Φωτιά στην συζήτηση στην Ολομέλεια έβαλε η αιφνιδιαστική κίνηση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως να καταθέσει τροπολογία για την επέκταση της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, με την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου που αφορά την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα και την ευρεία συναίνεση που συγκεντρώνει, ανοίγει ο δρόμος για την καθιέρωση επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
«Καταθέτουμε τροπολογία που απαιτεί 200 ψήφους για να περάσει. Ήδη 230 βουλευτές έχουν τοποθετηθεί θετικά για επιστολική στους απόδημους στις ευρωεκλογές. Γιατί λοιπόν όχι και στις εθνικές εκλογές»; είπε η κ Κεραμέως κάνοντας λόγο για δείγμα πολιτικού εκσυγχρονισμού, περα και πάνω από κομματα.
Κατά τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας και τον Κανονισμό της Βουλής, η τροπολογία, εφόσον αφορά σε αλλαγή εκλογικού νόμου, απαιτεί τουλάχιστον 200 ψήφους, προκειμένου να εγκριθεί από την Ολομέλεια, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η συναίνεση περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι πρώτες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πάντως δεν υπήρξαν θετικές, με τους εκπροσώπους των κομμάτων να καταγγέλλουν επικοινωνιακή τακτική με μικροπολιτική στόχευση.
Για απόλυτο αιφινδιασμό της εθνικής αντιιπροσωπείας μίλησε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας οτι «υπήρχε μια συζήτηση επι του νομοσχεδίου με μια συγκεκριμένη στάση. Απο εδω και πέρα ο χρόνος παγώνει», ειπε χαρακτηριστικά. Για αυταρχική δημοκρατία και κοινοβουλευτικό πραξικόπημα έκανε λόγο ο Νάσος Ηλιόπουλος, ζητώντας απο το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασκεφθόυν το ναι τους στο νομοσχέδιο. «Με λαθροχειρίες και τροπολογiες της τελευταίας στιγμής η κυβέρνηση προσπαθεί να υφαρπάξει την συναίνεση οχι της αντιπολίτευσης αλλα της κοινωνίας, δεν θα το πετύχετε είστε τραγικό μόνοι» είπε απο τον ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Να αναθεωρήσουν τη στάση τους ζήτησε απο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο Γιάννης Γκιόκας, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε οτι η τροπολογία ειναι εκπρόθεση και διαφορετική απο το αντικείμνο του νομοσχεδίου. «Δεν ειναι αιφνιδιασμός είναι πράξη ευθύνης» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπς της ΝΔ Θάνος Πλεύρης.
Να μην περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για να άρουμε τα εμπόδια για τους απόδημους ζήτησε η Νίκη Κεραμέως καλώντας τα κόμματα να αδράξουν την ευκαιρία προς όφελος του απόδημου ελληνισμού. «Είναι αυτονόητη η επέκταση της διευκόλυνσης» ειπε η υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να είανι πραξικόπημα η επιστολίκή ψήφος.
Η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας.
«Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές; » αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφορικά με τις σχετικές αντιδράσεις που σημειώθηκαν από την αντιπολίτευση.
Στο ερώτημα «γιατί έρχεται τώρα η συγκεκριμένη τροπολογία», η απάντηση είναι ότι «την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε μία πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για ‘Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Εφόσον λοιπόν διαφάνηκε η ιστορική αυτή συναίνεση, που τιμά το Κοινοβούλιο, η φυσική συνέχεια ήταν η αυτονόητη επέκταση της επιστολικής ψήφου για Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές. Και αυτός είναι και όλος ο πλούτος του κοινοβουλευτικού διαλόγου, να βελτιώνονται νομοσχέδια ως αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που οδηγεί σε συναινέσεις. Αλίμονο αν τα νομοσχέδια ψηφίζονται αυτολεξεί όπως κατατίθενται στην αρχή μιας διαδικασίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Όπως δηλώνουν από το υπουργείο Εσωτερικών, η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε στην αρχή μίας τριήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να συζητηθεί, σημειώνοντας ότι η Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει για όσο χρειαστεί.
«Η συζήτηση για τη διευκόλυνση του δικαιώματος άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους Έλληνες του εξωτερικού συζητείται στη Βουλή τα τελευταία 50 χρόνια. Ας μην αφήσουμε να περάσουν 50 ακόμα χρόνια. Η πατρίδα μας έχει μόνο να κερδίσει από την περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών της με τον απόδημο Ελληνισμό» καταλήγουν.
Εν τω μεταξύ απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη παροχή δικαιώματος επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που κατέθεσαν 4 κόμματα της αντιπολίτευσης, ΚΚΕ, ΝΙΚΗ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παρότι στην επιτροπή ειχαν δηλώσει οτι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο επι της αρχής ψήφισαν υπέρ της ένστασης, στον απόχο και της αιφνιδιαστικής κίνησης της Νίκης Κεραμέως να καταθέσει τροπολογία για την επέκταση της εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους και στις εθνικές εκλογες, κίνηση που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι ο Πρόεδρος της Βουλής σε παρέμβασή του, κάλεσε τα κόμματα να επιδείξουν το απαραίτητο πολιτικό θάρρος και να μην εκμεταλλευθούν μια αδυναμία, δηλαδή το γεγονός δηλαδή ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα. «Σήμερα καλούμαστε να μιλήσουμε με την ιστορία και τις δεκαετείς υποχρεώσεις μας απέναντι στους Έλληνες εξωτερικού», είπε, χαρακτηρίζοντας «σωστή» τη ρύθμιση που έβαλε φωτιά στη Βουλή.
Πηγή Aθήνα 9.84