Μία κρατική “μηχανή θανάτου” υπό τον ανατραπέντα ηγέτη Μπασάρ αλ-Άσαντ αποκαλύυπτουν τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ομαδικούς τάφους που αποκαλύφθηκαν στη Συρία, δήλωσε χθες διεθνής εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου. Εκτιμάται ότι στη χώρα, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από το 2013.
Μιλώντας μετά την επίσκεψή του σε δύο ομαδικούς τάφους στις πόλεις Κουτάιφα και Νάτζα κοντά στη Δαμασκό, ο Αμερικανός πρώην γενικός πρέσβης για εγκλήματα πολέμου Στίβεν Ραπ δήλωσε στο Reuters, ότι σίγουρα πάνω από 100.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν και βασανίστηκαν μέχρι θανάτου σε αυτή τη μηχανή. «Δεν έχω πολλές αμφιβολίες για αυτούς τους αριθμούς, δεδομένων όσων έχουμε δει σε αυτούς τους ομαδικούς τάφους» πρόσθεσε.
“Δεν έχουμε δει τίποτα παρόμοιο από την εποχή των Ναζί,” δήλωσε ο Ραπ, ο οποίος ηγήθηκε διώξεων στα δικαστήρια εγκλημάτων πολέμου για τη Ρουάντα και τη Σιέρα Λεόνε και εργάζεται με τη συριακή κοινωνία των πολιτών για την τεκμηρίωση αποδεικτικών στοιχείων για εγκλήματα πολέμου, βοηθώντας στην προετοιμασία για μελλοντικές δίκες.
“Από τους μυστικούς αστυνομικούς που εξαφάνιζαν ανθρώπους από τους δρόμους και τα σπίτια τους, μέχρι τους δεσμοφύλακες και τους ανακριτές που τους άφηναν να πεθάνουν από πείνα και βασανιστήρια, έως τους οδηγούς φορτηγών και τους χειριστές μπουλντόζας που έκρυβαν τα σώματα τους, χιλιάδες άνθρωποι εργάζονταν σε αυτό το σύστημα θανάτου,” είπε ο Ραπ.
Εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι εκτιμάται ότι έχουν σκοτωθεί από το 2011, όταν η καταστολή του Άσαντ στις διαμαρτυρίες εναντίον του εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο.
Τόσο ο Άσαντ όσο και ο πατέρας του, Χαφέζ, που τον διαδέχτηκε στην προεδρία και πέθανε το 2000, κατηγορούνται εδώ και χρόνια από οργανώσεις για τα δικαιώματα του ανθρώπου και κυβερνήσεις για εκτελέσεις χωρίς δίκη, περιλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων στις φυλακές της χώρας και χρήσης χημικών όπλων εναντίον του συριακού λαού.
Ο Άσαντ, ο οποίος διέφυγε στη Μόσχα, είχε επανειλημμένα αρνηθεί ότι η κυβέρνησή του διέπραξε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χαρακτήριζε τους επικριτές του ως εξτρεμιστές.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής συριακής οργάνωσης υπεράσπισης “Syrian Emergency Task Force”, Μουάζ Μουστάφα, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε την Κουτάιφα, 40 χιλιόμετρα βόρεια της Δαμασκού, εκτιμά ότι τουλάχιστον 100.000 σώματα έχουν ταφεί μόνο εκεί.
«Τόπος φρίκης»
Η Διεθνής Επιτροπή για τα Εξαφανισμένα Πρόσωπα, με έδρα τη Χάγη, δήλωσε ξεχωριστά ότι έχει λάβει δεδομένα που υποδεικνύουν την ύπαρξη έως και 66 ομαδικών τάφων στη Συρία, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα επαληθευθεί. Περισσότερα από 157.000 άτομα έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα στην επιτροπή.
Η επικεφαλής της επιτροπής, Κάθριν Μπόμπεργκερ, δήλωσε στο Reuters ότι η πλατφόρμα για την αναφορά αγνοουμένων “εκρήγνυται” με νέες επαφές από οικογένειες.
Για σύγκριση, περίπου 40.000 άτομα είχαν δηλωθεί αγνοούμενα κατά τη διάρκεια των πολέμων στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.
Για τις οικογένειες, η αναζήτηση της αλήθειας στη Συρία μπορεί να είναι μακρά και δύσκολη. Μία ταυτοποίηση DNA θα απαιτούσε τουλάχιστον τρεις συγγενείς να παρέχουν δείγματα και να ληφθεί δείγμα DNA από κάθε έναν από τους σκελετούς που βρίσκονται στους τάφους, ανέφερε η Μπόμπεργκερ.
