Με τις θετικές ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής,το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, το οποίο την ερχόμενη Τετάρτη εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Ναι»στην αρχή του νομοσχεδίου,είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς, της Νίκης και των Σπαρτιατών, ενώ επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση στην Ολομέλεια, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Και στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής,που ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση των άρθρων,συμπολίτευση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους
εφ´όλης της ύλης του νομοσχεδίου.
«Η ΝΔ που επί 30 χρόνια προσπαθεί να φέρει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια,πάντα μιλούσε για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ποτέ δεν είχε επικαλεστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όμως το κάνει τώρα για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα»,σχολίασε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός.
«Δεν πιστεύετε στη συναίνεση, την τορπιλίζετε και στο μόνο που πιστεύετε, είναι ο Θεός του συμφέροντος», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Στέφανος Παραστατίδης.
Εκ μέρους του ΚΚΕ, η Αφροδίτη Κτενά ανέφερε ότι « η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων από τη μια και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου από την άλλη,είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, του Πανεπιστημίου της αγοράς».
Η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη,ανέφερε ότι «οι μόνοι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο, είναι ο ΣΕΒ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων που είναι φορείς και θιασώτες της ιδιωτικοποίησης των πάντων».
«Ψάχνετε πελατεία για τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και αφήστε τα κροκοδείλια δάκρυα για τη φυγή των νέων στο εξωτερικό», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Νίκης Δημήτρης Νατσιός.
Θέμα αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, έθεσε ο Κώστας Μπούμπας, ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, λέγοντας ότι «η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων».
Ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας, είπε ότι δεν ψηφίζει οτιδήποτε συντελεί στην υποβάθμιση και την ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων, ενώ ψηφίζει κάθε άρθρο, που ενισχύει την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, την έρευνα, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό τους προσωπικό.
«Για ιστορική αντιμεταρρύθμιση », μίλησε η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά, χαρακτηρίζοντας μύθο τα περί μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε για υποκρισία, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όταν είχε τους υπουργικούς θώκους, όχι μόνο δεν κατάργησε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά που κακώς επιβλήθηκαν, αλλά τα αύξησε κιόλας».
Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ο κ. Πιερρακάκης, τόνισε ότι αυτό θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες και την κοινωνική κινητικότητα. « Βάζω φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου, σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει καλύτερη η χώρα», κατέληξε ο υπουργός.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984