Η ανακάλυψη του χαμένου τάφου του αρχαίου Αιγύπτιου βασιλιά Τούθμωσις Β΄(Thutmose II) αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων ετών και αναμένεται να αλλάξει την κατανόησή μας για την ιστορία της αρχαίας Αιγύπτου.
Το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανακοίνωσε την Τρίτη την ανακάλυψη του τάφου του Τούθμωσις Β΄, ο οποίος θεωρείται ότι βασίλεψε από το 1493 π.Χ. έως το 1479 π.Χ.
Η ανακάλυψη αυτή εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα, καθώς πρόκειται για τον πρώτο βασιλικό τάφο που εντοπίζεται μετά τον διάσημο τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών το 1922 και τον «τελευταίο χαμένο τάφο» των βασιλιάδων της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου μέσω ανάρτησης στο Facebook.
Η μούμια του βασιλιά Thutmose II, ο οποίος κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της δέκατης όγδοης δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου, εμφανίζεται σε μια φωτογραφία αρχείου που παρέχεται από το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.
Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από μια κοινή ομάδα Βρετανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων, οι οποίοι για δύο χρόνια ανέσκαπταν έναν τάφο με το όνομα C4, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς δυτικά του Λούξορ.
Αρχικά, πίστευαν ότι ανήκε στη σύζυγο ενός αρχαίου βασιλιά, όμως οι περαιτέρω έρευνες και αναλύσεις οδήγησαν στην αναγνώριση του Τούθμωσις Β΄ ως τον «απεθανόντα βασιλιά» και «ιδιοκτήτη του νεκροταφείου», όπως δήλωσε ο Δρ. Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιολογίας της Αιγύπτου.
Η ανακάλυψη περιλαμβάνει θραύσματα πλακιδίων που απεικονίζουν μπλε γκραβούρες και κίτρινα αστέρια του ουρανού, καθώς και μοτίβα και παραγράφους από το σημαντικό θρησκευτικό κείμενο «Αμι Ντάουατ» (Amy Dawat), το οποίο αφιερώνεται στους τάφους των βασιλιάδων της αρχαίας Αιγύπτου.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο τάφος πράγματι ανήκει στον Θούθμωσις Β΄.
Φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν από το Αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων στις 18 Φεβρουαρίου 2025, δείχνουν το εσωτερικό ενός τάφου , δυτικά του Λούξορ και στη διάσημη Κοιλάδα των Βασιλέων, που έχει αποφασιστεί ότι ανήκε στον βασιλιά Thutmose II, ο οποίος κυβέρνησε κατά τη διάρκεια της 18ης Δυναστείας της αρχαίας Αιγύπτου.
Ο Τούθμωσις Β΄, ο τέταρτος Φαραώ της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου, πέθανε σε νεαρή ηλικία, πριν φτάσει τα 30 χρόνια, σύμφωνα με τους ιστορικούς.
Παρά το γεγονός ότι ο Τούθμωσις Β΄ θεωρείται λιγότερο σημαντικός ιστορικά σε σχέση με τον πατέρα του, Τούθμωσις Α΄, ο γιος του, Τούθμωσις Γ, και η ετεροθαλής αδελφή και σύζυγός του, Χατσεψούτ, αναγνωρίζονται συχνά ως οι πραγματικοί ηγέτες πίσω από τον θρόνο.
Οι αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει τα μουμιοποιημένα λείψανα του Τούθμωσις Β΄ πριν από δύο αιώνες, ωστόσο ο αρχικός τάφος του παρέμενε άγνωστος μέχρι πρόσφατα.
Προκαταρκτικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το βασικό περιεχόμενο του τάφου είχε μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία κατά την διάρκεια των αρχαίων αιγυπτιακών χρόνων, πιθανότατα λόγω πλημμυρών που κατέκλυσαν το νεκροταφείο αμέσως μετά τον θάνατο του βασιλιά.
Η ανακάλυψη του τάφου του Τούθμωσις Β΄ είναι μια αναμφισβήτητη επιτυχία για την αρχαιολογική κοινότητα και υπόσχεται να φωτίσει ακόμα περισσότερο την ιστορία των μεγάλων φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου.
Οι επιστήμονες αναμένεται να συνεχίσουν τις έρευνες στην περιοχή, αναζητώντας περαιτέρω στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην ταραχώδη και γεμάτη μυστήριο εποχή της 18ης Δυναστείας.
CNN.GR