Στη Ζάκυνθο συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη 8 Ιουλίου 2026, στις 11:00, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στη Λέσχη «Ο ΖΑΚΥΝΘΟΣ», στην Πλατεία Αγίου Μάρκου.
Την έναρξη των εργασιών θα σηματοδοτήσει η ενημέρωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυρίζογλου, δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται σημαντικά θέματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η παρουσίαση του Πρότυπου Ειδικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση και διαχείριση του σεισμικού κινδύνου και των συνοδών γεωκινδύνων του Δήμου Ζακύνθου, το οποίο εκπονήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νέου νόμου 5281/2026 «Ενεργή Μάχη».
Εισηγητής του θέματος θα είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ).
Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει τις παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ επί του σχεδίου διαμόρφωσης της «Στρατηγικής και Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Καταστροφών (ΕΣΔΚΚ)», με εισηγητή τον Β. Σιώμο, πρόεδρο της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ.
Η συνεδρίαση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δήμων απέναντι στις φυσικές καταστροφές και στην προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας.






