεωτέρας είναι οι ακόλουθες:
..και βγαίνω. Θέατρο με χορό και ζωντανή μουσική για παιδιά από 10 μηνών, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και δραματουργία Κατερίνας Αλεξάκη. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου στο Studio Μαυρομιχάλη. Πραγματεύεται ζητήματα και γνωστικά επίδικα που αφορούν τα πολύ μικρά παιδιά. Για παράδειγμα, Πώς αντιλαμβάνονται και ανακαλύπτουν τα πολύ νεαρά παιδιά τον κόσμο των μεγάλων; Πώς βοηθάει η φαντασία την κατανόηση της πραγματικότητας; Πού τελειώνει το «Εγώ́» και πού αρχίζει ο κόσμος;
Με όχημα αυτά τα ερωτήματα το δρώμενο γίνεται σημείο συνάντησης του «μέσα» και του «έξω», του «Εγώ́» και του «άλλου», κομμάτια του ίδιου κόσμου. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for early years», με την υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ και του Creative Europe.
Κάτι Σαν Κήπος. Θέατρο με χορό και μουσική για παιδιά από 1 έως 5 ετών, σχεδιασμένο για παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικές παραστάσεις. Ο «Κήπος» είναι ένας χώρος και μία συνθήκη που δημιουργήσαμε με σκοπό να προσφέρει ένα άνοιγμα στο χρόνο και ένα χώρο για ανάπαυση, παρατήρηση, περίπατο, ανακάλυψη και παιχνίδι. Πρόκειται για μία παράσταση που μιλάει σε όλες τις αισθήσεις, την όραση, την ακοή, τη γεύση, την αφή και την όσφρηση, και αναφέρεται στη σχέση δύο φίλων, τις χαρές, τις δυσκολίες, αλλά και τους φόβους που αντιμετωπίζουν. Ιδέα – Σκηνοθεσία: Μαριλένα Τριανταφυλλίδου.
Μια θαυμάσια ημέρα. Θέατρο με χορό και μουσική για παιδιά από 3 ετών, κάθε Κυριακή στο θέατρο Studio Μαυρομιχάλη για 8 μόνο παραστάσεις, και πρεμιέρα στις 5 Νοεμβρίου. Πώς είναι όταν χάνουμε τον έλεγχο; Όταν αλλάζει η ρουτίνα μας; Τότε, είναι η ώρα να ανακαλύψουμε ξανά τον κόσμο, τις σχέσεις, να συνδεθούμε με όσα υπάρχουν γύρω μας, με κάποια από αυτά ίσως και για πρώτη φορά… Και αυτή η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Mapping – a map on the aesthetics of performing arts for early years, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Creative Europe, σε σκηνοθεσία Μαριλένας Τριανταφυλλίδου και δραματουργία Κατερίνας Αλεξάκη.
16) Στο θέατρο μια πολύ μικρά παιδιά δραστηριοποιείται με μεγάλη επιτυχία η Ιρίνα Μπόικο. Στο θέατρο Olvio, και με έμφαση στην κουκλοθεατρική πρακτική, για το μήνα Οκτώβριο Τα τρία γουρουνάκια σε νέες περιπέτειες θα ανέβουν στη σκηνή, ενώ το Νοέμβριο τη σκυτάλη θα πάρουν Οι μουσικοί της Βρέμης.
17) Η Παιδική Σκηνή της Μουσικής Βιβλιοθήκης “Λίλιαν Βουδούρη” του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο κλείνει φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με έξι νέες παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και με πέντε παλιές και αγαπημένες παραγωγές από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Συνολικά, παρουσιάζονται 2 βρεφικά θεατρικά έργα σε επανάληψη, 2 νέα θεατρικά έργα για παιδιά 3-10 ετών, 1 νέα μουσική διαδραστική παράσταση, 4 εκπαιδευτικά μουσικά προγράμματα για παιδιά από 6-12 ετών και 2 εκπαιδευτικά προγράμματα για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Αναλυτικότερα οι παραστάσεις:
α) Αβγώ. Ιδέα: Αντώνης Παπαθεοδούλου, Στέλλα Σερέφογλου, σκηνοθεσία, επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Σερέφογλου. Αφορά βρέφη και μικρά παιδιά τα οποία θα βιώσουν μια αξέχαστη πολυαισθητηριακή εμπειρία, με σκηνική δράση και ζωντανή μουσική, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τους μικρούς-μικρούς θεατές. Η παράσταση θα παίζεται από 8Οκτωβρίου μέχρι 29 Δεκεμβρίου.
