Η αύξηση του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο το απόγευμα της Τετάρτης, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της κυβερνητικής προσπάθειας να αλλάξει το βαρύ κλίμα που αντιμετωπίζει δημοσκοπικά, μετά από μια δύσκολη για αυτήν περίοδο.
Πρόκειται για την 5η αύξηση στην εξαετία, με τις προηγούμενες να φτάνουν σωρευτικά το 27,7% έχοντας ως αποτέλεσμα την διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ από τα 650 που βρισκόταν το 2019.
«Χρειάζεται και θα τρέξουμε πιο γρήγορα ώστε το αποτύπωμα της καλής πορείας της οικονομίας να φτάσει σε όλους τους συμπολίτες μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης την Κυριακή στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του να επενδύσει πολιτικά στην οικονομία και την αύξηση των εισοδημάτων. «Η σταθερά ανοδική πορεία των εισοδημάτων, βασισμένη πάνω σε γερά οικονομικά θεμέλια, είναι ο πυλώνας για μια πιο ισχυρή και συνεκτική κοινωνία», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο κυβερνητικό επιτελείο καταγράφουν τη δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων, όμως εκτιμούν πως το κλίμα μπορεί σταδιακά να αναστραφεί αν τα θετικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού φτάσουν στην τσέπη των πολιτών.
Ποιους και πως επηρεάζει η νέα αύξηση κατώτατου μισθού
Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει περισσότερους από 575 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, συμπαρασύρει για πρώτη φορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς από την 1η Απριλίου ο εισαγωγικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα ευθυγραμμιστεί με αυτόν του ιδιωτικού τομέα.