Ξεκινά σήμερα στο Σικάγο το συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου η Κάμαλα Χάρις αναμένεται να πάρει και το τυπικό «ναι» ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ. Ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε επαγρύπνηση, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαμαρτυρίες σε σημαντικές ομιλίες, καθώς μουσουλμάνοι σύνεδροι και σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους και πολλοί αμερικανοί εβραίοι, που κινητοποιούνται υπέρ των Παλαιστίνιων δεν κρύβουν την οργή τους για την ακλόνητη υποστήριξη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ και πιέζουν να υιοθετηθεί θέση υπέρ της κήρυξης εμπάργκο όπλων.
Ομάδα που αυτοαποκαλείται «Σύνεδροι κατά της Γενοκτονίας» λέει πως θα ασκήσει το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων στο τετραήμερο συνέδριο, που ξεκινά σήμερα και θα ονομάσει και τυπικά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις υποψήφια της παράταξης στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, στις οποίες θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οργανωτικά στελέχη της ομάδας απέφυγαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες, σημείωσαν πάντως πως ενθαρρύνουν όσους τάσσονται υπέρ της να φορέσουν παλαιστινιακές μαντίλες και να φέρουν παλαιστινιακές σημαίες, ενώ υποσχέθηκαν πως θα επιδιώξουν αλλαγές στο πρόγραμμα του κόμματος και κάλεσαν συνέδρους να εκφραστούν από το βήμα για την παλαιστινιακή υπόθεση.
Χθες βράδυ, πλήθος περίπου 1.000 διαδηλωτών έκανε πορεία στο κέντρο του Σικάγου φωνάζοντας συνθήματα όπως «σταματήστε το συνέδριο των Δημοκρατικών».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να μιλήσει σήμερα για να παραδώσει τη σκυτάλη στην αντιπρόεδρό του.
Η κυρία Χάρις αναμένεται να απευθύνει τη βασική ομιλία της την Πέμπτη.
Σύνεδροι που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους τονίζουν πως δικαιούνται λόγο στη συγγραφή της πλατφόρμας του κόμματος. Για παράδειγμα, θέλουν να συμπεριληφθεί φρασεολογία για την τήρηση της αμερικανικής νομοθεσίας, που απαγορεύει, τουλάχιστον στη θεωρία, παραδόσεις στρατιωτικών εξοπλισμών σε στρατούς που διαπράττουν κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Θα φροντίσουμε οι φωνές μας να ακουστούν», δήλωσε ο Λιάνο Σαρόν, εβραίος επιχειρηματίας και σύνεδρος, που προσυπέγραψε εναλλακτικό πρόγραμμα μαζί με άλλους 34 συνέδρους. «Η ελευθερία της έκφρασης συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το να μπορείς να σηκωθείς όρθιος και να εκφραστείς ακόμα κι αν η εξουσία στον χώρο σου πει να το βουλώσεις».
«Θέλουν το συνέδριο να εξελιχθεί ομαλά. Δεν θέλουν κανενός είδους διακοπή ή έκφραση διαμαρτυρίας ή τίποτα τέτοιο», πρόσθεσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργάνωσε η μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα στο Σικάγο. «Λυπάμαι», συνέχισε, αλλά κάθε κομματικό συνέδριο «είναι όχημα πολιτικής δέσμευσης, ναι; Αν δεν είναι αυτό, τότε είναι απλά διαγωνισμός ομορφιάς».
Η εκστρατεία της κυρίας Χάρις απέφυγε να σχολιάσει.
Το σχέδιο της πλατφόρμας του κόμματος που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου καλεί να κηρυχθεί «άμεση και διαρκής κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας και να γυρίσουν στα σπίτια τους οι εναπομείναντες όμηροι που απήχθησαν κατά την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, όταν σύμφωνα με επίσημα ισραηλινά δεδομένα σκοτώθηκαν σχεδόν 1.200 άνθρωποι. Το κείμενο δεν κάνει καμιά αναφορά στους τουλάχιστον 40.000 νεκρούς στον παλαιστινιακό θύλακο στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων που ακολούθησαν. Ούτε αναφέρεται σε οποιοδήποτε σχέδιο να μειωθούν οι πωλήσεις και οι δωρεές όπλων και πυρομαχικών των ΗΠΑ στο Ισραήλ.