Η επιτροπή κάλεσε για την προστασία των σημείων αυτών ώστε να διατηρηθούν τα αποδεικτικά στοιχεία για πιθανές δίκες, αλλά οι ομαδικοί τάφοι ήταν εύκολα προσβάσιμοι την Τρίτη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με διάφορους οργανισμούς του ΟΗΕ για να διασφαλίσουν ότι ο συριακός λαός θα λάβει απαντήσεις και ότι θα υπάρξει λογοδοσία, ανέφερε την Τρίτη το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Κάτοικοι της Συρίας που ζουν κοντά στην Κουτάιφα, μια πρώην στρατιωτική βάση όπου βρισκόταν ένα από τα σημεία, και σε ένα νεκροταφείο στη Νατζά που χρησιμοποιείτο για να κρύβουν σώματα από κέντρα κράτησης, περιέγραψαν ότι έβλεπαν σταθερή ροή φορτηγών-ψυγείων να μεταφέρουν σώματα, τα οποία ρίχνονταν σε μακριές τάφρους που είχαν σκαφτεί με μπουλντόζες.
“Οι τάφοι προετοιμάζονταν με οργανωμένο τρόπο – το φορτηγό ερχόταν, ξεφόρτωνε το φορτίο του και έφευγε. Μαζί τους υπήρχαν οχήματα ασφαλείας και κανείς δεν επιτρεπόταν να πλησιάσει. Όποιος πλησίαζε κατέληγε μαζί τους,” δήλωσε ο Αμπ Χαλίντ, αγρότης που εργάζεται δίπλα στο νεκροταφείο της Νατζά.
Στην Κουτάιφα, οι κάτοικοι αρνήθηκαν να μιλήσουν στην κάμερα ή να χρησιμοποιήσουν τα ονόματά τους λόγω φόβου αντιποίνων, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα σίγουροι ότι η περιοχή είναι ασφαλής μετά την πτώση του Άσαντ.
“Αυτός είναι ο τόπος της φρίκης,” είπε ένας κάτοικος την Τρίτη.
Μέσα σε μια τοποθεσία που περιβαλλόταν από τσιμεντένιους τοίχους, τρία παιδιά έπαιζαν κοντά σε ένα στρατιωτικό δορυφορικό όχημα ρωσικής κατασκευής. Το έδαφος ήταν επίπεδο και ισοπεδωμένο, με ίσια, μακριά σημάδια εκεί όπου πιστεύεται ότι ήταν θαμμένα τα σώματα.
Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι οι εκτεταμένες εκσκαφές στον συγκεκριμένο χώρο ξεκίνησαν μεταξύ 2012 και 2014 και συνεχίστηκαν μέχρι το 2022. Πολλαπλές δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από τη Maxar κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δείχνουν έναν εκσκαφέα και μεγάλες τάφρους, καθώς και τρία ή τέσσερα μεγάλα φορτηγά.
Οι λεπτομέρειες για τους μαζικούς τάφους στη Συρία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια δικών στη Γερμανία και ακροάσεων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ το 2021 και το 2023. Ένας άνδρας γνωστός μόνο ως «ο νεκροθάφτης» κατέθεσε επανειλημμένα ως μάρτυρας για τη δουλειά του στους χώρους της Νατζά και της Κουτάιφα κατά τη διάρκεια της δίκης Σύρων κυβερνητικών αξιωματούχων στη Γερμανία.
Εργαζόμενος σε νεκροταφεία γύρω από τη Δαμασκό στα τέλη του 2011, δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών εμφανίστηκαν στο γραφείο του και διέταξαν τον ίδιο και τους συναδέλφους του να μεταφέρουν και να θάψουν πτώματα. Κατέθεσε ότι ταξίδευε με ένα φορτηγάκι στολισμένο με φωτογραφίες του Άσαντ και πήγαινε στους χώρους πολλές φορές την εβδομάδα από το 2011 έως το 2018, ακολουθούμενος από μεγάλα φορτηγά-ψυγεία γεμάτα πτώματα.
Τα φορτηγά μετέφεραν αρκετές εκατοντάδες πτώματα από τα στρατιωτικά νοσοκομεία Τισρίν, Μεζέχ και Χαράστα προς τη Νατζά και την Κουτάιφα, δήλωσε στη δίκη. Στους χώρους οι βαθιές τάφροι είχαν ήδη σκαφτεί, και ο νεκροθάφτης και οι συνάδελφοί του ξεφόρτωναν τα πτώματα στις τάφρους, που καλύπτονταν με χώμα από εκσκαφείς μόλις γέμιζε κάθε τμήμα της τάφρου.
“Κάθε εβδομάδα, δύο ή τρεις φορές, έφταναν τριαξονικά φορτηγά φορτωμένα με 300 έως 600 πτώματα θυμάτων βασανιστηρίων, λιμοκτονίας και εκτελέσεων από στρατιωτικά νοσοκομεία και κλάδους των μυστικών υπηρεσιών γύρω από τη Δαμασκό,” δήλωσε στο Κογκρέσο σε γραπτή κατάθεση.
Ο νεκροθάφτης διέφυγε από τη Συρία προς την Ευρώπη το 2018 και έχει καταθέσει επανειλημμένα για τους μαζικούς τάφους, πάντοτε με την ταυτότητά του προστατευμένη.
athina984.gr