Μια μαρμάρινη κεφαλή του Δία αποκαλύφθηκε στην αρχαία πόλη της Αφροδισιάδας, που βρίσκεται στη συνοικία Geyre της περιοχής Karacasu στην επαρχία του Αϊδινίου της δυτικής Τουρκίας.
Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Mehmet Nuri Ersoy, ο οποίος χαρακτήρισε το εύρημα ως «μια μοναδική ανακάλυψη στην Αφροδισιάδα».
Το κολοσσιαίο μαρμάρινο κεφάλι, ύψους 66 εκατοστών, βρέθηκε ανεστραμμένο κοντά στην επιφάνεια, περίπου 50 μέτρα δυτικά του ναού της Αφροδίτης.
Πιστεύεται ότι αποτελούσε μέρος μιας αρχιτεκτονικής διακόσμησης ή κατασκευής. Φτιαγμένο από ένα ενιαίο μπλοκ μαρμάρου μέσης κοκκομετρίας από την Αφροδισιάδα, η κεφαλή χρονολογείται στον 2ο-3ο αιώνα μ.Χ.
Ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού, Ersoy δήλωσε σχετικά: «Το μαρμάρινο κεφάλι, το οποίο συνάντησε ξανά το φως της ημέρας μετά από αιώνες, αναδεικνύει το μεγαλείο του Δία, του πιο ισχυρού και σημαντικού θεού της Ελληνικής μυθολογίας».
Σημείωσε επίσης ότι η εξελιγμένη εργασία με τρυπάνι στα μαλλιά και τη γενειάδα του γλυπτού είναι ενδεικτική των υψηλού επιπέδου τεχνικών γλυπτικής που χρησιμοποιούσαν οι καλλιτέχνες της Αφροδισιάδας. «Οι προσπάθειές μας να μεταφέρουμε το πλούσιο παρελθόν της Ανατολίας στις μελλοντικές γενιές θα συνεχιστούν χωρίς να επιβραδυνθούν», πρόσθεσε ο Ersoy.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Πολιτισμού: «Η λεπτή τεχνική που έχει δανειστεί από τη γλυπτική των πορτραίτων χρησιμοποιείται εδώ για να δώσει στην κλασική εικόνα του Δία ένα πιο ρεαλιστικό, σχεδόν αναπνέον σύγχρονο αποτέλεσμα». Η κεφαλή υποβλήθηκε σε προκαταρκτικό καθαρισμό και συντήρηση για την απομάκρυνση των έντονα συμπιεσμένων εναποθέσεων χώματος.
Η Αφροδισιάδα, γνωστή ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα τέχνης της ρωμαϊκής περιόδου, ήταν διάσημη για τα λατομεία μαρμάρου και τους ειδικευμένους γλύπτες που εργάζονταν εκεί.
Οι γλύπτες της πόλης ήταν φημισμένοι σε ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία για τα δεξιοτεχνικά γλυπτά πορτρέτων και τα αγάλματα των θεών, ιδιαίτερα στο Ελληνιστικό ύφος. Η εγγύτητα των λατομείων μαρμάρου συνέβαλε σημαντικά στην προβολή της πόλης ως κόμβου παραγωγής μαρμάρινων γλυπτών.
arxaia-ellinika.blogspot.com