Τις «ρίζες» της στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 έχει η δεισιδαιμονία που θέλει την Τρίτη και 13 να είναι μια κακότυχη ημέρα για τους Έλληνες.
Γιατί θεωρείται κακότυχος ο αριθμός «13»
Ο αριθμός «13» θεωρείται κακότυχος καθώς διαταράσσει την αρμονία του 12, ενός αριθμούς που επανέρχεται σε μυθολογικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές αναφορές. Δώδεκα ήταν οι Θεοί του Ολύμπου, ο Ηρακλής ολοκλήρωσε 12 άθλους, 12 ήταν μαθητές του Χριστού, 12 ήταν Ευαγγέλια.
Το 13ο στοιχείο «εισβάλλει» ως κάτι ξένο, ανεπιθύμητο και θεωρείται μια δυσοίωνη αρχή ενός νέου κύκλου.
Ο θεμελιωτής της ελληνικής λαογραφίας, Νικόλαος Πολίτης, θεωρούσε τις ιστορικές αυτές συνδέσεις δευτερογενείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προέλευση της πρόληψης είναι αστρολογική. Την Τρίτη, κυρίαρχος πλανήτης θεωρείται ο Άρης – πλανήτης του πολέμου και της βίας.
Σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, συνδυάζεται με τον Κρόνο, δημιουργώντας την «κακιά ώρα» – στιγμή αυξημένης επικινδυνότητας. Επειδή όμως κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς πέφτει αυτή η ώρα, ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως αποφράδα.
Η αντίστοιχη ημέρα για τους Αγγλοσάξονες είναι η Παρασκευή και 13. Η Τρίτη και 13 θεωρείται και για την Ισπανία, στην οποία έχει δημιουργηθεί η παροιμία: «Την Τρίτη, μην παντρεύεσαι και μην ξεκινάς ταξίδι». Αντίθετα, η Τρίτη είναι η κατάλληλη για εκδηλώσεις μαγείας.