Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως μόλις επιβεβαίωσε η επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πάουλα Πίνιο.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλας θα παρουσιάσουν λεπτομέρειες σε δηλώσεις Τύπου αργότερα σήμερα, ανέφερε.
Η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα ενέργειας της ΕΕ, Άννα-Καΐσα Ίτκονεν, έδωσε επίσης ορισμένα στοιχεία για το ποιες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο μέσω αγωγών ή LNG, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Ένωση δεν διαθέτει δεδομένα για το πού καταλήγει τελικά να χρησιμοποιείται.
Επιβεβαίωσε ότι σε αυτή την ομάδα ανήκουν οκτώ χώρες της ΕΕ: Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.
Το ζήτημα αυτό έχει σημασία, καθώς έρχεται εν μέσω αυξανόμενης δυσαρέσκειας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να πιέζει την ΕΕ και τις χώρες του ΝΑΤΟ να σταματήσουν πλήρως όλες τις ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία.
Ωστόσο, δεν φαίνεται να γνωρίζουμε όλες τις λεπτομέρειες του νέου πακέτου κυρώσεων ακόμα.
Οι δηλώσεις Τύπου από την φον ντερ Λάιεν και την Κάλας αναμένονται «νωρίς το απόγευμα», αλλά δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με την Πίνιο. Παράλληλα, δεν θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα πριν οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο.
Ωστόσο, οι βασικές γραμμές των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.
Πηγή: theguardian.com






