Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, για κρίσιμα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου, στο οποίο προΐσταται, ως ο έχων την πολιτική ευθύνη. Από την αρχή της ενημέρωσής του ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας, περιέγραψε το γενικό πλαίσιο της ενημερωτικής ομιλίας του προς τους Βουλευτές και ξεκαθάρισε ότι: «Θα ξεκινήσω με μια βασική τοποθέτηση αρχής, ότι ο τομέας της Εθνικής Άμυνας έχει ανάγκη μια βαθιά μεταρρύθμιση. Έχει ανάγκη μια βαθιά μεταρρύθμιση διότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διαμορφώνεται το διεθνές γίγνεσθαι, αλλά και η περιφερειακή κατάσταση, δηλαδή η κατάσταση στην περιοχή μας, έχουν δραματικά επιδεινωθεί. Έχουν αλλάξει δε συνολικά. Αναφέρομαι στις ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή μας, στις ένοπλες συγκρούσεις των τελευταίων ετών, αλλά και στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις νέες απειλές, συμβατικές και υβριδικές. Θα πρέπει επίσης πάντοτε να λαμβάνουμε υπόψη τις δημοσιονομικές συνθήκες που υπάρχουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δημιουργούν τον εξοπλισμό τους από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τα επιδεινούμενα δημογραφικά δεδομένα στην πατρίδα μας. Και επίσης νομίζω, μια ανάγκη την οποία όλοι συνομολογούμε, την αναγκαιότητα ανάπτυξης ενός ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος.»
Στην συνέχεια ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε σε ειδικότερα θέμα που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εθνικής Αμυντικής Πολιτικής, της Στρατιωτικής Διπλωματίας και της Διπλωματίας των εξοπλισμών.
Για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και τα F-35
Ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας υπήρξε αρκετά σαφής: «Δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα, καμία πιθανότητα, να μείνουν τα νησιά ανυπεράσπιστα. Μπορεί να διατυπώνονται από την πλευρά της ‘Άγκυρας, όποιοι και όσοι ισχυρισμοί» αλλά «η αντίληψη περί της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, όταν υφίσταται στόλος εισβολής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δεν αντέχει σε καμιά κριτική και δεν χρειάζεται σε καμιά απάντηση, αντιβαίνει στην ανθρώπινη λογική». Για τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-35, o υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας είπε: «Υπάρχει η αποδοχή της αμερικανικής κυβέρνησης να μας πωληθούν έως και 40 μαχητικά F35. Αλλά, το ερώτημα πόσα θα πρέπει να πάρουμε, πόσα χρειαζόμαστε, τι εξοπλισμό έχουν, είναι προϊόν της εργασίας προτεραιοποίησης, αναγκών, των Γενικών Επιτελείων». Στη συνέχεια ο Ν .Δένδιας περιέγραψε τον τρόπο λήψεως αποφάσεων για τα εξοπλιστικά: «Ο σχεδιασμός είναι εισήγηση των Γενικών Επιτελείων, και τελικά του αρχηγού ΓΕΕΘΑ προς την πολιτική ηγεσία, γιατί ο υπουργός «δεν είναι ούτε παριστάνει τον στρατάρχη», γιατί ο υπουργός δεν είναι εκείνος που γνωρίζει αλλά είναι εκείνος που δέχεται εισηγήσεις, και με τη σειρά του τις πηγαίνει στο ΚΥΣΕΑ και διατυπώνει την άποψή του και τη θέτει υπό την κρίση της εθνικής αντιπροσωπείας.»
ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες»
Για την συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες», ο υπουργός Εθνικής ‘Άμυνας είπε: «αν υπάρχει μέλλον για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έγκειται στη δυνατότητα της ΕΕ να έχει αμυντικό βραχίονα. Όχι κατ΄αντιδιαστολή προς το ΝΑΤΟ. Όμως αποδέχομαι απολύτως την άποψη του Προέδρου Μακρόν, για αυτόνομο αμυντικό βραχίονα, ο οποίος θα μπορεί να συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ. Αυτό δεν γίνεται εξ ουρανού. Γίνεται μέσα από διαδικασία ωρίμανσης. Και αν υπάρχει μια χώρα στον πλανήτη, η οποία έχει συμφέρον να υπάρχει αμυντικός βραχίονας της ΕΕ, διακριτός και αυτόνομος, αυτή η χώρα είναι η Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή, υπήρξα πρωτεργάτης της επιχείρησης «Ειρήνη» και της επιχείρησης «Ασπίδες». Και πετύχαμε, μέσα από διαπραγμάτευση με τους Γάλλους και τους Ιταλούς, το στρατηγείο αυτής της επιχείρησης να είναι στη Λάρισα, υπό Έλληνα αξιωματικό. Ο επιχειρησιακός διοικητής θα είναι από άλλη χώρα». Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η επιχείρηση αυτή δεν είναι επιθετική αλλά σκοπό έχει την προστασία των πλοίων που διαπλέουν τη συγκεκριμένη περιοχή. «Αν ακυρωθεί το Σουέζ ακυρώνεται ο Πειραιάς και ακυρώνεται η χώρα μας, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ως κόμβος», είπε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «εμείς δεν παίρνουμε θέση στο θέμα των Χούθι. Αμφισβητούμε όμως το δικαίωνα οποιουδήποτε να βάλλει κατά των πλοίων μας, κατά των ευρωπαϊκών πλοίων και όσων πλοίων διαπλέουν αυτή την περιοχή και έρχονται στα λιμάνια μας», είπε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
Αμυντική Βιομηχανία
Για την πολύπαθη εγχώρια αμυντική Βιομηχανία ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδια ενημερώνοντας τους Βουλευτές, είπε μεταξύ άλλων: «Υπάρχει η αντίληψη της αγοράς συστημάτων έτοιμων πλατφορμών από το εξωτερικό. Δεν λέω ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει αύριο το πρωί στην κατασκευή μεγάλων πλατφορμών δικών της. Όμως υπάρχουν επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα, αναφέρομαι στο παράδειγμα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά και χωρών μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο μπορούμε να συνδέσουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Θα συσταθεί ένας ενδιάμεσος φορέας του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας. Τα επιτελεία διατυπώνουν τις ανάγκες τους, το συγκεκριμένο κέντρο τις προκηρύσσει, και χρηματοδοτεί την κατασκευή πρωτοτύπων. Η κατασκευή πρωτοτύπων εφόσον εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΕΔ, χρηματοδοτείται στη συνέχεια». Το σημαντικότερο, όπως είπε ο Νίκος Δένδιας, είναι ότι η υπάρχουσα αμυντική βιομηχανία οφείλει να εξυγιανθεί. «Έχει γίνει μια μεγάλη παρέμβαση στην ΕΑΒ. Θέλω να είμαι σαφής, χωρίς την ΕΑΒ δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Γι΄αυτό η ΕΑΒ πρέπει οπωσδήποτε να εξυγιανθεί. Η ΕΑΒ είναι μια αμαρτία δεκαετιών. Αν δείτε τον ισολογισμό της, με τις παρατηρήσεις των ορκωτών, θα καταλάβετε τι εννοώ.» Για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, ο υπουργός είπε πως η εκτίμηση είναι πως η κατάσταση δεν είναι καλή, πρόκειται για έντονα ζημιογόνα επιχείρηση και θα πρέπει να αναζητηθεί αν υπάρχουν δυνατότητες να διασωθεί και να εξελιχθεί, δεδομένου ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη στον κόσμο, για την παραγωγή πυρομαχικών. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπου υπάρχει ιδιώτης επενδυτής, το Πολεμικό Ναυτικό δεν έχει μέσα πλοία, αλλά είναι αυτονόητο ότι υπάρχει κατασκευαστικό και επισκευαστικό έργο για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία.»
Πηγή Αθήνα 984