Την Τετάρτη 19 Μαρτίου, επαγγελματίες, επιστήμονες, δημιουργοί, καλλιτέχνες από τους χώρους της μουσικής βιομηχανίας, της διαφήμισης και των οπτικοακουστικών μέσων, συναντήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με κρίσιμα θέματα της σύγχρονης ψηφιακής και πολιτιστικής πραγματικότητας, ενώ ανέλυσαν τις τελευταίες εξελίξεις στα εν λόγω πεδία.Tο MAD Forum μέσα από πάνελ, ομιλίες και αποκλειστικές παρουσιάσεις, κατάφερε να προτάξει καινοτόμες ιδέες και στρατηγικές, φέρνοντας στο προσκήνιο το μέλλον της δημιουργικότητας και της τεχνολογίας.
Οι θεματικές συζητήσεις που παρακολουθήσαμε
Cancel culture
Digital trends
Νεανική παραβατικότητα
Η σημασία των μεγάλων μουσικών πολιτιστικών γεγονότων στην οικονομία της ψυχαγωγίας
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του περιφεριάρχη Αττικής, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνεργασίες για την προβολή της Αττικής καθώς και τις στρατηγικές που θα αναδείξουν την περιοχή για μεγάλες διοργανώσεις. Τόνισε δε οτι :”Στόχος μας κανένας νέος άνθρωπος στο περιθώριο“, καθώς με το πρόγραμμα ΒιωμAttica για παιδιά από δομές προστασίας, θα δοθούν ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση και εκπαιδευτική ανάπτυξη.
Στην θεματική Mega Music Events: Πολιτισμός, ψυχαγωγία και οικονομική ανάπτυξη, οι : Λεωνίδας Χριστόπουλος, Ανδρέας Πανάγος, Βαγγέλης Μήτσης, Γιάννης Μιράμπιτας και Δημήτρης Κανελλόπουλος ανέλυσαν τον ρόλο των mega music events και των συναυλιών στην οικονομία, εξετάζοντας την ανάπτυξη της αγοράς, τις επενδύσεις, την τουριστική και πολιτιστική επίδραση, καθώς και τις προκλήσεις του κλάδου. Παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη δυναμική της μουσικής βιομηχανίας και τις στρατηγικές που διαμορφώνουν το μέλλον των live events.
Στόχος του ΕΚΚΟΜΕΔ , τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος κος Λεωνίδας Χριστόπουλος, “είναι η μετατροπή των εγχώριων φεστιβάλ σε διεθνή“. Η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας και ως εκ τούτου στην άυξηση εσόδων του κράτους από τον φεστιβαλικό τουρισμό. Ο φεστιβαλικός τουρισμός, είναι ένα μείζον θέμα, σύμφωνα με τους ομιλητές, οι οποίοι υποστήριξαν πως το Βέλγιο, για παράδειγμα έχει τεράστια έσοδα από τον συγκεκριμένο κλάδο ενώ η Ελλάδα, στερούμενη δομών που μπορούν να υπστηρίξουν μεγάλα μουσικά event, έχει μείνει πίσω. Χαρακτηριστικο παράδειγμα αποτελεί η Πλατεία Νερού και όσα έχουν προηγηθεί με τον δήμαρχο Καλλιθέας, με αποτέλεσμα τα μεγάλα φεστιβάλ να αρχίσουν να μεταφέρονται πλέον στο ΟΑΚΑ, ως μοναδικό χώρο καταλληλότητας για τα μουσικά event μεγάλου βεληνεκούς.
Παραβατικότητα και Νέα Μέσα
Με ομιλητές τους : Γιάννη Πανούση (Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας στο ΕΚΠΑ), Γιώργο Νικολαϊδη (Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού), Θεώνη Κουφονικολάκου (Συνήγορος του Παιδιού), Κώστα Κοσκινά (Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου), Κωνσταντίνο Κυρανάκη (Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, παρακολουθήσαμε μια εξόχως ενδιαφέρουσα και σημαντική συζήτηση με αναλυτικούς πίνακες στατιστικών δεδομένων και αποτελέσματα ερευνών αλλά κυρίως με την τις γνώσεις και την επιστημονική ιδιαότητα, ανθρώπων με πολυετή εμπειρία σε τέτοιου είδους θέματα.
