Ένα νέο σχέδιο για βιώσιμη χρήση της γήινης τροχαίας και την αποτροπή της συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών, ζητά από τα Ηνωμένα Έθνη, διεθνής ομάδα επιστημόνων, με άρθρο στο περιοδικό «One Earth».
Ο νέος SDG θα μπορούσε να αντλήσει άμεση έμπνευση από τον 14ο SDG για τη ζωή κάτω από το νερό και συγκεκριμένα τη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.
Αν και ήδη έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται η ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι ένας πρόσθετος SDG θα μπορούσε να προσφέρει παγκόσμια συναίνεση και τους μηχανισμούς αποτελεσματικής επιβολής των λύσεων που απαιτούνται.
Το άρθρο συνυπογράφουν ερευνητές μεταξύ άλλων από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, το Πανεπιστήμιο του Μέιν και το εργαστήριο της Nasa «Jet Propulsion Laboratory».
Μετά τη μελέτη της ρύπανσης από μικροπλαστικά, η κ. Νάπερ έχει επικεντρωθεί στη μελέτη της ρύπανσης του διαστήματος και σημειώνει ότι «η ανάγκη να προστατεύσουμε και να συνδέσουμε τα φυσικά μας περιβάλλοντα, από τον ωκεανό μέχρι την τροχιά της Γης, δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα.
Εξάλλου, σε συνέντευξή της τον περασμένο Απρίλιο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή ομιλία της στην Αθήνα η ίδια εξηγούσε: «Ό,τι έχουμε μάθει, τις προκλήσεις και τις επιτυχίες για την προστασία της Γης και των ωκεανών μας, μπορούμε τώρα να το εφαρμόσουμε στην αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα διαστημικά συντρίμμια στην τροχιά της Γης».
πηγή: cnn.gr