Την περασμένη Τρίτη, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε την πώληση εξοπλισμών αξίας 20 δισεκ. δολαρίων στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων.
Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, που οδεύει στον ενδέκατο μήνα του, εξόργισε Δημοκρατικούς που είναι μουσουλμάνοι ή αραβικής καταγωγής, και έχουν κρίσιμες ψήφους σε πολιτείες στρατηγικής σημασίας, όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια.
Αν και οι ακτιβιστές είναι μικρή μερίδα των συνέδρων, διαμαρτυρίες εντός της αίθουσας και διαδηλώσεις εκτός ενδέχεται να πλήξουν την προσπάθεια του κομματικού μηχανισμού να προβληθεί εικόνα ενότητας της παράταξης γύρω από την υποψηφιότητα της κυρίας Χάρις, μετά την απόφαση του απερχόμενου προέδρου Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του την 21η Ιουλίου, πιεζόμενος ολοένα πιο έντονα από μορφές των Δημοκρατικών.
Αν και ακτιβιστές αναγνωρίζουν πως η Κάμαλα Χάρις μοιάζει να δείχνει περισσότερη συμπάθεια στους Παλαιστίνιους απ’ ό,τι ο κ. Μπάιντεν, σύμβουλός της για θέματα εθνικής ασφαλείας ξεκαθάρισε αυτόν τον μήνα ότι η αντιπρόεδρος δεν τάσσεται υπέρ της επιβολής εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.
Περίπου 40.000 διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν έξω από τον χώρο του συνεδρίου για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν. Οι οργανωτές εκτιμούν πως μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τους 100.000.
Η Νάντια Άχμαντ, καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο Μπάρι της Φλόριντας και σύνεδρος, σημείωσε πως οι μουσουλμάνοι σύνεδροι είναι περίπου 60, πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου (5.000), αλλά τις ανησυχίες τους συμμερίζονται πολλοί άλλοι, ιδίως νέοι, που απομακρύνθηκαν από το κόμμα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν, όπως τόνισε.
Έκκληση για κατάπαυση του πυρός από την Κάμαλα Χάρις
Η Κάμαλα Χάρις επανέλαβε χθες την έκκληση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, την παραμονή του συνεδρίου των Δημοκρατικών στο οποίο αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.
Οι προσπάθειες των μεσολαβητών -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- να κλειστεί συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς δεν καρποφορούν ως τώρα. Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στη Ντόχα αναβλήθηκαν για αυτή την εβδομάδα την Παρασκευή. Αναμένεται να γίνουν νέες συνομιλίες στο Κάιρο εντός της εβδομάδας.
Σύμφωνα με την κυρία Χάρις, οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Δεν εγκαταλείπουμε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε κατάπαυση του πυρός και πρέπει να εγγυηθούμε πως θα επιστρέψουν οι όμηροι» που κρατούνται στον παλαιστινιακό θύλακο από την 7η Οκτωβρίου, πρόσθεσε.
Αργότερα σήμερα, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτσογκ.
Ο κ. Μπλίνκεν, που κάνει την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από το ξέσπασμα του πολέμου, θα «συνεχίσει τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες» της Ουάσιγκτον, διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βεντάντ Πατέλ πριν από την αναχώρηση του υπουργού.
Ο κ. Νετανιάχου και η Χαμάς αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για την αποτυχία των προσπαθειών να κλειστεί συμφωνία ως αυτό το στάδιο.
Νωρίτερα χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε μολαταύτα ότι η επίτευξη συμφωνίας παραμένει ακόμη «εφικτή».