β) Η βασίλισσα των πάντων. Η παράσταση ανταποκρίνεται σε βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 3 ετών και τους γονείς τους και θα παίζεται από 8 Οκτωβρίου, με τη σκηνοθετική συνέργεια του Λάμπρου Φισφή, σε δημιουργία-χορογραφία της Σάρα Τοσκάνο και μουσική του Σόλη Μπαρκί. Η σκηνική σύλληψη, με όχημα τη φαντασία, ταξιδεύει μωρά, παιδιά και γονείς σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά. Μέσα σε 40 λεπτά ξεδιπλώνονται μαγικά μέρη με εξωτικά πουλιά, πολύχρωμα ζώα, άγριες ζούγκλες, ορμητικά ποτάμια, θορυβώδεις πόλεις, έναστρους ουρανούς και πλούσια παλάτια.
γ) Η φάρμα των ζώων – Η παράσταση αρχίζει! Σε αυτή τη διασκευή για παιδιά της Φάρμας των ζώων του Τζωρτζ Όργουελ, με ζωντανή μουσική, ο κύριος Τζόουνς, ο ιδιοκτήτης της φάρμας, αγαπάει την εξουσία, μα πιο πολύ από όλα αγαπάει τα λεφτά! Με την υπόσχεση πως τα ζώα θα γίνουν διάσημα κι όλοι θα τα θαυμάζουν, τα ξεγελάει και τα πείθει να τραγουδούν και να πραγματοποιούν νούμερα χορευτικά και ριψοκίνδυνα. Όταν τα ζώα καταλαβαίνουν την αλήθεια, επαναστατούν και διώχνουν το αφεντικό τους. Τι θα κάνουν όμως όταν δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλα μεταξύ τους;
Τα παιδιά μαθαίνουν, διασκεδάζοντας, για τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, την ενσυναίσθηση και τη σημασία του διαλόγου και των κανόνων, καθώς συναποφασίζουν με τους ηθοποιούς για την εξέλιξη της ιστορίας. Η παράσταση είναι για παιδιά 3-9 ετών, σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κοιλάκου και διασκευή Μιχάλη Κοιλάκου και Πάνου Χριστοδούλου. Από 8 Οκτωβρίου.
δ) Μουσικο-θεατρική περφόρμανς Συμφωνία SOS. Σε αυτή τη site-specific περφόρμανς, ο χώρος της Βιβλιοθήκης του Μεγάρου Μουσικής είναι το μαγικό κρησφύγετο του Ορφέα, ενός μοναχικού αγοριού που αγαπάει να χάνεται στις μελωδίες, στις σελίδες των βιβλίων και στις παρτιτούρες. Μια μέρα εισβάλλουν στη Βιβλιοθήκη άλλα δύο παιδιά που διαταράσσουν την ησυχία του. Οι τρεις τους, με όχημα τα μουσικά τους όργανα θα αναλάβουν μια δύσκολη αποστολή…
Η παράσταση θα παίζεται από 8 Οκτωβρίου και είναι για παιδιά 4-10 ετών. Κείμενο-Σκηνοθεσία: Ομάδα ΒίΔα, Βίκυ Καλπάκα, Δάφνη Καφετζή. Μουσική: Μάκης Παπαγαβριήλ.
