Υπάρχουν ωφέλιμες τροφές για την ψυχική υγεία και ποιες είναι; Τις ανακαλύπτουμε με τη βοήθεια δύο καθηγητών της Σχολής Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τον τελευταίο καιρό, που η διατροφή φαίνεται να αποκτά τεράστια σημασία για την υγεία μας, έχουν εντοπιστεί και ορισμένα συστατικά τα οποία φαίνεται να έχουν επικουρική δράση στην ψυχική μας υγεία. Τα συστατικά αυτά εμπλέκονται σε πολλές μεταβολικές αντιδράσεις, ενισχύοντας τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Τέτοια είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β, οι βιταμίνες C, D, Ε και Α, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και τα αμινοξέα τεανίνη, γλυκίνη και τρυπτοφάνη. Αυτά τα συστατικά βρίσκονται σε ορισμένες τροφές, που χρήσιμο είναι να καταναλώνονται όχι μόνο όταν υπάρχουν προβλήματα ψυχικής υγείας, αλλά και προληπτικά.
Ο Κώστας Σφλώμος και η Δήμητρα Χούχουλα, καθηγητές στη Σχολή Επιστημών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής στο βιβλίο τους Τροφογνωσία @ Ευεξία (εκδ. Τσότρας) αναφέρουν πως τα παραπάνω συστατικά περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων οι οποίες «μπορούν να συμβάλλουν (επικουρικά) στη διαχείριση χρόνιων ψυχοσωματικών προβλημάτων». Όπως θα δείτε παρακάτω, οι συγκεκριμένες τροφές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Για να σας γίνει συνήθεια μια τέτοια διατροφή υπάρχουν 4 tips που μπορεί να βοηθήσουν.
Τρόφιμα απαραίτητα για την ψυχική υγεία
– Παχιά ψάρια
Ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ω-3 και βιταμίνη D, συστατικά που έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του στρες και συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης.
– Ρεβίθια
Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και ανόργανα άλατα όπως αυτά του μαγνησίου, του καλίου, του ψευδαργύρου, του σεληνίου, του μαγγανίου και του χαλκού που έχουν αντιστρεσογόνο δράση. Τα ρεβίθια είναι επίσης πλούσια σε τρυπτοφάνη που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράξει νευροδιαβιβαστές οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεση.
– Λαχανικά
Συγκεκριμένα, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κουνουπίδι έχουν αντικαταθλιπτική και ηρεμιστική δράση.
– Αγκινάρες
Τα προβιοτικά της αγκινάρας έχει βρεθεί ότι βοηθούν στον έλεγχο του άγχους και της κατάθλιψης.
– Αβγά
Περιέχουν βιταμίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία της υγείας του εγκεφάλου.
– Συκώτι
Το συκώτι και τα άλλα εντόσθια είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, απαραίτητες για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καλή διάθεση.
– Οστρακοειδή
Μύδια, στρείδια, αχιβάδες κ.λπ. είναι πλούσια στα περισσότερα από τα συστατικά που αναφέραμε παραπάνω (σελήνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 κ.ά.) τα οποία ελέγχουν άγχος και κατάθλιψη και ενισχύουν την καλή διάθεση.
– Ξηροί καρποί
Τα καρύδια έχει βρεθεί ότι ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένα άτομα, ενώ τα αμύγδαλα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις βλαπτικές, ελεύθερες ρίζες. Τέλος, οι ηλιόσποροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, απαραίτητη για την καλή ψυχοπνευματική υγεία.
– Ταχίνι
Αποτελεί εξαιρετική πηγή τρυπτοφάνης, του αμονιξέος που αποτελεί πρόδρομη ουσία των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης και σεροτονίνης.
– Σκόρδα και κρεμμύδια
Είναι πλούσια σε ενώσεις του θείου οι οποίες οδηγούν σε αύξηση των επιπέδων της γλουταθειόνης, μιας ουσίας που αποτελεί αιχμή του δόρατος του οργανισμού για την αντιμετώπιση του στρες.
– Φρούτα του δάσους
Το μύρτιλο, όπως και άλλα είδη μούρων, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή τα οποία εμφανίζουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές δράσεις.
– Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες, ανάμεσα στα πολλά οφέλη που έχουν, βοηθούν στη μείωση της κορτιζόλης που είναι η ορμόνη του στρες.
– Γιαούρτι
Το γιαούρτι πρέπει να συμπεριληφθεί στη διατροφή όσων υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε ορισμένους τύπους γιαουρτιού βελτιώνουν την ευεξία και συμβάλλουν στην ψυχική υγεία.
– Φρούτα πλούσια σε C (κεράσια, ακτινίδια, πορτοκάλια)
Ειδικά τα κεράσια και το βύσσινο βοηθούν στη διαχείριση του άγχους και της αϋπνίας.
– Μαϊντανός και άλλα αρωματικά
Είναι πλούσια σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η αντιφλεγμονώδης διατροφή συνδέεται με τη μείωση του στρες και της κατάθλιψης.
– Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Μία από τις πιο ευεργετικές τροφές για την υγεία, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά συμβάλλουν και στην προστασία της ψυχικής μας διάθεσης, χάρη στο μαγνήσιο.
– Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο στο αμινοξύ τεανίνη, το οποίο προάγει τη χαλάρωση, χωρίς να προκαλεί υπνηλία και επιδρά θετικά στο άγχος και το στρες.
– Χαμομήλι και βαλεριάνα
Πρόκειται για γνωστά φυτικά ηρεμιστικά που βοηθάνε στη χαλάρωση και την υγεία του ύπνου.
– Κουρκουμάς
Η κουρκουμίνη, γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων, που σχετίζεται με χρόνια φλεγμονή και οξειδωτικό στρες.
Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από το βιβλίο των Κώστα Σφλώμου και Δήμητρας Χούχουλα Τροφογνωσία @ Ευεξία (εκδ. Τσότρα), στο οποίο μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ακριβώς οι παραπάνω τροφές λειτουργούν προστατευτικά και ενισχυτικά για την ψυχική υγεία.