Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας να καλούν την κυβέρνηση να το αποσύρει, μιλώντας «για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και πολιτειακή εκτροπή», ξεκίνησε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Με την έναρξη της συνεδρίασης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ξεκάθαρα αντισυνταγματικό, καθώς – όπως είπε- παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος που ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από ΝΠΔΔ υπό την εποπτεία του κράτους». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν η Αφροδίτη Κτενά από το ΚΚΕ, η Μερόπη Τζούφη από την Νέα Αριστερά και ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο οικοδομείται εδώ και επτά μήνες και η συγγραφή του δεν έχει ολοκληρωθεί. «Κάθε καλή πρόταση ή ιδέα, είμαστε απολύτως ανοιχτοί να την ενσωματώσουμε», τόνισε ο υπουργός.
Αφού διευκρίνησε ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου τα 176 αφορούν το ελληνικό σύστημα δημόσιας εκπαίδευσης, ανέφερε ότι η χρηματοδότηση για τα Δημόσια Πανεπιστήμια είναι η μεγαλύτερη, που έχει δοθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ειδικά για τα 29 άρθρα που προβλέπουν την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στη χώρα μας, ο κ. Πιερρακάκης, επισήμανε ότι όποιος λέει ότι δεν έχουμε ιδιωτική πρακτική εκπαίδευση στη χώρα μας, λέει ψέματα και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης «για φεστιβάλ υποκρισίας και εμμονή σε έναν ιδεοληπτικό οριτζιναλισμό».
Όπως είπε ο υπουργός, σήμερα και από ένα αρρύθμιστο κολλέγιο παίρνεις μόρια για το ΑΣΕΠ, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι με το νέο αυστηρό πλαίσιο που θεσπίζεται, στο τέλος της ημέρας θα έχει ρυθμιστεί αυτό το Ελντοράντο.
Διακόπτοντας τον υπουργό, ο Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στείλει πελάτες στους χρηματοδότες της».
Το νομοσχέδιο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους το βράδυ της Παρασκευής 8 Μαρτίου, μόνο με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης, ανέφερε ότι αυτό που κάνει η κυβέρνηση «είναι διάρρηξη του Συντάγματος», προτείνοντας η αλλαγή που προτείνεται, να γίνει όχι με πειραματισμούς αλλά μέσω της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης, που μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο χρόνια.
ΠΗΓΗ: Αθήνα984