ε) Το τοτέμ των ήχων. Δύο πολυοργανίστες και μουσικοπαιδαγωγοί και ένα μαγικό τοτέμ θα καθοδηγήσουν τα παιδιά στην αναζήτηση του πρώτου ήχου που εμφανίστηκε στον κόσμο. Με τη βοήθεια του ακορντεόν, του πιάνου, του καβάλ, της γκάιντας, του μπουζουκιού και διάφορων κρουστών και άλλων αυτοσχέδιων οργάνων που παίζουν ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών, θα τα παρακινήσουν να μεταμορφωθούν σε δεινόσαυρους, πουλιά και φλόγες, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και να ανακαλύψουν βιωματικά τις ευεργετικές ιδιότητες της συνεργασίας… μετά μουσικής.
Ο σχεδιασμός, η επιμέλεια, η υλοποίηση είναι των 2 Λαλούν, της Κάτιας Ανδριανάκου και του Χρήστου Ροζάκη. Αφορά παιδιά 3-8 ετών. Διάρκεια παραστάσεων: 8 Οκτωβρίου μέχρι 17 Δεκεμβρίου.
18) Επίσης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επιστρέφει, από τις 4 Νοεμβρίου, η μουσικοθεατρική παράσταση Ροβινσώνας Κρούσος, σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη. Το μυθιστόρημα του Ντάνιελ Ντεφόε, μας ταξιδεύει στις περιπέτειες του διάσημου ναυαγού.
Ο Κρούσος, με την ευφυΐα, την εφευρετικότητα τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού καταφέρνει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες. Η αγάπη για τη ζωή, η φιλία, η σημασία της ανθρώπινης κοινωνίας, αλλά και η πίστη, η αντοχή, η υπομονή και το πείσμα είναι μερικοί από τους σημασιολογικούς κόμβους οι οποίοι παρουσιάζονται σκηνικά. Η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρα, μπάσο και ντραμς, παρουσιάζει τις συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη, και ο πολυμελής θίασος ερμηνεύει, τραγουδά και χορεύει, συνθέτοντας ένα πολυθέαμα για μικρούς και μεγάλους.
19) Η Παιδική Σκηνή της Αμαξοστοιχίας – Θεάτρου το Τρένο στο Ρουφ ανανεώνει την επιτυχημένη της συνεργασία με την ομάδα ΒίΔα για τη χειμερινή θεατρική σεζόν 2023-24 και παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την πρωτότυπη θεατρική παράσταση Το μαγικό πινέλο της Νουρ για παιδιά ηλικίας από 5 έως 10 ετών, στο ξεχωριστό Θεατρικό Βαγόνι του Τρένου-Θεάτρου.
Η παράσταση είναι ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στα συναισθήματα και τα χρώματα, με πίνακες ζωγραφικής που ζωντανεύουν στη σκηνή, καθώς ένα κορίτσι, η Νουρ, δραπετεύει από τη χώρα της που έχει πόλεμο, τη Γκουέρνικα. Τρυπώνει σε ένα τρένο μόνη της, με την ελπίδα ότι θα την οδηγήσει σε ένα μέρος όπου θα μπορεί να ζήσει ελεύθερη… Η σύλληψη, το κείμενο, η σκηνοθεσία είναι της Ομάδας ΒίΔα. Οι παραστάσεις αρχίζουν από 22 Οκτωβρίου.
20) Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Σαίξπηρ είναι η νέα παράσταση που ανεβάζει η ομάδα Μαγικές Σβούρες, σε διασκευή-σκηνοθεσία Δημήτρη Αδάμη και σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα, στο θέατρο Μικρό Χορν, από τις 22 Οκτωβρίου.
Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα έργα παιδιών και ενηλίκων, καθώς συνδυάζει την κωμωδία με τη συγκίνηση, το πραγματικό με το ονειρικό. Ο Σαίξπηρ εξυμνεί τη δύναμη της φιλίας, την ορμή των νιάτων, τα όνειρα που λειτουργούν σαν καταφύγιο στις δυσκολίες, την αγάπη και την αισιοδοξία.