Σκοπός ήταν η εξερεύνηση της νεανικής παραβατικότητας στην Ελλάδα, αναλύοντας τις αιτίες της αυξησης της, τις συχνότερες μορφές της και τον ρόλο των ψηφιακών μέσων. Αναλύθηκε η αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης, το νομικό πλαίσιο και η σχέση ανηλίκων-ενηλίκων, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και της κοινωνικής παρέμβασης.Ο ομότιμος καθηγητής εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ κος Πανούσης, Ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ, κ. Γιάννης Πανούσης επισήμανε: «Η εγκληματικότητα των ανηλίκων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 5-6%, ενώ στην Ευρώπη κυμαίνεται στο 25%. Παρόλα αυτά, οι τηλεοπτικές περιγραφές παρουσιάζουν τη νέα γενιά ως πιο παραβατική, σε μεγαλύτερα ποσοστά. Τα τηλεοπτικά μέσα και τα video games δεν μπορούν να επηρεάσουν άμεσα, όμως ένα στα πέντε παιδιά μπορεί να μιμηθεί παραβατικές συμπεριφορές».
Η Gen Z και ο πολιτισμός της ακύρωσης
Το φαινόμενο του πολιτισμού της ακύρωσης – Cancel Culture – αναλύθηκε με παρουσισατή τον Άρη Δημοκίδη. Έυστοχος και άκρως ενδιαφέρον ο σχολιασμός από τη Μαίρη Συνατσάκη και τον Φώτη Σεργουλόπουλο, που φέρνουν τη δική τους οπτική μέσα από προσωπικές εμπειρίες. Και οι δύο μίλησαν για βιώματα και πως έχουν αντιμετωπίσει αντίστοιχα περιστατικά, υβριστικά σχόλια στα social καθώς και στον τρόπο που διαχερίζονται την δημόσια εικόνα τους. Αναφέρθηκαν επίσης σε παραδείγματα τόσο από την Ελλάδα, όαο και από το εξωτερικό.
Influencer Marketing, Χτίζοντας Σχέσεις Εμπιστοσύνης
Σε ένα πάνελ αποκλειστικά με γυναίκες, συγκεκριμένα :Λίζα Τσαλίκη (Καθηγήτρια στην Κοινωνία της Πληροφοριας, Πολιτική και Δημοφιλή Κουλτούρα, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ ΕΚΠΑ) Αγγελική Δούκα (Ιδρύτρια και CEO της Ginger Communications) Στέλλα Ζαπάντη (Group Director – Brand PR & Influence, MSL / Publicis Groupe), Δέσποινα Καρμίρη (Senior Brand Manager Juices – Coca Cola HBC) η συζήτηση κατευθύνθηκε στην στρατηγική επιλογής brand ambassadors, τον ρόλο της κοινωνικής ευθύνης, την αποδοτικότητα του influencer marketing και τη διαχείριση κρίσεων. Σημαντική ήταν και η ανάπτυξη της συζήτησης γύρω από την επίδραση των social media στις εταιρικές συνεργασίες, τη σημασία της εμπιστοσύνης brand-ambassadorαλά και τις προκλήσεις από αμφιλεγόμενες συνεργασίες στην επιχειρηματική στρατηγική.
Μουσική και Ψηφιακές Τάσεις
Στην τελευταία αυτή ενότητα με κύριο αντικείμενο τη σύγχρονη ελληνική μουσική βιομηχανία, τις πωλήσεις, τα έσοδα από streaming και τις τάσεις κατανάλωσης, ακούσαμε πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις. Έγινε ανάλυση του ρόλου του TikTok και άλλων ψηφιακών πλατφορμών στη διαμόρφωση της επιτυχίας καλλιτεχνών, ενώ εκπρόσωποι του κλάδου: Μαρίνα Σπανού & Δημήτρης Κανελλόπουλος (Video Interview), Νίκος Στεφανάκης (Chief Operations Officer στην IFPI Greece και τον Grammo) Νίκος Αντωνίου (Music Marketing & Partnerships Director), Eleonora Bianchi (Digital Services & Consumption Director, Universal Music Italia) και συντονιστή τον Ανδρέα Αλυσανδράτο (Μουσικός Δημοσιογράφος, Διευθυντής Επικοινωνίας Village Cinemas) συζήτησαν διεξοδικά τις προσαρμογές της αγοράς στη νέα εποχή.
Μια υπέροχη πρωτοβουλία του Mad που αποδυκνύει ενεργά τον ρόλο και τη σημαντικότητα που παίζει ως μέσο ενημέρωσης στον ψυχαγωγικό τομέα, καθώς αφουγκράζεται καίρια ζητήματα του χώρου του πολιτισμού και της νεολαίας, έχοντας παράλληλα τον ρόλο και του δέκτη και του πομπού. Ευελπιστούμε να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς την τόσο δημιουργική και ουσιαστική προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Mad Tv.