Πέμπτη, 26 Ιουνίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Μ. Θεοδωράκη

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 4 έτη
σε Πολιτισμός
Share on FacebookShare on Twitter

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, του οποίου το έργο και το όνομα είναι για τη Γαλλία άρρηκτα συνδεδεμένα με την πατρίδα του που τόσο αγαπούσε.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, που με το έργο του έχει ήδη καταγραφεί στη μνήμη του ελληνικού και του γαλλικού λαού, εισέρχεται από σήμερα στο Πάνθεον των Αθανάτων.

Ο μεγάλος συνθέτης ανέδειξε και έκανε παγκοσμίως γνωστούς, πολλούς ποιητές και στιχουργούς με τη μουσική επένδυση των έργων τους, τραγουδήθηκε από τους πιο σπουδαίους, έντυσε με τη μουσική του τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της πατρίδας του και σημάδεψε ανεξίτηλα τη τέχνη και τον πολιτισμό του 20ου αιώνα, όπως και την ιστορία της Ελλάδας.

Η Γαλλία υπήρξε δεύτερη πατρίδα του, από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 που βρέθηκε στο Παρίσι, δίπλα σε κορυφαίους μουσικούς δασκάλους όπως ο Ολιβιέ Μεσιάν και δημιούργησε έργα μουσικής δωματίου, μπαλέτα και συμφωνικά. Στις σκοτεινές ώρες της Δικτατορίας η Γαλλία του πρόσφερε καταφύγιο, όπου και συνέχισε, στο πλευρό των Ελλήνων εξόριστων, τη μάχη του για την επιστροφή της χώρας του στη Δημοκρατία.

Στην τελετή απονομής στον Μίκη Θεοδωράκη των διασήμων του Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής, που έλαβε χώρα στη Πρεσβεία της Γαλλίας στις 26 Μαρτίου 2007, ο υπουργός πολιτισμού, Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ ανέφερε στον λόγο του μεταξύ άλλων τα εξής:

“Εάν η μουσική είναι για εσάς η οικουμενική γλώσσα της ελευθερίας, είναι επίσης και ένα βασικό στοιχείο της γαλλοφιλίας σας. Σήμερα η φωνή σας συναντά συχνά εκείνη της Γαλλίας ως φωνή διαμαρτυρίας κατά όλων των μορφών πολιτιστικής υποδούλωσης και βαρβαρότητας. Αυτή η βούληση ανεξαρτησίας, αυτή η ικανότητα να λες “όχι”, αυτό το ευρωπαϊκό πνεύμα ελευθερίας, αποτελούν μια από τις βάσεις της ελληνογαλλικής φιλίας της οποίας αποτελείτε έναν σύγχρονο ήρωα”.

Ο συνθέτης εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για το άσυλο που προσέφερε η Γαλλία τόσο σε εκείνον όσο και στην οικογένειά του, είχε επισημάνει ότι τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα τραγούδια του γράφτηκαν στο Παρίσι, πόλη όπου γεννήθηκαν και τα δυο του παιδιά.

Υπενθύμισε επίσης τη φιλία του με τον Φρανσουά Μιτεράν και τις μεγάλες συζητήσεις τους, που ήταν για τον ίδιο “ένα σχολείο φιλοσοφικής αισθητικής και πολιτικής σοφίας”. Δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται μια Ευρώπη ανεξάρτητη, ελεύθερη και ευημερούσα όπου οι λαοί να διατηρούν την ταυτότητά τους.

Η ελευθερία, η μουσική και η πολιτική. Για τον Μίκη Θεοδωράκη αυτές οι τρεις αυτές λέξεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το Παρίσι και τη Γαλλία. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι Αθάνατος».

Προηγ.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Επόμ.

Με μεγάλη θλίψη το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Επόμ.

Με μεγάλη θλίψη το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 50 Shades Of Music
    19:00 - 21:00

Ροή ειδήσεων

Μεγάλη φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Καίγονται σπίτια, αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112

Μεγάλη φωτιά στην Παλαιά Φώκαια: Καίγονται σπίτια, αλλεπάλληλα μηνύματα από το 112

26/06/2025
Κιβωτός του Κόσμου: Μάρτυρας ανέφερε πως δωροδοκήθηκε για να ανακαλέσει

Κιβωτός του Κόσμου: Μάρτυρας ανέφερε πως δωροδοκήθηκε για να ανακαλέσει

26/06/2025
Νέα πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Διυλιστηρίων

Νέα πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο – Διακοπή κυκλοφορίας στη λεωφόρο Διυλιστηρίων

26/06/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result