21) Η Κάρμεν Ρουγγέρη και η ομάδα της δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη φετινή θεατρική περίοδο. Η Ιλιάδα είναι το νέο παραστασιακό εγχείρημα της Ρουγγέρη που θα ανέβει στο Christmas Τheatre από τις 14 Οκτωβρίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.
Σκηνικά κοστούμια (σε επιμέλεια της Χριστίνας Κουλουμπή), ειδικά εφέ και βιντεοπροβολές, επιστρατεύονται για να αποδοθεί στη σκηνή ο ομηρικός κόσμος. Τα παιδιά θα μάθουν για τη συμμετοχή των θεών του Ολύμπου σε αυτή την διαμάχη, τη σύγκρουση των Ελλήνων με τους Τρώες, τον θάνατο του Πάτροκλου και τη μονομαχία του Αχιλλέα με τον Έκτορα, η οποία καταλήγει στον χαμό του τελευταίου.
22) Μετά το ανέβασμα του Θησαυρού της Βαγίας, το Kids Theater και η Αθανασία Καλογιάννη καταπιάνονται με ακόμα ένα εμβληματικό έργο της παιδικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα, Ο Μάγκας, που ανεβαίνει στο θέατρο Νέος Ακάδημος. Το βιβλίο έχει ως κέντρο την ιστορία ενός μικρού σκύλου που μέσα από κωμικά επεισόδια και περιπετειώδεις ανατροπές, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αλήθεια και το ψέμα, το σωστό και το λάθος, την αξία της φιλίας και της συντροφικότητας και θα αποφασίσει να αντιμετωπίσει την αδικία μαζί με τους αγαπημένους του ανθρώπους.
Η διασκευή είναι της Μαρίας Σούμπερτ, η καλλιτεχνική-σκηνοθετική επιμέλεια της Αθανασίας Καλογιάννη και η σκηνοθεσία-χορογραφία του Βαγγέλη Πιτσιλού. Πρεμιέρα στις 22 Οκτωβρίου.
23) Το σπουδαίο έργο της Άλκης Ζέη Κοντά στις Ράγιες, θα ανέβει από τις 7 Οκτωβρίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιώργου Τζαβάρα, στο θέατρο Άλφα-Ληναίος-Φωτίου.
Το θέμα του έργου αφορά τη δεκάχρονη Σάσα που κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της, τις ράγιες που «οδηγούν» σε μια καινούρια ζωή. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιτάρια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες; Μόνη της ελπίδα ο πατέρας της- ο Σουσάμης, όπως τον φωνάζει, που είναι γιατρός και δε διακρίνει τους αρρώστους σε πλούσιους και φτωχούς, ούτε σε Ρώσους και Πολωνούς ή Εβραίους, ούτε σε χριστιανούς και αλλόθρησκους. Αλλά και ο δάσκαλός της, ο Φεγγάρης Φεγγάροβιτς, που την προετοιμάζει για την εισαγωγή της στο σχολείο… Παρακολουθεί όσα συμβαίνουν γύρω της και περιμένει με λαχτάρα και ενθουσιασμό, που μόνο τα παιδιά μπορεί να έχουν, τη μεγάλη αλλαγή που χτυπάει την πόρτα της.
Καθώς διανύουμε το λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη, το έργο της συγγραφέως έρχεται στο προσκήνιο. Πρόκειται εξάλλου για ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα για παιδιά εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, που εκδόθηκε το 1977 και είναι βασισμένο στο έργο της Α. Μπρουστέιν «Ο δρόμος που ξανοίγεται μπροστά».
24) Ακόμη μια περυσινή παραγωγή ανεβαίνει ξανά από τον Οκτώβριο, καθώς σημείωσε επιτυχία. Πρόκειται για την Συμμορία του Μεσονυκτίου, στο θέατρο Άνεσις. Βασίζεται στο έργο του πολυβραβευμένου Ντέιβιντ Ουάλιαμς. Η παράσταση, αστεία, ανατρεπτική, καλοδουλεμένη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Δημήτρη Δεγαΐτη και μετάφραση – διασκευή Άνδρης Θεοδότου.
