Τις πρώτες διευκρινίσεις για την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη να ανοίξει συζήτηση περί ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή μετά τις επόμενες εκλογές, έδωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος έβαλε ως σκέψη στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης που θα ξεκινήσει, και το ζήτημα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την κριτική που διατυπώνεται ότι με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να αυξηθούν τελικά τα βουλευτικά γραφεία καθώς θα έχουμε 300 συν κάποιους υπό αναστολή βουλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως γι’ αυτό πρέπει να δούμε την συνολική πρόταση, όπως θα διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Για να προχωρήσει αυτή η πρόταση ίσως θα πρέπει να συζητήσουμε και μείωση του αριθμού των βουλευτών για να μην έχουμε 350 αντί για 300 βουλευτικά γραφεία. Όλα αυτά είναι θέματα υπό συζήτηση. Δεν είναι αποφάσεις, είναι σκέψεις που θα τεθούν στο δημόσιο διάλογο, σημείωσε.
Ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε παράλληλα ότι δεν προαναγγέλλει τίποτα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο προαποφασισμένο, είναι υπό διαβούλευση, είναι υπό συζήτηση με την κοινωνία και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως είπε χαρακτηριστικά Ερωτηθείς εάν η σκέψη περί μείωσης του αριθμού των βουλευτών μπορεί να συνδέεται και με πρόθεση αλλαγής στον εκλογικό νόμο, επανέλαβε πως οι εκλογές του 2027 θα γίνουν με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Εφόσον γίνουν προτάσεις για το μέλλον στο ευρύτερο θεσμικό πλαίσιο, θα ακουστούν, αλλά αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν προθέσεις για ένα άλλο εκλογικό σύστημα, ανέφερε. Ο κ. Μαρινάκης διευκρίνισε αναφορικά με το ασυμβίβαστο υπουργού- βουλευτή ότι μιλάμε για πρόταση που θα ξεκινήσει να συζητείται προεκλογικά, αλλά η όποια αλλαγή θα είναι μετά τις εκλογές. Υπογράμμισε πως αν και προβλέπει το Σύνταγμα την ψήφιση κείμενης νομοθεσίας, η πρόταση αυτή θα πρέπει να μπει στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση, άρα απαιτούνται και οι προβλεπόμενες αυξημένες πλειοψηφίες. Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι μιλάμε για αναστολή της βουλευτικής ιδιότητας για όποιον επιλέγεται για υπουργός. Για όσο διάστημα θα είναι υπουργός δεν θα είναι βουλευτής και θα αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα στην εκλογική του περιφέρεια και αν σε κάποιο ανασχηματισμό, φύγει από την θέση του υπουργού ή του υφυπουργού θα επανέρχεται στην θέση του βουλευτή, ανέφερε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε πάντως αιχμές για δικαστικές διαρροές, λέγοντας ότι γεννιούνται εύλογα ερωτήματα και το ένα είναι οι διαρροές και μάλιστα σε συγκεκριμένα μέσα». «Δεν είναι κανονικότητα οι δικαστικές διαρροές σε συγκεκριμένα μέσα», ανέφερε. Ως δεύτερο θέμα έθεσε την ανάγκη επίσπευσης, σημειώνοντας πως δεν είναι δυνατόν ένας βουλευτής να είναι όμηρος δικαστικών υποθέσεων . «Το ταχύτερο δυνατό να έρθουν αυτές οι υποθέσεις και, όσο γίνεται, όχι με κατάτμηση ώστε να ξέρει η κοινωνία τι συμβαίνει», πρόσθεσε. Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο κυβερνητικός αφορά στην διαφορά- όπως είπε- της εικόνας που δημιουργούν οι διαρροές, από την εικόνα που βλέπουμε από το πραγματικό υλικό. Δεν σας κρύβω ότι αυτά που διάβαζα και άκουγα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που προκύπτουν, ανέφερε και πρόσθεσε: Δεν θα κάνω τον δικαστή, δεν θα βγάλω απόφαση, αλλά υπάρχει τεράστια απόσταση αυτού που λεγόταν ότι θα έρθει, από αυτά που τελικά ήρθαν στις περισσότερες περιπτώσεις. Αρνήθηκε πάντως να μπει σε λογική ονοματολογίας, σημειώνοντας πως είναι δουλειά της δικαιοσύνης να αξιολογήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Τέλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας στις ψηφοφορίες για τις άρσεις ασυλίας.
ΠΗΓΗ:Αθήνα984






