Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι υψηλοί δασμοί στα προϊόντα από την Κίνα θα «μειωθούν σημαντικά, αλλά δεν θα μηδενιστούν».
Οι δηλώσεις του Τραμπ ήρθαν σε απάντηση σε προηγούμενα σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, την Τρίτη, ο οποίος είπε ότι οι υψηλοί δασμοί είναι μη βιώσιμοι και ότι αναμένει μια «αποκλιμάκωση» στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει φόρους εισαγωγής 145% στην Κίνα, η οποία αντέδρασε με δασμούς 125% στα αμερικανικά προϊόντα. Έχει επιβάλει δασμούς σε αρκετές δεκάδες χώρες, προκαλώντας πτώση στις αγορές και αύξηση των επιτοκίων του αμερικανικού χρέους, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι δηλώσεις του Μπέσεντ επιβεβαιώθηκαν από δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του θέματος και ζήτησαν ανωνυμία για να τις συζητήσουν.
«Λέω ότι η Κίνα θα είναι δύσκολη υπόθεση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μπέσεντ, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένο κείμενο που εξασφάλισε το Associated Press. «Καμία πλευρά δεν θεωρεί βιώσιμο το status quo».
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,5% μετά την αρχική αναφορά των δηλώσεων Μπέσεντ από το Bloomberg News.
Ο Τραμπ αναγνώρισε την άνοδο στο χρηματιστήριο σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελετή ορκωμοσίας του Πολ Άτκινς ως προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) την Τρίτη.
Ωστόσο, απέφυγε να επιβεβαιώσει αν και ο ίδιος θεωρεί, όπως ο Μπέσεντ, ότι η κατάσταση με την Κίνα είναι μη βιώσιμη.
«Τα πάμε καλά με την Κίνα», δήλωσε ο Τραμπ.
Παρά τους υψηλούς δασμούς, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα είναι «πολύ ευγενικός» με την Κίνα και δεν θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
«Θα ζήσουμε αρμονικά και ιδανικά θα συνεργαστούμε», είπε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι ο τελικός δασμός προς την Κίνα θα μειωθεί «σημαντικά» από το τρέχον ποσοστό του 145%.
«Δεν θα είναι τόσο υψηλό, δεν πρόκειται να παραμείνει τόσο υψηλό», δήλωσε.
Η κυβέρνηση της Κίνας δεν είχε ακόμη απαντήσει στη δήλωση, αλλά έχει επανειλημμένα καταδικάσει τους δασμούς του Τραμπ. Στην κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Weibo, οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν τάση με hashtags όπως «Ο Τραμπ παραδέχτηκε την ήττα».
Ένα άρθρο στην αγγλόφωνη κρατική εφημερίδα China Daily χαρακτήρισε τις δηλώσεις «χαρακτηριστικές της λαϊκιστικής προστατευτικής ατζέντας του MAGA», που αποσταθεροποιεί το παγκόσμιο εμπόριο. Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις δασμών από τον Τραμπ, το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δήλωσε ότι οι δασμοί 125% έχουν ήδη εξουδετερώσει το ενδιαφέρον για τα αμερικανικά προϊόντα στην εγχώρια αγορά.
Η επακόλουθη 90ήμερη παύση του Τραμπ στους παγκόσμιους δασμούς του δεν περιλάμβανε την Κίνα.
Η κυβέρνηση Τραμπ έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με εκπροσώπους από την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Νότια Κορέα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά και το Μεξικό, μεταξύ άλλων χωρών.
Ο Τραμπ δεν έχει δώσει καμία δημόσια ένδειξη ότι σκοπεύει να αποσύρει τον βασικό δασμό 10%, παρόλο που ζητά από άλλες χώρες να μειώσουν τους δικούς τους φόρους εισαγωγών και να καταργήσουν μη δασμολογικά εμπόδια, τα οποία – σύμφωνα με την κυβέρνησή του – παρεμποδίζουν τις εξαγωγές των ΗΠΑ.
Τη Δευτέρα, η Κίνα προειδοποίησε άλλες χώρες να μην κάνουν εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την Κίνα.
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε συμφωνία εις βάρος των συμφερόντων της», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε δήλωσή του.
Ωστόσο, την Τρίτη, δημοσιεύματα στον κορεατικό Τύπο ανέφεραν ότι το Πεκίνο ασκεί πίεση σε τρίτες χώρες να επιβάλλουν κινεζικούς περιορισμούς στις αμερικανικές πωλήσεις. Η Korea Economic Daily ανέφερε ότι ορισμένες κορεατικές εταιρείες έλαβαν επιστολές από την κινεζική κυβέρνηση, με τις οποίες προειδοποιούνταν για «αντίποινα» αν εξήγαν προϊόντα σε αμερικανικούς στρατιωτικούς προμηθευτές που περιείχαν κινεζικά κρίσιμα ορυκτά.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ έχει λάβει 18 προτάσεις από άλλες χώρες για εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, προσθέτοντας: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι επιθυμούν να υπάρξει συμφωνία».
Η αβεβαιότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές σχετικά με τους δασμούς επιτείνεται και από τις δηλώσεις του Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τη Federal Reserve να μειώσει το βασικό της επιτόκιο, λέγοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να αποπέμψει τον πρόεδρό της, Τζερόμ Πάουελ, αν το ήθελε.
Αργότερα, ο Τραμπ δήλωσε πως επιθυμεί ο Πάουελ να «προχωρήσει έγκαιρα» στη μείωση των επιτοκίων και ότι δεν έχει πρόθεση να τον απολύσει, παρά τις προηγούμενες υπαινιγμούς του για το αντίθετο.
ΑΘΗΝΑ 984