Η Διεθνής κοινότητα καθιέρωσε την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται κάθε χρόνο 1 με 7 Νοεμβρίου και ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1996. Το σύνθημα για το 2023 είναι «Ενθαρρύνουμε τον θηλασμό: Κάνουμε τη διαφορά για τους εργαζόμενους γονείς».
Η φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα στοχεύει στην ενημέρωση του πληθυσμού για τις προοπτικές των εργαζόμενων γονέων σχετικά με τον θηλασμό και τη γονεϊκότητα, την εδραίωση βέλτιστης άδειας μετ΄ αποδοχών και την υποστήριξη στον χώρο εργασίας ως σημαντικά εργαλεία για την ενθάρρυνση του θηλασμού. Ακόμη, στην εμπλοκή ιδιωτών και οργανισμών για την ενίσχυση της συνεργασίας και της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην εργασία.
Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί τράπεζα μητρικού θηλασμού. Σύμφωνα με την κα Ευαγγελία Βοζίκη, Προϊσταμένη Α’ Μαιευτική- Γυναικολογικής Κλινικής του νοσοκομείου, οι δώτριες είναι 60-70 τον χρόνο, διακινούνται 500 κιλά γάλα, ενώ έχουν ωφεληθεί, μέχρι στιγμής, 500 μωράκια.
Σύμφωνα με την κα Μαρία Λιθοξοπούλου, Επίκουρη καθηγήτρια Νεογνολογίας ΑΠΘ και Υπεύθυνη τράπεζας μητρικού γάλακτος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, όλες οι μελέτες συγκλίνουν στο ότι το μητρικό γάλα είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο για το μωρό, καθώς πρόκειται για ένα βιολογικό προϊόν που βοηθάει πολλαπλά, καθώς το βρέφος παίρνει τα αντισώματα από τη μητέρα, τα οποία είναι απαραίτητα στην εξέλιξη της ζωής του.
Όπως τόνισε η κα Βασιλική Αθανασιάδου, Διατροφολόγος στο επάγγελμα και μητέρα πρόωρου νεογνού, η οικογένεια πρέπει να υποστηρίξει τη μητέρα για να πετύχει τον θηλασμό και προέτρεψε προς αυτή την κατεύθυνση τις νέες μαμάδες.
Παρόλο που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει στην υπεροχή του μητρικού θηλασμού, οι μητέρες που θηλάζουν τα βρέφη τους στη χώρα μας είναι ακόμα μειονότητα. Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν όλες οι γυναίκες (96%) πιστεύουν ότι με τον θηλασμό αναπτύσσεται μια ιδιαίτερη σχέση με το μωρό, περισσότερες από το 90% είχαν την πρόθεση να θηλάσουν και περισσότερες από 85% θήλασαν τα μωρά τους την πρώτη εβδομάδα. Εντούτοις, στον 2ο – 3ο μήνα αποκλειστικά θηλάζουν λιγότερες μητέρες (49%) και στον 6ο μήνα μόνο το 5%. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί, λένε οι ειδικοί, από τον υπερβολικό αρχικό ενθουσιασμό της μητέρας στην αρχή, ο οποίος, ωστόσο, στη συνέχεια υποχωρεί, λόγω των υπερβολικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η μητέρα, κατά τις πρώτες εβδομάδες του θηλασμού.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr