Τους βασικούς άξονες του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους περίπου 25 δις, βάσει του οποίου θα κινηθεί χώρα έως το 2037, παρουσίασε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιείται με δική του πρωτοβουλία, στον απόηχο των πρόσφατων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Ο κ. Μητσοτάκης, αφού μίλησε για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου, τόνισε ότι οι επενδύσεις στην άμυνα είναι επενδύσεις στην εθνική μας κυριαρχία. Δίνοντας το περίγραμμα του 12ετούς προγράμματος αμυντικών εξοπλισμών,που θα εξειδικεύσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής, έκανε ειδική αναφορά στην ενεργοποίηση για την επόμενη τετραετία της λεγόμενης «ρήτρας διαφυγής» που δίνει στην χώρα μας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να ενισχύσει την άμυνά της.
Όσον αφορά το ζήτημα των αυξήσεων σε όλους τους ενστόλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε «σε όσους εξέφρασαν έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ».
Ο πρωθυπουργός, ανέφερε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είδαν αυξήσεις στον μισθό και στα επιδόματά τους και δεσμεύτηκε ότι στη ΔΕΘ θα ανακοινωθούν μισθολογικές αυξήσεις και για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, σημειώνοντας πάντως, ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποταχθεί σε ένα καταστροφικό σπιράλ παροχολογίας».
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, επισήμανε ότι είναι εθνικά αναγκαίο η προσπάθεια που γίνεται να εδράζεται σε έναν κοινό παρονομαστή μιας στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης, καλώντας τα κόμματα να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους, τις οποίες – όπως είπε- δεν έχουμε δει ακόμα.
Ο κ Μητσοτάκης έκανε λόγο για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας τη Βουλή για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και τη συνολική στρατηγική αμυντικής πολιτικής της χώρας.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρόκειται για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη Ιστορία του τόπο. «Το τίμημα της ελευθερίας είναι η διαρκής επαγρύπνηση, έλεγε προ δύο αιώνων ο Αμερικανός Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον. Τίμημα το οποίο η πατρίδα μας καταβάλλει σήμερα με ευθύνη και με συνέπεια, αναγνωρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει καμία προκοπή χωρίς ασφάλεια. Απόδειξη γι’ αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου. Όταν εξάλλου μιλάμε για πόρους που αφορούν στην εθνική άμυνα, δεν εννοούμε προφανώς μόνο τις δαπάνες, μόνο τις επενδύσεις για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς όσο πρωτίστως την πάγια, τη σταθερή επένδυση της πατρίδας μας μα μένει ισχυρή, σταθερή, ανεξάρτητη σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με απρόβλεπτους ρυθμούς».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «Αναφερόμαστε συνεπώς σε μία πολιτική η οποία συνδέεται και η οποία αλληλεπιδρά με όλο το φάσμα των συλλογικών μας συμφερόντων. Γιατί σε ένα πρώτο επίπεδο, η σημασία των ισχυρών ενόπλων δυνάμεων είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Χάρη σε αυτές η χώρα μας απέτρεψε κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο. Υπερασπίστηκε τα δίκαια της σε κάθε κρίση που εκδηλώθηκε στο Αιγαίο, ενώ ήδη διαθέτει στρατηγικές συμφωνίες με κράτη όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, συμμαχίες, οι οποίες παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ανασφαλές διεθνές περιβάλλον».
Η εθνική άμυνα δεν αφορά απλώς τις δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αλλά αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της σταθερότητας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής κυριαρχίας σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες, όπως είπε, απέτρεψαν κινδύνους όπως οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και διασφάλισαν τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο καθώς και στις στρατηγικές συμφωνίες που έχει συνάψει η Ελλάδα με χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, οι οποίες παρέχουν επιπλέον εγγυήσεις ασφάλειας σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η εθνική άμυνα είναι και πυλώνας ευημερίας, καθώς χωρίς σταθερότητα και ασφάλεια δεν μπορούν να υπάρξουν ανάπτυξη, επενδύσεις και κοινωνική συνοχή. Πρόσθεσε ότι η προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας πρέπει να χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ανθεκτικά δημόσια οικονομικά, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο της δημοσιονομικής ευρωστίας στη θωράκιση της χώρας.
Η οικονομία και η εθνική άμυνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, σημείωσε επισημαίνοντας πως «κανείς δεν θα επενδύσει σε μια χώρα που δεν διασφαλίζει τα σύνορά της». Πρόσθεσε ότι το παραδοσιακό δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο» δεν ισχύει στη σημερινή εποχή, καθώς οι γεωπολιτικές ισορροπίες μεταβάλλονται ραγδαία, ενώ η τεχνολογία έχει εξελιχθεί σε όπλο παρέμβασης όχι μόνο μεταξύ κρατών αλλά και εντός κοινωνιών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία, τη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και τη Συρία, καθώς και στην ευρύτερη αβεβαιότητα που διαμορφώνεται διεθνώς. Όπως τόνισε, αυτές οι εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη ισχυρής εθνικής άμυνας και στρατηγικών συμμαχιών.
Την παρουσίαση του πρωθυπουργού ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών με πρώτο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη.
Ν. Ανδρουλάκης: Ώθηση στην αμυντική βιομηχανία
«Δεν μπορεί να είμαστε μόνον καταναλωτές εξοπλισμών αλλά πρέπει να μετατραπούμε σε παραγωγούς ή συμπαραγωγούς, μέσω και της ώθησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
«Προτεραιότητα μας είναι η αναγέννηση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, γι’ αυτό κι εμείς λέμε ότι όπου υπάρχει τεχνική δυνατότητα θα πρέπει να ορίζεται συγκεκριμένο ποσοστό εγχώριας παραγωγής», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Αφού διευκρίνησε ότι το κόμμα του «δεν δίνει λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής», χαρακτηρίζοντας ψευτοδίλημμα το «ασφάλεια ή κοινωνικό κράτος», είπε ότι υπάρχει αμφισβήτηση όσον αφορά τις προτεραιότητες του 12ετούς εξοπλιστικού προγράμματος που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς από τα 25 δις, τα 19 δις είναι ήδη δεσμευμένα.
Καταλήγοντας, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας.
Σ. Φάμελλος : Δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας
«Εμείς δεν σας έχουμε εμπιστοσύνη και στο θέμα της άμυνας έχουμε βήματα προς τα πίσω», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ότι με τη σημερινή συζήτηση ο πρωθυπουργός ψάχνει να βρει οδό διαφυγής από τα αδιέξοδα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι ζημιώνουν τον τόπο, τονίζοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πολιτικής αλλαγής. Αφού υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αναφέρθηκε στο μισθολογικό, λέγοντας ότι οι αυξήσεις θα πρέπει να δοθούν όχι μόνο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα χωρίς διακρίσεις, επαναφέροντας την πρότασή του για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
ΠΗΓΗ: Αθήνα 984