Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Επικαιρότητα

Βουλή: Πότε και πως θα γίνει η ψηφοφορία για τα Τέμπη – Ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι στο στόχαστρο της προανακριτικής

από Άννα Μαχαίρα
Πριν 2 εβδομάδες
σε Επικαιρότητα
Βουλή: Πότε και πως θα γίνει η ψηφοφορία για τα Τέμπη – Ο Καραμανλής, ο Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι στο στόχαστρο της προανακριτικής
Share on FacebookShare on Twitter

Έτοιμη να ανοίξει το φάκελο των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων που με τις πράξεις ή παραλείψεις τους συνέβαλαν στο μοιραίο δυστύχημα στα Τέμπη, είναι η Βουλή.

Ήδη το κοινοβουλευτικό παζλ των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής έχει ολοκληρωθεί με τρόπο που ίσως λίγοι περίμεναν καθώς κατατέθηκαν 3 συνολικά προτάσεις που περιλαμβάνουν 14 πολιτικά πρόσωπα που στην πλειοψηφία τους ήταν πολιτικοί προϊστάμενοι του αρμόδιου υπουργείου Μεταφορών από το 2016 ως και το 2023.

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ο Κώστας Καραμανλής αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που στην πρόταση των συγγενών (υπογεγραμμένη από Πλεύση, τους βουλευτές του Στέφανου Κασσελάκη, Ελληνική Λύση και Νίκη) εγκαλείται για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει 8 πολιτικά πρόσωπα (4 από την κυβέρνηση της ΝΔ και άλλοι 4 από ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) που εγκαλούνται για το κακούργημα της διατάραξης των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς, ενώ η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει μόνο τον Κώστα Καραμανλή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

Στο πλαίσιο αυτό η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής αναμένεται να συνεδριάσει την Πέμπτη προκειμένου να αποσαφηνίσει τον χρόνο συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια των τριών προτάσεων.

Με βάση των προγραμματισμό η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς ακόμα να είναι σαφής η μέρα διεξαγωγής της.

Με μυστική ψηφοφορία

Ωστόσο, τα κόμματα ήδη προετοιμάζονται για την διαδικασία που αναμένεται να οδηγήσει σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και κόντρες που θα κορυφωθούν στο τέλος με την διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας με κάλπη όπου οι βουλευτές θα ψηφίζουν ανά πρόσωπο και πρόταση.

Για το πρόσωπο του κ. Καραμανλή για παράδειγμα, οι βουλευτές μπορούν να επιλέξουν όποια από τις 3 προτάσεις που έχουν κατατεθεί θεωρούν προσήκουσα καθώς μόνο αυτή που θα λάβει περισσότερους ή ίσους με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών ψήφους (151) θα περάσει στην επόμενη φάση που είναι η σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Με δεδομένη πάντως την πλειοψηφία των 155 που διαθέτει η ΝΔ στη Βουλή είναι κάτι περισσότερο από δεδομένο πως μόνο η δική της πρόταση συγκεντρώνει ουσιαστικές πιθανότητες υπερψήφισης.

Το δε υπαρκτό σενάριο που ήθελε στο εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ικανές να ταράξουν τα σχετικώς ήρεμα κοινοβουλευτικά νερά μάλλον απομακρύνεται καθώς για να συμβεί κάτι τέτοιο απαιτείται οργανωμένο αντάρτικο που ξεπερνά τους 5 βουλευτές (στην ψηφοφορία για τον κ. Καραμανλή θα ψηφίσουν συνολικά 299 καθώς ο ίδιος υποχρεωτικά θα απέχει).

Σε 14 κάλπες

Στη συσπείρωση της ΝΔ εξάλλου βοηθά και η πρόταση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των συγγενών η οποία περιλαμβάνει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας τόσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και για τα υπόλοιπα 10 πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνει.

Αναλυτικότερα τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία θα στηθούν κάλπες είναι:

• Κυριάκος Μητσοτάκης
• Κώστας Καραμανλής
• Γιώργος Γεραπετρίτης
• Θάνος Πλεύρης
• Γιώργος Καραγιάννης
• Γιάννης Κεφαλογιάννης
• Μιχάλης Παπαδόπουλος
• Χρήστος Σπίρτζης
• Γιάννης Τσακίρης
• Ζωή Ράπτη
• Νίκος Παπαθανάσης
• Μαρίνα Χρυσοβελώνη
• Νίκος Μαυραγάνης
• Θάνος Μωραΐτης

Τα αδικήματα για τα οποία θα κληθούν να τοποθετηθούν οι βουλευτές αφορούν σε:

• Η πρόταση της ΝΔ: Κώστας Καραμανλής- παράβαση καθήκοντος

• Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ: Καραμανλής, Καραγιάννης, Κεφαλογιάννης, Παπαδόπουλος, Σπίρτζης, Χρυσοβελώνη, Μαυραγάνης, Μωραΐτης- διατάραξη συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς,

• Η πρόταση των συγγενών: Κυριάκος Μητσοτάκης, Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Πλεύρης, Καραγιάννης, Κεφαλογιάννης, Παπαδόπουλος, Σπίρτζης, Τσακίρη, Ράπτη, Παπαθανάσης- εσχάτη προδοσία, ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, σωματική βλάβη από ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή, κακουργηματική έκθεση κατά συρροή, κακουργηματική πράξη των επικίνδυνων παρεμβάσεων στην συγκοινωνία σταθερής τροχιάς, κακουργηματική απιστία, παράβαση καθήκοντος, παρασιώπηση εγκλημάτων, υπόθαλψη, απάτη σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η απόρριψη

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί πως τα αδικήματα που θα απορριφθούν από την ψηφοφορία στη Βουλή ως «προδήλως αβάσιμα» δεν μπορούν να τεθούν σε νέα ψηφοφορία στο μέλλον με άλλη πρόταση ούτε να αναβαθμιστούν από το δικαστικό συμβούλιο μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης εκτός αν προκύψουν νέα πραγματικά περιστατικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: in.gr

Προηγ.

Δράμα: Χωρίς τις αισθήσεις του ο ορειβάτης που έπεσε στον γκρεμό

Επόμ.

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η Κροατία διέλυσε την Τσεχία – Θρίλερ στις Βρυξελλες

Επόμ.
Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η Κροατία διέλυσε την Τσεχία – Θρίλερ στις Βρυξελλες

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η Κροατία διέλυσε την Τσεχία – Θρίλερ στις Βρυξελλες

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • Δημοτικές Διαπλοκές
    10:00 - 12:00

Ροή ειδήσεων

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί, 21 τραυματίες από ρωσική επιδρομή στην περιφέρεια του Κιέβου

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί, 21 τραυματίες από ρωσική επιδρομή στην περιφέρεια του Κιέβου

23/06/2025
Ελεγκτικό Συνέδριο: Τραπεζάκια έξω χωρίς άδεια και υπερβάσεις του νόμου κατά 77%

Ελεγκτικό Συνέδριο: Τραπεζάκια έξω χωρίς άδεια και υπερβάσεις του νόμου κατά 77%

23/06/2025
Πεντέλη: Νεκρός ο ένας από τους 4 επιβαίνοντες του ΙΧ που έπεσε σε γκρεμό

Πεντέλη: Νεκρός ο ένας από τους 4 επιβαίνοντες του ΙΧ που έπεσε σε γκρεμό

23/06/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result