Την ώρα που τα τεχνικά και οικονομικά προβλήματα για τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα POS πέφτουν βροχή, το υπουργείο Οικονομικών αφήνει ανοιχτό τώρα το σενάριο για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας και συστήνει σε τράπεζες και παρόχους να μειώσουν τα κόστη των προμηθειών.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ με κοινή επιστολή τους περιγράφουν ένα χάος το οποίο δεν οφείλεται στις επιχειρήσεις αλλά κυρίως στις αδυναμίες των παρόχων και ζητούν εξάμηνη παράταση.
«Με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις καταγράφεται μεγάλη καθυστέρηση στην αναβάθμιση των POS από τους παρόχους, δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσής τους από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών και γενικότερα αδυναμία εξυπηρέτησης, λόγω τεχνικών προβλημάτων, χιλιάδων επιχειρήσεων που πρέπει να διασυνδεθούν όλες εντός των επόμενων ελάχιστων ημερών. Πώς είναι δυνατόν να τηρηθούν οι ασφυκτικές προθεσμίες όταν οι πάροχοι δεν είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στα αιτήματα;», αναφέρουν στην επιστολή που κοινοποίησαν.
Υπό την πίεση των έντονων διαμαρτυριών, στις οποίες προστίθενται και αυτές των λογιστών, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε χθες από τις τράπεζες και τους παρόχους POS να προχωρήσουν σε μείωση της επιβάρυνσης στις συναλλαγές.
Στη συνάντηση εργασίας που είχε χθες, παρουσία και του αρμόδιου υφυπουργού Χάρη Θεοχάρη, ο Κ. Χατζηδάκης ζήτησε να εξεταστεί από τις τράπεζες και τους παρόχους η μείωση των προμηθειών κατά τη χρήση των POS για συναλλαγές μικρής αξίας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου, ζητήθηκε από παρόχους POS -ιδρύματα πληρωμών ή τράπεζες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εκκαθαριστές συναλλαγών- να διερευνήσουν, αμέσως, τα περιθώρια μείωσης των προμηθειών για τις συναλλαγές μικρής αξίας αλλά και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Επίσης, αναγνωρίζοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται για την υποχρεωτική επέκταση POS σε 35 κλάδους λιανικής, ζητήθηκε από όλους τους παρόχους να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα στην έγκαιρη προμήθεια POS και τη διοχέτευσή τους στους πελάτες τους και να επιταχύνουν τόσο τις αναβαθμίσεις όσο και τις διασυνδέσεις των συστημάτων τους με τις ταμειακές μηχανές.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τόσο οι τράπεζες όσο και οι εκπρόσωποι των παρόχων συμφώνησαν να εξετάσουν τα παραπάνω και να επανέλθουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
«Ανοίγουμε εντός των επόμενων ημερών τον 4ο κύκλο επιδότησης μέρους του κόστους αγοράς και αναβάθμισης POS και εξασφαλίζουμε χρηματοδότηση και για έναν 5ο κύκλο. Ζητάμε και από τους υπολοίπους που εμπλέκονται σε αυτό το έργο να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα που έχουν προκειμένου η διασύνδεση των POS να ολοκληρωθεί αλλά και οι ψηφιακές συναλλαγές να ενισχυθούν προς όφελος όλων», δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης για κάλυψη μέρους του κόστους αγοράς και διασύνδεσης POS πρόκειται να συμπεριληφθεί και η κάλυψη επιπλέον ψηφιακών λύσεων, όπως π.χ. λογισμικά ηλεκτρονικής τιμολόγησης που δίνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης έκδοσης απόδειξης και τιμολογίου. Θα καλύπτονται επίσης λογισμικά με δυνατότητα διασύνδεσης και αυτόματης αποστολής δεδομένων στα συνεργαζόμενα με τις επιχειρήσεις λογιστικά γραφεία, εξασφαλίζοντας την αυτοματοποιημένη μεταξύ τους επικοινωνία.
Πάντως, εκτός από την παράταση της διαδικασίας για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές για τουλάχιστον έξι μήνες, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ομαλή συμμόρφωση των επιχειρήσεων, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ζητούν επίσης από το υπουργείο Οικονομικών να εξετάσει το ζήτημα του E-send και το κλείδωμα του ΦΠΑ.
Για το E-send εκτιμούν ότι το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο κυρώσεων θα πρέπει τώρα να αλλάξει με τις απαραίτητες τεχνικές αλλαγές, ώστε να ενημερώνονται αμέσως οι επιχειρήσεις εάν οι αποδείξεις τους δεν διαβιβάζονται, προκειμένου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να καλούνται να διορθώσουν το τεχνικό πρόβλημα και να καταθέτουν τα μη διαβιβασθέντα παραστατικά.
Για τις περιπτώσεις αυτές και εφόσον συμμορφώνονται με τα προαναφερόμενα, ζητούν να μην επιβάλλεται πρόστιμο ή άλλη κύρωση. Επίσης, σημειώνουν ότι πρέπει να καθοριστούν σαφείς και απλές εναλλακτικές διαδικασίες συμμόρφωσης των επιχειρήσεων για περιπτώσεις όπως απώλεια σύνδεσης στο διαδίκτυο ή ενδεχόμενη βλάβη ή δυσλειτουργία των ΦΗΜ.
«Για τις περιπτώσεις αυτές να μην επιβάλλεται πρόστιμο, ενώ δεν θα πρέπει να επιβάλλεται κανένα πρόστιμο στις επιχειρήσεις που δεν διαβίβασαν παραστατικά και μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν αποκρύψει έσοδα», αναφέρουν στην επιστολή τους.
Ακόμη, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ επισημαίνουν ότι έχουν γεννηθεί ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή από 1/1/2024 του κλειδωμένου ΦΠΑ, δηλαδή της υποχρεωτική προσυμπλήρωσης εσόδων-εξόδων κατά την υποβολή δηλώσεων.
ΦΠΑ με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στο myDATA. Η πλατφόρμα παρουσιάζει σημαντικά τεχνικά προβλήματα. Ως εκ τούτου ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης και να εφαρμοστεί πιλοτικά μέχρι να επιλυθούν όλα τα τεχνικά προβλήματα της πλατφόρμας.
πηγή: efsyn.gr