Η πολιτική ένταση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Άδωνι Γεωργιάδη, δύο κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, φούντωσε και πάλι τους τελευταίους μήνες, μετατρέποντας μια… υπόγεια ψυχρότητα ετών σε ανοιχτή αντιπαράθεση.
Η σπίθα που άναψε τη νέα φωτιά ήρθε τον Φεβρουάριο, όταν ο Νίκος Δένδιας -ως υπουργός Εθνικής Άμυνας- απομάκρυνε αιφνιδιαστικά την ηγεσία του υγειονομικού κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, τότε υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, επέλεξε όχι μόνο να μη στηρίξει την απόφαση, αλλά και να αφήσει αιχμές για τον συνάδελφό του, καταγγέλλοντας εμμέσως αυταρχισμό και έλλειψη συνεννόησης.
Η μεταξύ τους ψυχρή σχέση είχε παρελθόν -ήδη από το 2019, όταν ο Δένδιας φέρεται να είχε αποκλείσει τον Γεωργιάδη από την επίσημη αποστολή στη Λιβύη, σε ένα περιστατικό που προκάλεσε τότε σιωπηρή δυσαρέσκεια. Η ρωγμή αυτή, αν και δεν πήρε διαστάσεις τότε, φαίνεται να μεγαλώνει τώρα.
«Καρφιά» για το ΥΠΕΞ και, έμμεση, προσωπική στοχοποίηση
Η κορύφωση ήρθε χθες, Πέμπτη (26/6), με αφορμή το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο κανάλι OPEN, ο Άδωνις Γεωργιάδης άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση του υπουργείου Εξωτερικών το 2019, υπονοώντας ολιγωρία στην αποτροπή της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Είπε χαρακτηριστικά:
«Για πάρα πολλά χρόνια, όχι μόνο επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και νωρίτερα, η Ελλάδα δεν μπορούσε να κλείσει συμφωνία με τη Λιβύη και δεν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ εκεί για διάφορους λόγους. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν έγινε η συμφωνία εκεί. Δεν έγινε. Κάποια στιγμή, λοιπόν, από ολιγωρία, εμείς δεν είχαμε κάνει συμφωνία, δεν κατάλαβε τότε το Υπουργείο Εξωτερικών και βγήκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Παρότι απέφυγε να κατονομάσει τον Νίκο Δένδια, που τότε ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών, η στόχευση ήταν ξεκάθαρη. Η συγκυρία δε της δήλωσης ήταν ενδεικτική: λίγες ώρες νωρίτερα, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης είχε δώσει στη δημοσιότητα χάρτη με θαλάσσιες έρευνες, προκαλώντας συναγερμό στην Αθήνα και αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για το τουρκολιβυκό μέτωπο.
Η δηκτική απάντηση Δένδια
Η αντίδραση του Νίκου Δένδια ήταν άμεση και αιχμηρή. Μέσω συνεργατών του, διέρρευσε μια φράση προς την Καθημερινή που ερμηνεύθηκε ως ξεκάθαρη αποδόμηση του αντιπάλου του:
«Στη δημόσια σφαίρα έχει σημασία τι λέγεται, αλλά κυρίως σημασία έχει ποιος το λέει».
Η φράση, εμπνευσμένη από ρήση του Γιώργου Παπανδρέου, ήχησε ως υπαινιγμός ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν διαθέτει την πολιτική αξιοπιστία για να ασκεί τέτοιου είδους κριτική.
Πηγές από το περιβάλλον του Δένδια χαρακτήριζαν τις επιθέσεις «άνευ ουσίας» και τις απέδιδαν σε μικροπολιτικούς υπολογισμούς.
Παρέμβαση Μαξίμου και προσπάθεια κατευνασμού
Το Μέγαρο Μαξίμου, αναγνωρίζοντας την ένταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ δύο υπουργών του, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους. Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε:
«Ο κ. Γεωργιάδης δεν απέδωσε καμία μομφή κατά του Νίκου Δένδια και η εξωτερική πολιτική εκφράζεται ενιαία από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών».
πηγή: ethnos.gr