Διάταξη νόμου καταθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του με την οποία προσλαμβάνονται σε θέσεις τακτικού προσωπικού στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» των δήμων της χώρας οι 2.909 επιτυχόντες της Προκήρυξης 4Κ/2020.
Παράλληλα για τους 163 εργαζόμενους μη επιτυχόντες του διαγωνισμού οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν μέχρι σήμερα εκτός της διαδικασίας μονιμοποίησης, σύμφωνα με την υπ. 1548/2022 απόφαση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, στην ίδια διάταξη θα υπάρξει πρόνοια τακτοποίησή τους, σε συμμόρφωση με την παραπάνω απόφαση.
Μετά την απόφαση του ΣτΕ οι εν λόγω εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν νομικό “κόλλημα” διορισμού, η προκήρυξη 4Κ/ 2022 του ΑΣΕΠ ακυρώθηκε, κατά ένα μέρος της, εγείροντας προθέσεις και σενάρια περί «αναμόρφωσης των πινάκων» και βεβαίως, καθυστέρησης ολοκλήρωσης των διαδικασιών πλήρωσης των προκηρυχθεισών θέσεων.
Την πρόθεση κατάθεσης της ρύθμισης ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και τη χθεσινή συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ. Ωστόσο μέχρι να φτάσουμε στην προτεινόμενη λύση και την κατάθεση της ρύθμισης είχε προηγηθεί η μεγάλη κινητοποίηση του Σωματείου των εργαζομένων στο “Βοήθεια στο Σπίτι”, οι οποίοι είχαν καταθέσει και σχετική πρόταση.
Ειδικότερα για τους 163 εργαζόμενους η διάταξη προβλέπει την πρόσληψή τους σε προσωποπαγείς θέσεις τακτικού προσωπικού του οικείου δήμου και την ίδια ειδικότητα, αντίστοιχη θέση για την οποία υπέβαλαν αίτηση με ταυτόχρονη δέσμευση κενής οργανικής θέσης της ίδια εκπαιδευτικής κατηγορίας.
Οι παραπάνω εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο ΑΣΕΠ εντός 30 ημερών από την δημοσίευση της διάταξης, εφόσον συντρέχουν οι εξής δύο προϋποθέσεις:
Πρώτον, εφόσον υπέβαλαν αίτηση θεραπείας κατά των οριστικών πινάκων διοριστέων, ή αίτηση προς το ΑΣΕΠ ύστερα από τη δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ.
Δεύτερον, εφόσον η συνολική τελική βαθμολογία υπερβαίνει τη βαθμολογία του τελευταίου διοριστέου στην αντίστοιχη θέση προτίμησής του, μη υπολογιζόμενου του κριτηρίου της ειδικής εμπειρίας και με την επιφύλαξη του κριτηρίου της εντοπιότητας.
Η πρόσληψή τους γίνεται με απόφαση του αρμόδιου για διορισμούς οργάνου του οικείου δήμου.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ τονίζει πως “θέση της Ομοσπονδίας παραμένει η απορρόφηση και μονιμοποίηση του συνόλου των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» που αποδεδειγμένα εργάζονται για πολλά έτη. Το δικαίωμα στην εργασία μετά από 15 και 18 έτη εργασίας είναι πλέον κεκτημένο και το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να βρει την βέλτιστη λύση και για την δική τους κατοχύρωση. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. χωρίς πομπώδεις ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες διεκδίκησε την οριστική λύση του προβλήματος που η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) δημιούργησε, σε συνδικαλιστικό αλλά και νομικό επίπεδο. Και κάθε καλόπιστη προσπάθεια στην κατεύθυνση αυτή, που βοήθησε στην δικαίωση των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι» συνέβαλε στον συνολικό αγώνα της Ομοσπονδίας για την μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αναμένουμε και προσδοκούμε οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξη και οι περίπου 3.000 εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» οριστικά να μονιμοποιηθούν!!! Προς ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτουμε την διάταξη Νόμου που προτίθεται να καταθέσει προς ψήφιση το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών”.