Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

ΥΠΠΟ: 8 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 1 μήνα
σε Πολιτισμός
ΥΠΠΟ: 8 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής
Share on FacebookShare on Twitter

Το Υπουργείο Πολιτισμού προχωρεί στον εκσυγχρονισμό και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, με προϋπολογισμό 8.000.000 ευρώ από πόρους του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο σχεδιάστηκε από τον Άρη Κωνσταντινίδη και λειτουργεί ήδη από το 1976, αποτελείται από δυο ισόγειους κτηριακούς όγκους με διάταξη σε σχήμα Γ, οι οποίοι βρίσκονται σε μεταξύ τους επαφή, και των οποίων η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.714 τ.μ. Στην επανέκθεση παρουσιάζονται όψεις του πολιτισμού των ανθρώπων που έζησαν στην περιοχή της Αιγαιακής Θράκης -με έμφαση στη Ροδόπη- από την Προϊστορική εποχή μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους, χωρίς να λείπουν αναφορές σε μεταγενέστερες χρονικά περιόδους.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε: «Με τον εκσυγχρονισμό και την επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, στόχος μας είναι να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τον διαχρονικό ρόλο της Θράκης, ως σταυροδρόμι πολιτισμών. Η κτηριακή αποκατάσταση του Μουσείου γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις αρχιτεκτονικές αξίες και αρχές του Άρη Κωνσταντινίδη, αλλά και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις αρχές της σύγχρονης μουσειολογικής και μουσειογραφικής προσέγγισης. Στο πλήρως εκσυγχρονισμένο μουσείο, η αναβάθμιση των εκθεσιακών και βοηθητικών χώρων γίνεται με έμφαση στη βέλτιστη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προκειμένου να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του Ελληνικού Συστήματος Πιστοποίησης των Δημοσίων Μουσείων, την μεταρρύθμιση-πρότυπο, που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Πολιτισμού. Η νέα έκθεση αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της Ροδόπης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, δίνοντας έμφαση στη βιωματική εμπειρία του επισκέπτη και προτεραιότητα στην απρόσκοπτη πρόσβαση -φυσική και εικονική- σε όλες ανεξαρτήτως τις κατηγορίες επισκεπτών. Συγχρόνως, λαμβάνει υπόψη τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Θράκης ως διαχρονικού σημείου επαφής διαφορετικών πληθυσμών, ενώ επιχειρεί να ανασύρει, από την μουσειακή αφάνεια, αθέατες κατηγορίες ανθρώπων, όπως γυναίκες, παιδιά, δούλους, με έμφαση στους αρχαίους Θράκες, μια ιδιαίτερη φυλετική και εθνοτική ομάδα, για την οποία απουσιάζουν αναφορές σε άλλα μουσεία του ελλαδικού χώρου. Με τις δρομολογούμενες επεμβάσεις θα καταστήσουμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής καθολικά προσβάσιμο, σημείο αναφοράς για την τοπική κοινωνία και την ευρύτερη περιοχή. Ευχαριστώ θερμά τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλο Τοψίδη για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία, την αμεσότητα και τη σύμπνοια στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής».

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το μικρό άλσος που φιλοξενεί το παλαιό ηρώο της πόλης. Το κτήριο που στεγάζει το Μουσείο έχει σχεδιαστεί βάσει της μελέτης του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, η οποία απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων και Αναστηλώσεως. Το Μουσείο είναι πλήρως ενταγμένο στον περιβάλλοντα χώρο του, ενώ βρίσκεται σε αρμονικό αρχιτεκτονικό διάλογο με ένα άλλο
δείγμα νεωτερικής αρχιτεκτονικής, το παράρτημα του 1ου Γυμνάσιου, έργο του Πάτροκλου Καραντινού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελείται από δυο ισόγειους κτηριακούς όγκους με διάταξη σε σχήμα Γ, οι οποίοι βρίσκονται σε μεταξύ τους επαφή, και των οποίων η συνολική επιφάνεια ανέρχεται στα 1.714 τ.μ. Εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, το Μουσείο διαθέτει χώρους διοίκησης, βιβλιοθήκη, εργαστήρια συντήρησης και αποθήκες αρχαιοτήτων. Οι κοινόχρηστοι χώροι περιλαμβάνουν χώρο υποδοχής επισκεπτών, γραφείο υποδοχής / πωλητήριο και χώρους υγιεινής προσωπικού και επισκεπτών.

Η έκθεση περιλαμβάνει 1851 αντικείμενα, μαρμάρινα -αρχιτεκτονικά γλυπτά, επιτύμβιες στήλες, επιγραφές-, μεταλλικά -οπλισμός, κοσμήματα, εργαλεία, μικροτεχνία-, πήλινα -αγγεία, σκεύη, ειδώλια-, οστέινα και γυάλινα αντικείμενα, καθώς και νομίσματα. Τα εκθέματα προέρχονται από το υφιστάμενο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο θα εμπλουτιστεί με πρόσφατα ευρήματα από ανασκαφές που διενεργούνται στη Θράκη, κυρίως τη Ροδόπης, αλλά και από δωρεές και δανεισμούς. Τα εκθέματα χρονολογούνται από την Προϊστορική εποχή έως τους Βυζαντινούς χρόνους. Στη νέα έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα και μεταγενέστερων περιόδων, χρονολογούμενα από τους Οθωμανικούς χρόνους έως τον 20ο αιώνα π.Χ. Η πορεία της έκθεσης σχεδιάστηκε για να είναι κοινή και προσβάσιμη σε όλους.

Προηγ.

Ξεκίνησαν εργασίες και στο 5ο Δημοτικό Σχολείου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής

Επόμ.

Επαφές στην Κρήτη ξεκίνησε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, με επίκεντρο σημαντικά έργα για το νησί

Επόμ.
Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών «Η Ναζιανζός»

Επαφές στην Κρήτη ξεκίνησε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, με επίκεντρο σημαντικά έργα για το νησί

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

  • 94fm Eclectic Music
    00:00 - 08:00

Ροή ειδήσεων

Η χώρα «βυθίζεται» στην ξηρασία – Έντονο πρόβλημα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Λέσβο

Η χώρα «βυθίζεται» στην ξηρασία – Έντονο πρόβλημα σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα και Λέσβο

06/08/2025
Νεκρό κορίτσι στο Παλαιό Φάληρο: Προφυλακίστηκε η 32χρονη μετά την απολογία της

Νεκρό κορίτσι στο Παλαιό Φάληρο: Προφυλακίστηκε η 32χρονη μετά την απολογία της

06/08/2025
Συνάντηση Γεραπετρίτη – ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Διαβεβαιώσεις για τη Μονή Σινά

Συνάντηση Γεραπετρίτη – ΥΠΕΞ Αιγύπτου: Διαβεβαιώσεις για τη Μονή Σινά

06/08/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result