Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
  • Ο Σταθμός
  • Δήμος Ηρακλείου
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result
Επικοινωνία 94FM
Home Πολιτισμός

Η Ελευσίνα παρέδωσε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης

από Ελίζα Λιμοντζόγλου
Πριν 2 έτη
σε Πολιτισμός
Η Ελευσίνα παρέδωσε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης
Share on FacebookShare on Twitter

Στις 11 Ιανουαρίου 2024 οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2023 παρέδωσαν επίσημα τους τίτλους τους στις πόλεις και στις περιφέρειες που θα ακολουθήσουν το 2024.

Η Ελευσίνα (Ελλάδα), η Τιμισοάρα (Ρουμανία) και το Βέσπρεμ-Μπάλατον (Ουγγαρία) παρέδωσαν τον τίτλο στο Μπαντ Ισλ Ζαλτσκάμεργκουτ (Αυστρία), στο Μπόντο (Νορβηγία) και στο Τάρτου (Εσθονία), κατά τη διάρκεια μιας ξεχωριστής τελετής, που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα. Από το 1985, που η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Μελίνα Μερκούρη μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Jack Lang εγκαινίασαν την Αθήνα ως την πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, περισσότερες από 60 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όχι μόνο, έχουν λάβει τον τίτλο. Στόχος ήταν ο θεσμός αυτός να φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών πολιτισμών και ευαισθητοποιώντας τους για την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους.

Οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης συνεργάζονται, φέρνουν κοντά τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς. Αυτή η συνεργασία και η δικτύωση εκφράζεται μέσα από μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών, με στόχο την επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου αντίκτυπου για το τρέχον έτος του τίτλου και πολύ μετά από αυτό. Για να ενισχυθεί αυτή η συνεργασία, για να τονιστεί η σημασία του εορτασμού του πολιτισμού, του κοινού μας θεμελιώδους δικαιώματος και πυλώνα του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, γιορτάζεται μια κοινή δυναμική με τη μορφή επίσημης παράδοσης στην Αθήνα, ως ευκαιρία για τους επίσημους αντιπροσώπους να υπενθυμίσουν το νόημα και τον σκοπό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης.

Η συντονίστρια της βραδιάς, η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου, καλωσόρισε όλους τους παρευρισκόμενους στην Επίσημη Τελετή Παράδοσης 2024: «Απόψε, εδώ στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα, παρακολουθούμε τη συμβολική παράδοση της φλόγας, καθώς οι τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης για το 2023 παραδίδουν επίσημα τους τίτλους τους στις πόλεις που θα εκπροσωπήσουν αυτή την υψηλού κύρους διοργάνωση το 2024».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νικόλαος Σταμπολίδης, διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, ο οποίος δήλωσε ότι «η Αθήνα πρέπει να είναι η πόλη όπου θα γίνεται κάθε χρόνο η παράδοση του τίτλου και η οποία θα λαμβάνει χώρα στο Μουσείο Ακρόπολης. Θα δεχόμουν με χαρά αυτή την πρόταση».

Ακολούθησαν ομιλίες των Gyula Porga, δημάρχου του Βέσπρεμ, Friderika Mike, διευθύντριας Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Βέσπρεμ-Μπάλατον 2023, Cosmin Tabără, αντιδημάρχου της Τιμισοάρα, Ramona Laczko David, συντονίστριας του Προγράμματος Τιμισοάρα 2023, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, της πρέσβειρας της Αυστρίας στην Ελλάδα, Gerda Vogl, του Odd Emil Ingebrigtsen, δημάρχου του Μπόντο και του Μιχαήλ Μαρμαρινού, γενικού καλλιτεχνικού διευθυντή της 2023 Ελευσίς.

Πηγή: iefimerida

Προηγ.

Έξι μεγάλα μουσεία που ανοίγουν μέσα στο 2024

Επόμ.

Αμαζόνιος: Μια χαμένη κοιλάδα πόλεων κάτω από το αδιαπέραστο δάσος

Επόμ.
Αμαζόνιος: Μια χαμένη κοιλάδα πόλεων κάτω από το αδιαπέραστο δάσος

Αμαζόνιος: Μια χαμένη κοιλάδα πόλεων κάτω από το αδιαπέραστο δάσος

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Τώρα στον αέρα

no events found

Ροή ειδήσεων

Νέα Στύρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο καπετάνιος που έριξε σε ξέρα το φέρι μποτ

Νέα Στύρα: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο καπετάνιος που έριξε σε ξέρα το φέρι μποτ

08/08/2025
Φωτιά στην Κερατέα – Ήχησε το 112 για απομάκρυνση από Χάρβαλο και Δροσιά

Φωτιά στην Κερατέα – Ήχησε το 112 για απομάκρυνση από Χάρβαλο και Δροσιά

08/08/2025
Τη Δευτέρα η κηδεία της Λένας Σαμαρά

Τη Δευτέρα η κηδεία της Λένας Σαμαρά

08/08/2025

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ LIVE

Επικοινωνία 94fm
Επικοινωνία 94fm
LIVE

Το περιοδικό του Επικοινωνία | Τεύχος 14

Facebook Instagram Youtube

Ο Επικοινωνία 94FM, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ηρακλείου Αττικής, είναι από τους πρώτους σταθμούς που εξέπεμψαν με την απελευθέρωση της ραδιοφωνίας το 1989.

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι

  • Διαύγεια
  • Ε.ΔΗ.Ρ.Τ.Μ.Μ.Ε
  • Διαφημιστείτε στον 94fm
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Cookies

Μέλος της ΕΔΗΡΤΜΜΕ

Εγγραφή στο Newsletter

Copyright © 2024 94fm.gr

ΑΚΟΥΣΤΕ LIVE
  • Podcast
  • Web TV
  • Περιοδικό
  • Πρόγραμμα
  • Ηράκλειο
  • Επικαιρότητα
  • Αυτοδιοίκηση
  • Πολιτισμός
  • Διεθνή
  • Αθλητικά
  • Υγεία
No Result
View All Result