Πρόκειται για μια ιστορία όπου, με αφορμή τη φιλία πέντε νοσηλευόμενων παιδιών, πέντε διαφορετικών κοινωνικά και ταξικά χαρακτήρων, αναδεικνύονται σημαντικά σύγχρονα αλλά και διαχρονικά θέματα όπως η σημασία της αλληλεγγύης, η αξία της συνεργασίας, της συμπερίληψης, η διαφορετικότητα και η αποδοχή, η πολυπολιτισμικότητα, κι ακόμη περισσότερο η ενσυναίσθηση, η αγάπη, η αισιοδοξία, αλλά και η υγεία. Απευθύνεται σε παιδιά κυρίως πρωτοβάθμιας σχολικής ηλικίας.
25) Το Δεντρόπαιδο της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, τον υπερκαταναλωτισμό, τις οικογενειακές σχέσεις, την αξία φιλίας, τη σημασίας της ομαδικής δουλειάς και της επικοινωνίας, την πίστη στις αξίες και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων.
Η Μισέλ Ριμλ γράφει για την θεατρική παράσταση, που θα παρουσιάζεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη από τον Οκτώβριο: «Στο επίκεντρο αυτού του έργου βρίσκεται το ερώτημα: Μπορεί ένα δεκάχρονο παιδί να κάνει τη διαφορά; Στο έργο, ο Έιβερι μαθαίνει πως το να παίρνει θέση και να αγωνίζεται για την προστασία του πλανήτη, ξεκινά πραγματικά από τη δική του αυλή…». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια και Μιχάλη Σιώνα, ενώ η μετάφραση είναι του Μιχάλη Σιώνα.
26) Οι Νεφέλες του Αριστοφάνη, διασκευάζονται από την ομάδα The Young Quill, που μεταφέρει και διασκευάζει τον Αριστοφάνη σε «γλώσσα» και καταστάσεις για τα παιδιά των millennials. Επομένως μπορούν οι «Νεφέλες» του 2023 να χρωστάνε ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ; Μπορεί ο Στρεψιάδης να πέφτει σε κατάθλιψη; Ο Φειδιππίδης είναι εθισμένος στα σόσιαλ; Παραμένει ο Σωκράτης ο πιο σοβαρός μας δάσκαλος που είναι και εναλλακτικός και προχώ; Όλα τα παραπάνω και άλλα ακόμη παρασταίνονται στο θέατρο Μπέλλος, από το Νοέμβριο, σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου και μετάφραση Κωνσταντίνου Ζωγράφου. Για ηλικίες από 6 χρονών, χωρίς ανώτατο όριο.
Στον ίδιο χώρο η ομάδα Contratiempo παρουσιάζει το έργο Πες το Ψέματα. Μια παρέα κεφάτων καλλιτεχνών με μία ομάδα εξαιρετικών συντελεστών, πληθώρα μουσικών οργάνων, χορού και πολυφωνικών σχημάτων, δημιουργεί ένα σύγχρονο διαδραστικό μουσικοθεατρικό παραμύθι που σκοπεύει να δώσει ώριμες απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα. Από 4 Νοεμβρίου 2023 έως 28 Απριλίου 2024 Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Αντωνόπουλος. Πρωτότυπη μουσική: Θωμάς Θάνος, Γιώργος Αντωνόπουλος (ομάδα Contratiempo)
27) Στην Παιδική Σκηνή του θεάτρου Πόρτα, για τη θεατρική χειμερινή περίοδο 2023-24 (από 15 Οκτωβρίου), ανεβαίνει η μουσική παράσταση Το νησί των θησαυρών, που βασίζεται σε μια από τις πιο αγαπημένες ιστορίες όλων των εποχών. Ο Θωμάς Μοσχόπουλος επανέρχεται στο κλασικό μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του ιδίου. Κεντρικό σημείο της παράστασης είναι η μουσική του Κορνήλιου Σελαμσή, βασισμένη σε ναυτικούς σκοπούς και πειρατικά τραγούδια του 17ου και 18ου αιώνα, σε νέες ενορχηστρώσεις και επεξεργασία.
