Εφτά ώρες διήρκεσε η υπό άκρα μυστικότητα χθεσινή αιφνιδιαστική επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Ματσοτάκη στην Ουκρανία και στο διάστημα αυτό η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συναισθανθεί τι σημαίνει για τους Ουκρανούς ο πραγματικός πόλεμος που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή .
«Η επίθεση στην Οδησσό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άλλο ένα σημάδι της δειλής τακτικής της Ρωσίας στον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
«Καταδικάζω έντονα την αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας στην Οδησσό κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει με ανάρτησή της στο “X” η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπογραμμίζει ότι «κανείς δεν πτοείται από αυτή τη νέα απόπειρα τρομοκρατίας – σίγουρα ούτε οι δύο ηγέτες στο έδαφος ούτε ο γενναίος λαός της Ουκρανίας».
Και ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι, καταδίκασε έντονα τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό. «Τα ρωσικά drones στην Οδησσό κατά της αυτοκινητοπομπής του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη. Βρέθηκαν μαζί εκεί για να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων μιας άλλης ρωσικής επίθεσης. Ντροπή!» ανέφερε σε ανάρτησή του.
Το μήνυμα Μητσοτάκη στους 14 ηγέτες του ΕΛΚ
Στις 9:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Μαρσελ Τσιολάκου στην έδρα της ρουμανικής κυβέρνησης και στις 12:00 θα μιλήσει στο συνέδριο του ΕΛΚ.
Από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, ο κ. Μητσοτάκης θα στείλει το μήνυμα ότι «όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία το πολέμου από πρώτο χέρι». Το μήνυμα αυτό συνδυάζεται με την κρίσιμη συζήτηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για την ανάγκη εινιαίας και αυτόνομης αμυντικής πολιτικής στην ΕΕ καθώς και την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην νέα γεωπολιτική πραγματικότητα .
Το χρονικό της χθεσινής επίθεσης
Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί η Ελληνική αποστολή γίνεται δεκτή στο λιμάνι της Οδησσού από τον Πρόεδρο Ζελένσκι. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι ξεναγεί τον πρωθυπουργό στο λιμάνι-αφετηρία του διαδρόμου εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη και στην συνέχεια έχουν τετ α τετ 45 λεπτών . Περίπου στις 11:30 ηχούν οι σειρήνες, οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Ζελένσκι προσεγγίζουν την ελληνική αποστολή “ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος κατευθύνεται προς τα εδώ τους λένε”. Ο χρόνος όμως αντίδρασης είναι ελάχιστος. Η Ελληνική αποστολή παίρνει οδηγίες να τρέξει στα βαν που την μετέφεραν.
Ελάχιστα δευτερόλεπτα, 200 μέτρα μακριά, ο πύραυλος βρίσκει τον στόχο του και ένα τεράστιο ωστικό κύμα συκλονίζει τα πάντα. Μέλος της ελληνικής αποστολής περιγράφει λεπτό προς λεπτό πως έζησαν την επίθεση. «Η επίθεση έγινε περίπου στις 11:45. Ετοιμαζόμασταν να φύγουμε, όταν ακούσαμε την έκρηξη και είδαμε μαύρο καπνό…Με το ωστικό κύμα καταλάβαμε ότι ήταν πολύ κοντά».
Τα βαν φεύγουν αμέσως με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς πιο ασφαλή περιοχή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις, η πομπή με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ξεκίνησε για το διασυνοριακό πέρασμα Παλάνκα με τη Μολδαβία , οπου εφθασε γυρω στις 5 το απόγευμα και από εκεί επιβιβάστηκαν στο Πρωθυπουργικό αεροσκάφος με κατεύθυνση το Βουκουρέστι, όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Την ελληνική αποστολή που συνόδευε τον πρωθυπουργό αποτελούσαν ο υπ. Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα, η υφυπ. Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η σύμβουλος επί εξωτερικών θεμάτων Αριστοτελία Πελώνη και η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη.
Το παρασκήνιο της επίσκεψης στην Ουκρανία
Σύμφωνα με πληροφορίες το ταξίδι συμφωνήθηκε εδώ και καιρό μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, στα τέλη Ιανουαρίου, όταν συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις επί του εδάφους, ενόψει και της έκτακτης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Κατά την επικοινωνία εκείνη, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ζελένσκι συμφώνησαν τη συνάντησή τους, με επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουκρανία και στη συνέχεια η «σκυτάλη» της οργάνωσης του χρόνου και της πραγματοποίησης του ταξιδιού, πήραν τα επιτελεία των δύο ηγετών.
Πηγή :Αθήνα 984