Οι ηθοποιοί ερμηνεύουν πολλαπλούς ρόλους, τραγουδούν και παίζουν ζωντανά επί σκηνής, με κιθάρες, μπάντζο, μαντολίνο, φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, κόντρα μπάσο, κρουστά, βιολί, ακορντεόν και πιάνο. Η παράσταση απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και είναι κατάλληλη για παιδιά από 5 ετών.
28) Στον κόσμο του κουκλοθέατρου το Εργαστήρι Μαιρηβή αποτελεί σταθερή αξία. Εξειδικευμένο σε παραστάσεις και δράσεις κουκλοθέατρου, και αυτή την περίοδο δραστηριοποιείται με παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παραστάσεις όπως Οι κούκλες λένε τη δική τους ιστορία, Ο ποντικός και η θυγατέρα του, Ο Μισοκοκοράκος και άλλες περιμένουν να ψυχαγωγήσουν όσους αγαπούν την υψηλή τέχνη του σύγχρονου κουκλοθέατρου.
Επίσης, Το Εργαστήρι Μαιρηβή, σε συνεργασία με το «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς» και με την υποστήριξη του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Juanjo Corrales, συνεχίζει για άλλη μια χρονιά το κάλεσμα κουκλοθεατρικών θιάσων από όλο τον κόσμο. Το φεστιβάλ που ξεκίνησε από την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να παρακολουθήσουν μοναδικές παραστάσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
29) H παράσταση Αγάπης Αγώνας Άγονος (Love’s Labour’s Lost) είναι ο τίτλος μιας από τις πρώιμες κωμωδίες του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Οι σύγχρονοι μελετητές αποδίδουν το έργο στη χρονική περίοδο 1595-1596, σύγχρονο δηλαδή με το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».
Το Αγάπης Αγώνας Άγονος αποτελεί μια γοητευτική σύνθεση από νεανικό ρομάντζο, φιλοσοφικούς μονολόγους, φρενήρεις στιχομυθίες, παθιασμένες ερωτικές επιστολές, σονέτα, μεταμφιέσεις και «ακροβατικές» εναλλαγές από «στεγνή» πρόζα σε περίτεχνη ομοιοκαταληξία. Πάνω απ’ όλα όμως, αυτό το πρωτόλειο είναι μια από τις πιο συγκινητικές πραγματείες που γράφτηκαν ποτέ για τη δύναμη αλλά και τη ματαιότητα του έρωτα. Φέτος η νεανική παράσταση και σκηνοθετική δουλειά της Λουκίας Ανάγνου και της Τζέσικας Κουρτέση παρουσιάζεται ξανά από τις 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Φούρνος. Οι ώριμοι έφηβοι, και νέοι ενήλικες είναι το κοινό στο οποίο εστιάζει η παράσταση
30) Ακόμη μια ιστορία από τον Όσκαρ Ουάιλντ θα αποτελεί για φέτος το υλικό παράστασης για παιδιά. Πρόκειται για το Αστερόπαιδο που ανεβαίνει εκ νέου στη σκηνή του θεάτρου Eliart, από τις 15 Οκτωβρίου, ένα τρυφερό παραμύθι που μιλάει για την αγάπη, την καλοσύνη, τη συγχώρεση, την ενσυναίσθηση και για τη σημασία να είναι κανείς όμορφος στην ψυχή και όχι στο πρόσωπο. Ένα παραμύθι διαβασμένο από εκατομμύρια αναγνώστες που αναζητούν ένα φωτεινό αστέρι στη ζωή τους. Ο Γιώργος Φρατζεσκάκης διασκευάζει το κείμενο και σκηνοθετεί την παράσταση.
31) Το μυθιστόρημα του Παντελή Καλιότσου, Τα Ξύλινα Σπαθιά, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο σε διασκευή και σκηνοθεσία Ανδρομάχης Χρυσομάλη.
Το σημαντικό αντιπολεμικό έργο του Παντελή Καλιότσου, με συνεχείς επανεκδόσεις από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, εξυμνεί την παιδική φιλία, την αλληλεγγύη και την αξία της ειρήνης.Εξαίρει τη δηµιουργική δύναµη που επιφέρει στην παιδική ψυχή το ελεύθερο παιχνίδι. Ταυτόχρονα, µέσα από τη φιλία και την ομαδικότητα, τα παιδιά αναπτύσσουν αισθήματα ενσυναίσθησης, µαθαίνουν ν’ αναγνωρίζουν τις ανάγκες και τα αισθήµατα των άλλων, μποϊκοτάρουν τον πόλεμο, καθιστώντας εαυτούς παράδειγμα προς μίμηση για τους ενήλικες.
Η παράσταση Τα Ξύλινα Σπαθιά κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Βρετάνια, στις 18 Οκτωβρίου, και είναι μια παραγωγή της εταιρείας Όψεις θεάτρου.
32) Τα Ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το βιβλίο που έχει συνδεθεί με την ανάγνωση και τη σχολική ζωή δεν χρειάζεται συστάσεις.
Το σημαντικό έργο στην ιστορία της εκπαίδευσης που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους, ζωντανεύει στην παιδική σκηνή του Ακροπόλ, σε σκηνοθεσία Ειρήνης Ιακώβου και μουσική Θωμά Καραχάλιου. Από τις 30 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 26 Νοεμβρίου η μουσικοθεατρική παράσταση θα ανεβαίνει στο θέατρο Ακροπόλ.
33) Το Καρναβάλι των Ζώων (Le Carnaval des animaux) είναι μία χιουμοριστική μουσική σουίτα δεκατεσσάρων κινήσεων του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns. Το έργο γράφτηκε για ιδιωτική παράσταση για δύο πιάνα και ένα σύνολο δωματίου.«Το Καρναβάλι των ζώων», που παραπέμπει σε ένα φανταστικό ζωολογικό κήπο, αποτελείται από δεκατρείς εικόνες πλαισιωμένες από εισαγωγή και φινάλε.
Τη θεατρική προσέγγιση του μουσικού έργου, με τραγούδια βασισμένα στις κλασικές μελωδίες του συνθέτη, χορογραφίες, διαδραστικό παιχνίδι και θέατρο σκιών σκηνοθετεί και επιμελείται ο Χρήστος Τριπόδης, το κείμενο είναι του Γιώργου Γαλίτη και η ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Γκόνη, μαζί με την εταιρεία θεατρικών παραγωγών Μέθεξις. Το έργο ανεβαίνει, αυτή την περίοδο, στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στην αίθουσα «Ιφιγένεια», από τον Οκτώβριο.
34) Στη θεατρική στέγη του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», συνεχίζονται για δεύτερη χρονιά (έναρξη τον Οκτώβριο) οι παραστάσεις του μιούζικαλ του Τάσου Ιωαννίδη, «Λάχανα και Χάχανα – Ο Καλός μου Εαυτός», από την παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη.
35) Το εμβληματικό έργο του Βίκτωρος Ουγκώ, Οι Άθλιοι ανεβαίνει φέτος στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», από τις 21 Οκτωβρίου.
Η ιστορία του Γιάννη Αγιάννη, ο αγώνας του για την κοινωνική αναγνώριση και επανένταξη, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και κατασκευές, η έννοια του καλού και του κακού, της ανθρωπιάς και της περιφρόνησης, αλλά και ο αγώνας για την ατομική και συλλογική πρόοδο εκτυλίσσονται στο Παρίσι του 19ου αιώνα, τότε που η επανάσταση του 1832 βρίσκεται σε εξέλιξη. Τη σκηνοθεσία και τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, όπου μαζί με την πολυπληθή ομάδα ηθοποιών και συντελεστών θα επιχειρήσουν να αποδώσουν στη σκηνή τόσο την ουσία, όσο και την ατμόσφαιρα της εποχής των Αθλίων
Πηγή bookpress